VM i Qatar

Reagerer: - Første gang

- Det hjelper oss ikke så mye, men det er første gang de sier det.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KRITISK STEMME: President i Amnesty Norge Jon Peder Egenæs. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK STEMME: President i Amnesty Norge Jon Peder Egenæs. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

I et intervju med Piers Morgan kom VM-sjef Hassan Al-Thawadi med en oppsiktsvekkende innrømmelse.

Han sa at 400 til 500 migrantarbeidere har mistet livet som følge av arbeid på prosjekter knyttet til turneringen i Qatar.

Arrangørene har tidligere uttalt at det offisielle tallet er 40 døde. I sterk kontrast til The Guardian, som har anslått at 6500 migrantarbeidere har dødd siden Qatar ble tildelt VM. Human Rights Watch har hevdet at 15 021 ikke-qatarere døde i landet mellom 2010 og 2019.

Hvorfor er fotbal-VM i Qatar kontroversielt? Vi skal forklare. Tekst: Jonas Giæver Video: Henrik Ljosland Kilder: Amnesty, The Guardian, Sky Sports, WorkersWelfare.qa Vis mer

- Helt nytt

Generalsekretær i Amnesty Norge synes Al-Thawadis intervju med Morgan er oppsiktsvekkende.

- Han kommer opp med et helt nytt tall. Men man får ikke vite konkret hva som ligger bak tallet, så det er vanskelig å ettergå, men det er første gang de går ut og sier at et antall mennesker har dødd, sier Egenæs.

Han mener Al-Thawadi i framtidige intervjuer under VM må presses til å svare om hva som ligger bak tallet på 400 til 500 migrantarbeidere som har dødd, slik han selv sier.

- Hva mener du om at han gjorde dette intervjuet nå?

- Det er vanskelig å analysere hvorfor han plutselig gjør dette. Man må regne med intervjuet ikke er voldsomt spontant. Det kan være fordi de ønsker å gå til angrep på tallet 6500 og sette det veldig mye lavere enn det, men jeg vet ikke.

DISIPLINÆRSAK: Et stunt i den serbiske garderoben får reaksjoner fra FIFA. Vis mer

- Er det positivt at de kommer med en slags innrømmelse?

- Det kan være positivt. Det kan hende de må sette et tall om de skal levere på erstatninger eller liknende. Men det kan også være et ledd i en videre og uttenkt plan som ikke jeg forstår hva er ennå, vi må bare grave videre, avslutter Amnesty-sjefen.

- Vanskeligere å akseptere

VM-sjefen ble også spurt om han har et personlig problem med «OneLove» kampanjen, som forrige uke skapte store overskrifter verden over, etter at FIFA skal ha nektet landslagene å bruke et regnbuefargede kapteinsbind under kampene i Qatar.

- Hvis det var gjort spesielt rettet mot Qatar, da har jeg et problem med det. Hvis ikke, selvfølgelig er det deres valg.

SLÅSSKAMP: Det gikk hardt for seg mellom Argentina og Mexico på tribunen, og det endte ikke pent. Vis mer

- Er det trygt for homofile mennesker å være i Qatar? spør Morgan.

- Det er trygt for alle å være i Qatar, svarer Al-Thawadi.

Qatar-forsker ved Universitetet i Oslo, Charlotte Lysa, sier til Dagbladet at Qatar har hatt en mer konfronterende stil enn tidligere opp mot VM knyttet opp mot skeives rettigheter og kritikken landet har fått rundt temaet.

- LHBTQ+ er mer sensitivt på samfunnsnivå enn politisk. Diskusjonen blir sett på som noe som kommer utenfra og blir påtvunget. Det er noe man holder på med i Europa, så lenge det er sånn har nok ikke markeringene så mye å si for Qatar. Det er mye vanskeligere å akseptere at det eksisterer skeive i det qatarske samfunnet, forklarer hun.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer