OL-håpet Julie Erichsen:

Reagerer: - Forventes nesten barnekropp

Forrige helg tok en rekke turnere et kraftig oppgjør mot de «tradisjonelle» turndraktene. Nå hyller Norges beste turner Julie Dicko Erichsen (19) initiativet og kampen mot kroppspress i sporten.

HYLLER: Julie Dicko Erichsen hyller de som tar opp kampen mot kroppspress i turn med å gå i heldekkende drakter. Bildet er fra VM i Tyskland 2019. Foto: NTB
HYLLER: Julie Dicko Erichsen hyller de som tar opp kampen mot kroppspress i turn med å gå i heldekkende drakter. Bildet er fra VM i Tyskland 2019. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Rett før påske skjedde det som ikke skulle skje. Under en kvalifiseringsøvelse til EM gikk det galt for Julie Dicko Erichsen. I et forsøk på dobbeltsalto skadet Norges beste turner akillesen - fire måneder før sesongens høydepunkt.

Nå kan nemlig OL ryke for supertalentet - som er den første norske kvinnelige turneren som kvalifiserer seg til de olympiske lekene på 29 år.

- Det går ganske greit framover. Jeg føler jeg er på god vei, men det er jo ikke opp til meg å ta de avgjørelsene (til å få trene turn igjen, journ.anm.). Det er mye styrketrening og forskjellige øvelser for å få foten bra igjen, sier Erichsen til Dagbladet.

19-åringen kjente lite smerte, men forsto raskt at det var noe som var galt da hun tok seg til akillesen. Nå venter en kamp mot klokka for å rekke OL-start i juli. Erichsen selv tar det hele med ro.

- Det var jo selvfølgelig veldig kjipt. Men akkurat der og da var det bare å bli ferdig med operasjonen så fikk man ta det litt dag for dag. Det er ingenting man kan gjøre med det, man blir ikke bedre av å bare sitte og furte, sier hun.

IMPONERT: Turner Sofus Heggemsnes beskriver Simone Biles som en av de aller beste i verden. Video: Rødt Kort Vis mer

Hyller oppgjør

Nå venter en lengre opptreningsperiode for bergenseren - som selv er usikker på når hun er tilbake i full turntrening.

Skaden gjorde også at Erichsen mistet det mye omtalte EM i Sveits forrige helg - hvor en rekke turnere fikk oppmerksomhet for å stille opp i heldekkende drakter.

En av dem som hadde fått nok av draktene er tyske Sarah Voss (21). Hun var en av turnerne som tok et kraftig oppgjør mot de «tradisjonelle» turndraktene, som beskrives som «små» og «avslørende».

- Jeg syntes det var veldig tøft at hun turte å markere holdningene sine på en sånn arena. Det var jo kanskje en viktig samtale å starte. For det har jo vært en del kroppspress innenfor turn. Turndrakter er jo vanligvis ganske avkledd og veldig tettsittende. Så det er veldig forståelig å skjønne hvorfor turnere føler seg ukomfortable spesielt når man er i en sårbar alder. Jeg syntes at det var kult at hun sto fram, sier Erichsen.

Dagbladet har tidligere omtalt saken her:

Bergenseren forteller om et stort kroppspress i sporten.

- Før var jo de fleste på toppnivå kanskje sånn 16,17,18 år. Den kroppen man hadde var på en måte mer en barnekropp. Mens når man ser at utøverne blir eldre og eldre så forandrer jo kroppen seg. Det er jo lett å skjønne at man blir ukomfortabel, når det nesten forventes at man skal ha en barnekropp, sier Erichsen, som forteller at det har vært flere uheldige hendelser som har rystet sporten.

- Vi vet jo at det har vært mye i USA og andre europeiske land, hvor det har vært en del uheldige situasjoner mellom utøvere og ansvarspersoner som har gått på mye forskjellig. En del av det har vært på kroppspress i forhold til hvordan utøvere har blitt snakket til.

SLITEN: Sofus Heggemsnes var helt ferdig etter denne løpstesten. Vis mer

Mer åpenhet

Før tyske Voss' oppgjør under EM, er det få som har stilt til konkurranser i heldekkende drakt. Nå håper Erichsen på mer aksept for heldekkende drakter.

- Det håper jeg. Det viktigste er jo at man føler seg komfortabel i det man går i. Hvis det her hjelper andre med å føle seg komfortabel, så er jeg for det.

Turnlandslagssjef Birgit Vallestrand forteller at de har hatt en åpen dialog med sine utøvere om dette. Hun påpeker viktigheten av at man skal konkurrere i det man er komfortabel i.

- Vi har en åpen dialog med de utøverne vi har på landslaget om at den muligheten finnes. Vi har ikke hatt en utstrakt debatt om det internt hos oss. De vet om at det er mulig og at de har all anledning til å si at dette er noe de ønsker, forteller Vallestrand.

- Vi i Norge har et veldig åpnet forhold til den reglene. Det er viktig at utøveren våres føler seg bra i konkurransesetting, legger hun til.

Vil dra

Det var under VM i Tyskland i 2019 Erichsen presterte bragden med å kvalifisere seg til OL. Den gang var hun bare 18 år, og vil forhåpentligvis være den første kvinnelige turneren som konkurrerer i et OL på 29 år.

- Jeg trener masse. Så håper jeg at Olympiatoppen gir meg sjansen til å dra, sier 19-åringen.

Under VM i Tyskland ble Erichsen nummer 83 med 48,599 etter serien 13,500 (sprang), 11,966 (skranke), 11,500 (bom) og 11,733 (frittstående).

Sofus Heggremsnes, som også er OL-kvalifisert, tråkket over for to uker siden og er også satt på sidelinjen en periode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer