Reading er klar

Lille Reading FC setter kronen på verket. Med seier mot QPR setter «the Royals» tidenes poengrekord i England.

Så tidlig som 3. april sikret Reading seg årets Championship-tittel etter kalassifre hjemme mot Derby. Nærmere 25 000 supportere stormet banen, og champagnen sprutet fritt på Madejski Stadium.

-  En helt utrolig sesong, sier assistentmanager Kevin Dillon til Dagbladet.

-   Vi har slått nesten hver eneste rekord som finnes!

Julekveld for fansen

-  Jeg kan egentlig ikke tro at dette har skjedd, sier Chris Plum, som har hatt sesongkort på Readings hjemmekamper i over 20 år. -  Det er rett og slett ikke slik min klubb gjør det, humrer 45-åringen.

Nå venter den trofaste supporteren på det endelige beviset.

-  Sannsynligvis vil det først gå opp for meg når terminlista for Premier League annonseres. Da blir det jubel!

Mindre å juble for blir det ikke når klubben tar imot QPR i sesongens siste seriekamp. Med seier setter «the Royals» tidenes poengrekord i England:

STORMET BANEN: Det er neste en måned siden opprykket var klart. Da stormet 25 000 fans banen i pur lykke. Foto:Digitalsport
STORMET BANEN: Det er neste en måned siden opprykket var klart. Da stormet 25 000 fans banen i pur lykke. Foto:Digitalsport Vis mer

Sunderland fikk 105 poeng i 98/99-sesongen, nå står Reading med 103 poeng på sine første 45 kamper. Scorer de dessuten tre mål eller mer, så vil de bli det første laget i historien med tre siffer, både i mål- og poengprotokollen!

Ganske utenkelig for et lag som aldri før har vært i den engelske toppdivisjonen, og som senest for fire år siden spilte 2. divisjonsfotball.

Alltid utsolgt

Det store skillet kom i 1990, da John Madejski gikk inn i klubben. I løpet av sine drøye 15 år han spyttet inn nærmere en halv milliard kroner i Reading FC.

-  Formannen vår har investert mye i klubben, har gitt oss tillit uten å stresse, og fortjener all den ros han kan få, sier Dillon.

Akkurat som Chelsea har sin Abramovich og Fulham sin al-Fayed, så ligger mye av grunnen til Readings suksess i deres rike onkel. Ifølge Sunday Times er Madejski - sønn av en polsk flyver under andre verdenskrig - god for nesten fire milliarder norske kroner. Han endte med det på 154. plass på den britiske rikingelista i fjor, godt foran dronningen og andre superkjendiser på den andre siden av Nordsjøen.

Likevel, Madejskis penger er ikke brukt på samme måte som vanlige fotballklubber med rike og velvillige onkler pleier. Hvor Chelsea har investert enorme summer i nye spillere, har Reading heller brukt pengene på å oppgradere klubbens infrastruktur, inkludert trenings- og stadionanlegget. Deres dyreste spiller er Leroy Lita, som kostet drøye ti millioner kroner foran denne sesongen. Han svarte med å score mål i annenhver seriekamp!

Harmoni og kontinuitet

-  Syv- åtte av de faste spillerne har spilt sammen i tre- fire år, sier assistentmanager Kevin Dillon til Dagbladet.

-  Kontinuitet er nøkkelordet i Reading, og selv om vi nok kommer til å hente inn fire eller fem spillere til sommeren, kommer ingen av dem til å være stjerner med superlønn. Vi vil for all del unngå å ødelegge harmonien i klubben, understreker Birmingham-legenden med de hardeste taklingene på 80-tallet.

Og får støtte fra både fans og støtteapparat.

-  De samme folkene har fått lov til å jobbe sammen over tid, både spillerne og lederne, uten det samme kortsiktige presset som mange opplever i andre klubber, sier juniortrener Eamonn Dolan.

-  Coppell er gud

-  I tillegg har manageren gjort noen utrolige varp i overgangsmarkedet, understreker Reading-supporter og Norges-venn Nathan Haines, og tenker i særdeleshet på Kevin Doyle. Iren kom gratis fra Cork forrige sesong, har bøttet inn mål (19) for moro denne sesongen, og leder nå Irlands angrep sammen med Robbie Keane.

Og manageren er ingen ringere enn den gamle Manchester United-helten Steve Coppell.

Da fansen fikk sparket manager Tommy Burns like før årtusenskiftet etter en original demonstrasjon hvor supporterne veivet med underbuksene sine, for å symbolisere at laget spilte det Nils Arne Eggen ville kalt «rævafotball», startet også fremgangen.

Alan Pardew tok over og bygget opp laget, fikk dem opp en divisjon, men dro videre til London da West Ham ble for fristende. Den nå 50 år gamle Coppell ble hentet inn fra Brighton, og etter det har det godt på skinner for laget som ligger en time vest for London. Første sesong endte de på niendeplass, deretter bare tre poeng unna sluttspillsplass. I år har de så rundspilt alt av motstand.

-  Coppell er Gud, sier fansen.

GUDEFORKLART: Manager for mirkakelklubben Reading er den tidligere United-legenden Steve Coppell.
MOT TRESIFRET: Reading har 103 poeng og har scoret 97 mål før sesongens siste seriekamp i dag.