Tour de Ski

Reagerer: - Dramatisk

Tour de Ski-forholdene skaper problemer. Norge krever at arrangøren tar grep før morgendagens sprint, og fredag ettermiddag ble de hørt.

VANSKELIG: Det var mye løs snø på toppen av islaget torsdag formiddag. Foto: Thomas Haarstad
VANSKELIG: Det var mye løs snø på toppen av islaget torsdag formiddag. Foto: Thomas Haarstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Sprinttrener Arild Monsen bekrefter til Dagbladet at FIS tar grep etter Norges krav. VG omtalte endringen først.

- Området blir stengt før start. Jentene får femten minutter før de skal gå, og så får herrene det samme. Det reduserer trafikken med 90 prosent. Det er en god avgjørelse av FIS, og var slik jeg og andre trenere ønsket det, sier Monsen.

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): - Wow.

Det gikk et ekko gjennom alpene når utøverne dundret ned den siste bakken i Val Müstair. I bånn av den bratte, men korte bakken, ventet en hestesko på vei inn mot stadion. I utgangspunktet en bagatell, men isete løyper med mye løs snø på toppen skapte store problemer.

Dagbladet sto i bånn av bakken og så en rekke utøvere komme i ubalanse og veive med armene for å redde seg inn. Fire svenske kvinner falt også, det samme gjorde en tysk kvinne.

Krever grep

Arild Monsen var blant dem som reagerte. Dagbladet sto med den norske treneren da han ga en FIS-representant klar beskjed:

- Jeg vil ikke se folk krasje.

Overfor Dagbladet forteller Monsen at Norge kommer til å kreve en forandring før morgendagens sprint, som åpner årets Tour de Ski.

- Dette er risky. Det er is og løs snø på toppen. Det er synd at det kan gjøre store utslag hvis folk faller, uavhengig av nasjon. Så vi, sammen med (Marcus, trener for Italia) Cramer, kommer til å komme med et forslag om at vi stenger løypene totalt før start i morgen, forklarer Monsen.

ØNSKER ENDRING: Sprinttrener Arild Monsen ønsker å stenge løypene før sprinten lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKER ENDRING: Sprinttrener Arild Monsen ønsker å stenge løypene før sprinten lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det vil skje på et lagledermøte fredag kveld. Monsen påpeker at det i utgangspunktet ikke er farlig for utøverne under normale forhold, men nå er det svært krevende.

- Se hva som har skjedd på femten minutter nå. Det er ganske dramatisk. Det er klink is.

- Er det farlig for utøverne?

- Nei, ikke så veldig farlig, men det er ikke «kjekt» å få et fall, spesielt når det kan påvirke hele touren.

Den norske treneren Ola Vigen Hattestad, som trener Slovenia, kommenterte også at bakken var utfordrende.

Støtter forslag

Monsens forslag får støtte i Norge:

- Selv om forholdene vil være like for alle, så bør man etterstrebe å få best mulig forhold for alle. Det syns jeg kanskje ikke gjøres i stor nok grad. Det er veldig ofte vi går sprint hvor løypa har vært åpen i tre timer før prolog. Å stenge løypa er til alles beste, sier Golberg til Dagbladet.

Distansetrener Eirik Myhr Nossum sier at han håper noe skjer:

- Jeg tipper det blir diskutert på lagledermøtet i dag, og at den ikke blir åpen hele dagen i morra. Det gikk greit i dag, men det er noe annet å gå med stive bein i en sprint, sier Nossum til Dagbladet.

DIREKTE: På direktesendt TV kan ting gå galt, og det fikk NRKs eminente langrennseksperter erfare på Beitostølen. Video: Løkås/Haarstad. Klipp fra NRK Vis mer

Emil Iversen håper også at det blir tatt grep:

- Det er is, løst og tungt. Det er mange faktorer. Det er et punkt du kan tape sprinten. Jeg kommer til å forsøke gå smart og forsiktig der. Jeg liker å gjøre det ganske safe. Vi får håpe det ikke blir for vanskelig, sier han.

Svensk fall

Amerikanske Ben Ogden derimot, gleder seg til utfordringen, og sier det er bra for sporten:

- Det er krevende svinger, men langrenn er en publikumsidrett, så det gjør det interessant å se på.

- Norge vil stenge løypa i forkant?

- Det hadde kanskje hjulpet, men for å være ærlig bryr jeg meg ikke. Er det mykt, så er det mykt for alle. Det hadde vært hjelpsomt om de stengte, men for meg er det ikke viktig. Tar du alle utfordringene bort fra langrenn er det ikke interessant å se på lenger.

Svenske Maja Dahlqvist sier til Dagbladet at hun heller ikke ser noen store problemer med bakken.

- Jeg synes det var fine spor. Bare man kjørte litt smart, var den ikke noe problem.

- Hva tenker du om at det norske landslaget krever at løypa stenges?

- Så lenge det ikke blir is, synes jeg ikke den er vanskelig. Vi var der tidlig, så kanskje det ble verre etter hvert, svarer hun.

Landslagskollega Frida Karlsson er mer kritisk.

- Det er kanskje smart at løypa stenges, for å holde den så bra som mulig, sier Karlsson til Dagbladet.

Hun var ikke blant de svenske kvinnene som falt.

- Jeg greide meg, så jeg kan le nå. Jeg har heldigvis lært litt på disse årene, sier hun lattermildt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer