- RBK ville fått det tøft her

BRÜGGE (Dagbladet): Trond Sollied følger nøye med på norsk fotball fra jobben som trener for Brügge. - Rosenborg er det eneste laget som kunne hevdet seg noe, men de ville fått det tøft i Belgia, sier Sollied.

Den tidligere Rosenborg-treneren mener en av de store forskjellene på Norge og Belgia er lengden på sesongen; belgierne spiller fotball fra august til mai.

- Den lange sesongen legger et stort mentalt press på spillerne. De må holde fokus på spillet over en lang periode, og det gjør dem selvfølgelig til bedre spillere, mener Sollied.

Han påpeker også at fokuset er mye mer individuelt i Europa. Det kan oppleves tøft, men kan bidra til at spillerne blir bedre.

- Kulturen for å dyrke de individuelle ferdighetene er en helt annen på Kontinentet. Det fører også til mer individuelt fokus.

Bortekomplekset

Han tror mangel på mental styrke kan være noe av forklaringen på Rosenborgs problemer på bortebane i Champions League.

- Etter å ha vært med i imponerende åtte sesonger på rad burde spillerne være trygge nok borte. Med all rutinen de har opparbeidet seg forbauser det meg at det fortsatt er så stor forskjell på dem hjemme og borte, sier Sollied.

- Jeg tror det må være den individuelle mentale styrken som avgjør, og det må det gå an å endre på.

At trønderne trenger mer defensiv trening er han ikke enig i.

- Jeg trener aldri forsvar som sådan, vi spiller fotball, det er sånn du blir god, mener Sollied, som selv ofte rokerer om laget for å tilpasse seg til motstandere.

- Det er fullt mulig å endre formasjoner uten at det betyr at du må endre spillestil og prinsipper. I Brügge endrer vi ofte startformasjon, men spillet og prinsippene ligger fast.

Trond Sollied har gjort suksess i den belgiske klubben. Kontrakten varer ut årets sesong, og hvor han da vil befinne seg, vet han ikke.

- Min ambisjon er å gjøre det best mulig der jeg er. Da vil man alltid få nye tilbud.

SUKSESS: Trond Sollied har sukess som trener i Belgia. - Jeg trener aldri forsvar som sådan, vi spiller fotball. Her sammen med sin norske spiss, Rune Lange.