Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stina Nilsson blir skiskytter

Reagerer: - Ikke sant

Landslagstrener Ole Morten Iversen reagerer på å bli kalt «respektløs» overfor Stina Nilsson (26). - Det er så langt unna sannheten som du kan komme, sier han. - Ikke første gang han er irritert, svarer svensk kommentator.

SKIFTER BEITE: Stina Nilsson offentliggjorde et oppsiktsvekkende valg søndag. Hun går fra langrenn til skiskyting. Til høyre: Ole Morten Iversen, tidligere trener for det svenske damelandslaget. Nå trener han de norske jentene. Foto: NTB scanpix
SKIFTER BEITE: Stina Nilsson offentliggjorde et oppsiktsvekkende valg søndag. Hun går fra langrenn til skiskyting. Til høyre: Ole Morten Iversen, tidligere trener for det svenske damelandslaget. Nå trener han de norske jentene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da Stina Nilsson avslørte at hun ville bytte fra langrenn til skiskyting, reagerte Ole Morten Iversen som alle andre: Med stor overraskelse.

Dette var den store langrennsnyheten søndag.

Ikke lenge etterpå ble den nåværende norske landslagstreneren for damer oppringt av den svenske avisa Expressen. Om Nilssons valg sa han:

- Nei, er det sant? Det var dumt. Det er det dummeste jeg har hørt. Det var synd … Jeg trodde hun var en fornuftig jente.

Denne uttalelsen ble fulgt opp av Expressens kommentator og langrennsekspert, Tomas Pettersson:

- Det er naturligvis bare respektløst av Iversen. Om Stina Nilsson vil bytte sport, så er det hennes egen sak, skriver han.

Overfor Dagbladet reagerer Iversen på at han blir stemplet som «respektløst» overfor Nilsson.

- Det er så langt unna sannheten som du kan komme, sier Iversen, som trente det svenske damelandslaget fra 2016 til 2018. Han reagerer på denne karakteristikken:

- Som alle andre ble jeg tatt på senga av nyheten om at Nilsson skal begynne med skiskyting. Derfor var jeg litt flåsete i uttalelsene, og sa ting med en liten latter da jeg ble oppringt. Dette kom ikke fram i artikkelen. Derfor blir det helt feil å skrive at jeg er respektløs overfor Stina Nilsson.

- Sannheten er at jeg har stor respekt for Stina. Hun er dedikert og utrolig treningssmart, altså det helt motsatte av dum. Hun er målrettet og jobber steinhardt for å nå målene sine. Dette var også noe jeg formidlet til journalisten fra Expressen.

NY SATSING: På Instagram forklarer Stina Nilsson om hvorfor hun går fra å være langrennsløper til å bli skiskytter. Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg sa også at jeg kjenner Stina så godt at jeg regner med at hun har gode grunner til det valget hun har gjort. Dersom jeg hadde kjent til disse, hadde jeg sikkert vært enig i valget hennes. At dette kan skape en overskrift om at jeg er respektløs overfor Stina, er bemerkelsesverdig, sier Iversen og sikter til poenget som også Dagbladet løftet fram.

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Iversen har stor tro på Nilssons videre karriere:

- Jeg blir ikke overrasket om hun kommer til å bli en meget god skiskytter. Når Stina bestemmer seg for å bli god til noe, så blir hun gjerne det. Egen, målbevisst, systematisk og utrolig treningsvillig er noen av kjennetegnene til Stina. Jeg opplever henne som rolig og «kald» i stressete situasjoner. Jeg vil tro det også er en egenskap hun vil dra nytte av når siste skuddet skal av gårde.

Iversen forteller at han sendte en SMS til Nilsson der han forklarte sammenhengen.

- Hun hadde lest artikkelen i Expressen. Men i motsetning til journalisten selv, skjønte hun hva jeg mente, og takket for de fine ordene.

LANGSRENNSEKSPERT: Tomas Pettersson, kommentator i Expressen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LANGSRENNSEKSPERT: Tomas Pettersson, kommentator i Expressen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Expressens kommentator, Tomas Pettersson, svarer følgende i en SMS til Dagbladet:

- Kjedelig. Det er ikke første gang Ole Morten er irritert på oss i svenske medier. Men i dette tilfellet har jeg vanskelig med å forstå hvorfor. Han er korrekt sitert. Ved siden av kommentaren på nettsida vår lå det fullstendige intervjuet med ham hele kvelden.

Pettersson fortsetter:

- Ole Mortens spontane reaksjon på beskjeden med å si «Det er det dummeste jeg har hørt», er i mine øyne ikke direkte fylt av respekt. I stedet kunne han hyllet Stina direkte med det modige veivalget i livet. Som mange av oss andre.

BOMBE: Tomas Petterssons kommentar om Stina Nilsson pryder sportscoveret til Expressen.
BOMBE: Tomas Petterssons kommentar om Stina Nilsson pryder sportscoveret til Expressen. Vis mer

I kommentaren skriver Pettersson:

- Vi kan sørge over at vi aldri får se Nilsson fly ifra på enda en oppløpsside i sprint. Vi kan føle et visst vemod over at en av verdens aller beste sprintere aldri fikk vinne et individuelt VM-gull. Men å dømme Stina Nilssons beslutning? Nei, det skal vi ikke.

26-åringen sier til Expressen at planen var å bytte til skiskyting etter OL i 2022. Men på grunn av skader og at hun har fått tid til å tenke, kom hun fram til at hun vil prøve skiskyting fra neste sesong.

- Jeg har ikke sagt det høyt. Men jeg hadde tenkt til å bytte til skiskyting etter OL i 2022. Jeg synes skiskyting ser utrolig morsomt ut, og jeg vil virkelig prøve dette.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

- Hvorfor blir det nå og ikke etter OL i 2022?

- Jeg gikk glipp av slutten på denne sesongen på grunn av skader. Det gjorde at jeg fikk en luke og kunne teste det ut (skiskyting). Når jeg testet det, og merket hvor kult det var, ville jeg ta vare på den nysgjerrigheten jeg har nå. Den er kanskje ikke der i 2022. Jeg ville aldri tilgitt meg selv hvis jeg ikke testet ut dette, sier Nilsson.

Hele Norges coronakart