Reagerer: - Tullete

Mener Norges privatlandskamp mot Israel ikke burde vært spilt.

KRITISK: TV 2-ekspert Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem
KRITISK: TV 2-ekspert Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Norge - Israel, klokka 18.00 onsdag

Lars Lagerbäck (72) samler i dag fotballandslaget i Oslo. I løpet av de neste ti dagene venter tre kamper mot Israel (onsdag), Romania (søndag) og Østerrike (neste onsdag).

Møtet mot Israel er en privatlandskamp på Ullevaal stadion om to dager. De to siste kampene handler om Nations League, men TV 2-ekspert Jesper Mathisen reagerer på Israel-kampen.

- Jeg synes det er tullete at den kampen spilles i den tida vi er inne i, sier han til Dagbladet.

Han sikter til coronasituasjonen hvor smittetallene har eksplodert, spesielt i Oslo, og der helsemyndighetene er på tå hev for å unngå sammenbrudd.

SAMLER TROPPEN: Landslagstrener Lars Lagerbäck. Foto: Bjørn Langsem
SAMLER TROPPEN: Landslagstrener Lars Lagerbäck. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi får bare krysse fingrene for at det går fint. Nå skal du dra inn spillere fra alle verdenshjørner til Norge. Så skal de være her i fire-fem dager før de møter Romania og Østerrike borte. Når hele Oslo blir stengt ned, synes jeg det ser litt merkelig ut, sier Mathisen.

- De er flinke og profesjonelle på dette med smittevern. Men du kan aldri gardere deg ett hundre prosent, så vi får bare krysse fingrene for at alt går bra.

- Hvorfor tror du på død og liv at de vil spille kampen?

- Det går vel på økonomi. Norges Fotballforbund får penger fra Det europeiske fotballforbundet UEFA. Og TV 2 har - som rettighetshaver - krav på én kamp til. Så vil jo selvfølgelig Lagerbäck og landslaget spille denne kampen. De vil vinne så mange kamper som mulig for å komme inn i pott to når gruppene til VM-kvalifiseringen skal trekkes.

Privatlandskampen mot Israel spilles klokka 18.00 onsdag. Også flere andre privatlandskamper gjennomføres i Europa denne kvelden, så Norge er ikke alene. Kampen på Ullevaal går uten tilskuere.

Hadde Norge slått Serbia, ville Lagerbäck og co. vært i playoffinale torsdag - mot Skottland. Men slik gikk det ikke.

Nå handler alt om gruppeseier i Nations League og seeding til trekningen av VM-kvaliken 7. desember.

MEDIESJEF: Svein Graff. Foto: Bjørn Langsem
MEDIESJEF: Svein Graff. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Landslagets mediesjef, Svein Graff, svarer slik på hvorfor Norge spiller privatlandskamp mot Israel, før de to siste kampene i Nations League:

- Hovedgrunnen er det antall kamper UEFA krever gjennom TV-avtalen. Det er det korte svaret.

Han utdyper:

- Før playoffkampen mot Serbia (8. oktober) ble både Norge, Serbia, Skottland og Israel varslet av UEFA om at vi har forpliktelser i forhold til TV-avtalen. Den innebærer at vi må spille et bestemt antall kamper. Det betyr at vi og Israel møtes for å innfri dette kampantallet.

- Dette var også grunnen til at det ble spilt privatlandskamper i oktobervinduet, før Nations League-kampene. Da var de største nasjonene involvert, og årsaken var forpliktelsen de har til UEFA. Spiller du ikke antall kamper som er avtalt på forhånd, blir det en avkorting i TV-pengene til hvert enkelt land.

Graff påpeker:

- Privatlandskampen kommer før to oppgjør i Nations League, så spillerne ville uansett ha vært samlet i Oslo denne uka. Sånn sett påvirker ikke Israel-kampen reisevirksomheten vår på denne samlingen.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med generalsekretær Pål Bjerketvedt i fotballforbundet mandag. Men Graff understreker at det er omfattende smitteverntiltak knyttet til både Israel-kampen og andre kamper:

- Norske myndigheter og UEFA mener det er forsvarlig å spille kampen mot Israel, og det er en vurdering vi deler, påpeker han.

AU: Erling Braut Haaland måtte ta telling på lagets siste trening før kampen mot Nord-Irland. Video: Pambou Sundfør / Filtvedt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi er i karantene på hotellet, uten kontakt med andre når vi ikke trener eller spiller. Spillere og støtteapparatet testes flere ganger før, under og etter samling, og vi reiser med charterfly til Romania og Østerrike. UEFA-protokollen inneholder omfattende smitteverntiltak som vi følger.

Israel kommer til Oslo i morgen. Norge har møtt laget to ganger tidligere, i 1972 (1-2) og 1999 (1-0).

Det er varslet at alle pressekonferanser denne uka vil foregå online og uten journalister fysisk til stede i rommet.

NATIONS LEAGUE

Østerrike43016-49
Norge430111-39
Romania41124-84
Nord-Irland40132-81
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer