I et intervju med Piers Morgan kom VM-sjef Hassan Al-Thawadi med en oppsiktsvekkende innrømmelse.

VM-sjokk: Truet med tortur
Arrangørene har tidligere uttalt at det offisielle tallet er 40 døde. I sterk kontrast til The Guardian, som har anslått at 6500 migrantarbeidere har dødd siden Qatar ble tildelt VM. Human Rights Watch har hevdet at 15 021 ikke-qatarere døde i landet mellom 2010 og 2019.
- Helt nytt
Generalsekretær i Amnesty Norge synes Al-Thawadis intervju med Morgan er oppsiktsvekkende.
- Han kommer opp med et helt nytt tall. Men man får ikke vite konkret hva som ligger bak tallet, så det er vanskelig å ettergå, men det er første gang de går ut og sier at et antall mennesker har dødd, sier Egenæs.

Nådeløse meldinger i natt
Han mener Al-Thawadi i framtidige intervjuer under VM må presses til å svare om hva som ligger bak tallet på 400 til 500 migrantarbeidere som har dødd, slik han selv sier.
- Hva mener du om at han gjorde dette intervjuet nå?
- Det er vanskelig å analysere hvorfor han plutselig gjør dette. Man må regne med intervjuet ikke er voldsomt spontant. Det kan være fordi de ønsker å gå til angrep på tallet 6500 og sette det veldig mye lavere enn det, men jeg vet ikke.
- Er det positivt at de kommer med en slags innrømmelse?
- Det kan være positivt. Det kan hende de må sette et tall om de skal levere på erstatninger eller liknende. Men det kan også være et ledd i en videre og uttenkt plan som ikke jeg forstår hva er ennå, vi må bare grave videre, avslutter Amnesty-sjefen.

Bekrefter fotball-bombe
- Vanskeligere å akseptere
VM-sjefen ble også spurt om han har et personlig problem med «OneLove» kampanjen, som forrige uke skapte store overskrifter verden over, etter at FIFA skal ha nektet landslagene å bruke et regnbuefargede kapteinsbind under kampene i Qatar.
- Hvis det var gjort spesielt rettet mot Qatar, da har jeg et problem med det. Hvis ikke, selvfølgelig er det deres valg.
- Er det trygt for homofile mennesker å være i Qatar? spør Morgan.
- Det er trygt for alle å være i Qatar, svarer Al-Thawadi.
Qatar-forsker ved Universitetet i Oslo, Charlotte Lysa, sier til Dagbladet at Qatar har hatt en mer konfronterende stil enn tidligere opp mot VM knyttet opp mot skeives rettigheter og kritikken landet har fått rundt temaet.

VM-sjefen raser: - Rasistisk
- LHBTQ+ er mer sensitivt på samfunnsnivå enn politisk. Diskusjonen blir sett på som noe som kommer utenfra og blir påtvunget. Det er noe man holder på med i Europa, så lenge det er sånn har nok ikke markeringene så mye å si for Qatar. Det er mye vanskeligere å akseptere at det eksisterer skeive i det qatarske samfunnet, forklarer hun.