Reagerer: - Grusomt

Sterke reaksjoner etter straffesparket til Cristiano Ronaldo (37) i går: - Dette er et grusomt eksempel for barn. Han er en briljant spiller, men dette var filming, sier den engelske fotballeksperten Chris Sutton.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SCORET: Cristiano Ronaldo kom som vanlig i fokus. Foto: NTB
SCORET: Cristiano Ronaldo kom som vanlig i fokus. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Portugal - Ghana 3-2

DOHA (Dagbladet): Ghanas trener - Otto Addo (47) - var alt annet enn fornøyd da han møtte mediene etter 3-2-tapet for Portugal i går.

Dette i skarp kontrast til portugisiske aviser, som omtaler Ronaldo som en «lenda» på trykk i dag. Legende.

PÅ FØRSTESIDA: Den portugisiske avisa Record hyller Cristiano Ronaldo som en legende på førstesida i dag.
PÅ FØRSTESIDA: Den portugisiske avisa Record hyller Cristiano Ronaldo som en legende på førstesida i dag. Vis mer

Dagbladet var ringside kampen på Stadium 964 i Doha. Da Ghana-treneren kom på pressekonferansen etterpå, uttalte han seg usedvanlig sterkt om Ronaldos straffespark.

- Hvis noen scorer mål, må du bare gratulere. Men dette var en gavepakke. Virkelig en gavepakke. Hva mer kan jeg si? Det var en spesiell gavepakke fra dommeren (Ismail Elfath fra USA).

Ronaldo falt noe lett etter en duell med Ghanas forsvarsspiller, Mohammed Salisu. En drøy time av kampen hadde gått.

- Dette er bare tull. Det er aldri noe straffe, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp på direkten.

GIKK I BAKKEN: Her er den kontroversielle situasjonen som gjorde at Cristiano Ronaldo fikk straffespark. Dommeren mener han ble felt av Ghanas Mohammed Salisu. Foto: NTB
GIKK I BAKKEN: Her er den kontroversielle situasjonen som gjorde at Cristiano Ronaldo fikk straffespark. Dommeren mener han ble felt av Ghanas Mohammed Salisu. Foto: NTB Vis mer
ROPER PÅ STRAFFE: Cristiano Ronaldo signaliserer tydelig hva han mener om situasjonen der han ble felt. Foto: NTB
ROPER PÅ STRAFFE: Cristiano Ronaldo signaliserer tydelig hva han mener om situasjonen der han ble felt. Foto: NTB Vis mer

Ronaldo satte selv straffesparket, og innledet de tre scoringene som gjorde at Portugal vant.

Tidligere Celtic-spiller Chris Sutton - som nå er fotballekspert for BBC og Daily Mail - var raskt ute med å kritisere situasjonen på Twitter:

- VAR burde ha grepet inn, og Ronaldo burde fått gult kort. Dette er juks.

FOTBALLEKSPERT: Chris Sutton. Foto: NTB
FOTBALLEKSPERT: Chris Sutton. Foto: NTB Vis mer

Etter å ha sovet på det, er Suttons reaksjon enda sterkere i dag:

- Det er ikke første gang, sier han om Ronaldo-situasjonen.

- Dette er et grusomt eksempel for barn. Han er en briljant spiller, men dette var filming. Det er flaut at dommerne ikke fikk det med seg. Han har venner i media. Men kom igjen! Det var forferdelig, sier Sutton i en fotballprat på Daily Mail.

SKUFFET: President i NFF, Lise Klaveness, snakker ut etter et VM-besøk i Qatar. Vis mer

Den aldrende storstjerna ble kåret til kampens beste spiller. Etterpå var han fornøyd med at han hadde scoret i sitt femte VM-sluttspill på rad. Det gjør Ronaldo historisk.

Men han sa ikke mye da han dukket opp på pressekonferansen etterpå. Fra han åpnet munnen til han gikk, viser Dagbladets båndopptaker ett minutt og 42 sekunder.

Mandag venter Uruguay.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer