Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jenter og skiflyging

Reagerer:
- Uforståelig

Alexander Stöckl støtter Maren Lundby: - På tide at jentene slipper til i skiflygingsbakkene.

REAGERER: Trener Alexander Stöckl mener det er på tide at jentene slipper til i skiflygingsbakkene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
REAGERER: Trener Alexander Stöckl mener det er på tide at jentene slipper til i skiflygingsbakkene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Tre år på rad har Maren Lundby (25) vunnet verdenscupen i skihopping. Hun har VM-gull og OL-gull, og nå jakter hun nye utfordringer.

Lundby ønsker å hoppe skiflyging. Men fredag ble en søknad fra Norge forkastet av flertallet som deltok på et kalendermøte i det internasjonale skiforbundet FIS.

En av dem som har mest kunnskap om hoppsporten - herrenes trener Alexander Stöckl (46) - forstår ikke avgjørelsen.

- Dessverre, sier han om vedtaket.

- Dette var en fantastisk mulighet til å få jentene opp i de største bakkene. Det er på tide, sier Stöckl til Dagbladet.

Søknaden gikk på Raw Air neste sesong. For gutta har finalen i den prestisjetunge hoppturneringen blitt arrangert i Vikersundbakken siden 2017. Dette har jentene ikke fått anledning til etter at de kom inn i Raw Air i 2019. Årsaken er at det ikke foreligger et FIS-vedtak om at de får lov til å hoppe skiflyging.

- Det sitter tydeligvis noen folk der og bestemmer - og de har ikke peiling, sier Lundby, som mener jentene er utsatt for diskriminering.

- De er nesten ikke til stede på hopprennene våre og har minst kompetanse på området.

Hun får støtte av Stöckl, som kan mer hopp enn de aller fleste. Til Dagbladet sier den profilerte treneren:

- Det er ingen tvil om at 15-20 jenter kan håndtere skiflyging på en god måte. Du kan si at det er forskjell på styrke og spenst mellom gutter og jenter. Her har gutta en fordel, på grunn av kjønnsforskjellene. Men i skiflyging har flyferdighetene større betydning enn kraften du legger ned på hoppkanten. Og noen av jentene har minst like gode flyferdigheter som gutta.

- Hva tenker du om at Lundby ikke får oppfylt drømmen sin ennå?

- Det er en kjedelig beskjed å få. Og det er litt uforståelig for meg. Her tilbyr vi en konkurranse, som også er en økonomisk vurdering, så jeg skjønner ikke FIS.

- Lundby sier hun er skuffet. Forstår du henne?

- Absolutt.

Blant argumentene Norge er blitt møtt med er at «skihopping er farligere for jenter enn gutter». Dette avfeier Stöckl.

- Bare spør forsikringsselskapene. Det er ikke større risiko for jenter å hoppe i store bakker enn gutter. Du har andre idretter der forskjellen mellom kjønnene er større.

FØRSTE GULL: Her jubler Maren Lundby for sitt første VM-gull. Reporter: Emilie Rydning. Video: NRK Vis mer

- Jentene hopper vanligvis i normalbakker. Hvilke utfordringer ser du når du går fra normalbakke til skiflygingsbakke?

- Hastigheten er større. Og den øker betydelig nedover i flyfasen. Og så får du ikke trent i skiflygingsbakkene. De er ikke preparert utover konkurranse. Det er en utfordring, og gjør at risikoen er høyere.

Stöckl tror det likevel bare er et tidsspørsmål før jentene slipper til.

- Det er viktig at vi fortsetter å legge press på det internasjonale forbundet. Vi må legge fram objektiv fakta, påpeker han.

- Hvordan vurderer du utviklingen for de kvinnelige hopperne de siste åra?

- Den har gått raskt. Det er mye kompetanse som er blitt overført fra gutta til jentene på en god måte. Blant annet ved at trenere på herresida har gått over. De har tatt med seg kompetanse og tilpasset treningsopplegg og teknikk.

PROMO: Maren Lundby og Daniel-André Tande ble bedt om å promotere Raw Air i Polen. Klippet vekker oppsikt! Video: Raw Air Vis mer

- Hva kan du si om Lundby?

- Hun er en stor hopper med store ambisjoner. Hun har vært en fantastisk idrettsutøver år etter år. Spesielt fra hennes ståsted er det vanskelig å forstå at hun ikke får hoppe i Vikersund.

Stöckl understreker:

- Maren er en pådriver innenfor idretten.

- Verdensrekorden er på 253,5 meter, satt av østerrikeren Stefan Kraft. Ser du for deg at hun kan hoppe over 250 meter?

- Det er en utfordring. Det er tøft å gjøre det, men det er mulig.

Lundby har en personlig rekord på 141,5 meter.

- De (folk i FIS) er redde for at vi skal falle og slå oss. Jeg opplever det som diskriminering, sier Lundby.

Skipresident Erik Røste sier til Dagbladet at han lover å ta saken videre i de foraene han kan. Lundby ønsker også at kulturminister Abid Raja skal komme på banen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!