Reagerer: - Grusomt

En gråtende Cristiano Ronaldo (37) går innpå fotballverden.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

UTE AV VM: Cristiano Ronaldo og Portugal. Foto: NTB
UTE AV VM: Cristiano Ronaldo og Portugal. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Han drømte om å bli verdensmester med Portugal. Men det endte i strigråt etter 0-1-tapet for Marokko i kvartfinalen.

I går reiste Ronaldo hjem fra Qatar. Den portugisiske avisa Record viser en video mens han går om bord i et privatfly med familien.

BRØT SAMMEN: Cristiano Ronaldo var utrøstelig etter exiten. Foto: NTB
BRØT SAMMEN: Cristiano Ronaldo var utrøstelig etter exiten. Foto: NTB Vis mer

- Jeg vil nevne Ronaldo, fordi jeg så bildet der han gråt i spillertunnelen. For meg var det et grusomt bilde, sier tidligere lagkamerat Gary Neville til Sky Sports.

DRØMMEN KNUST: Ronaldo synker sammen mens Marokko-spillerne jubler. Foto: NTB
DRØMMEN KNUST: Ronaldo synker sammen mens Marokko-spillerne jubler. Foto: NTB Vis mer

- Det er øyeblikket der han vet at drømmen om å vinne VM for landet sitt er knust. Vi har alle vært der mot slutten av karrieren. Men han er en av de største - om ikke den største spilleren - gjennom alle tider. Det var grusomt å se ham slik. Han har hatt noen tøffe måneder, sier Neville.

BLYTUNGT: Trener Fernando Santos forsøker å trøste, men det hjelper ikke. Foto: NTB
BLYTUNGT: Trener Fernando Santos forsøker å trøste, men det hjelper ikke. Foto: NTB Vis mer

Den tidligere Manchester United-spilleren har vært ekspert for beIN SPORTS under VM. Han var kritisk til Ronaldos prestasjoner i United, noe som gjorde at den aldrende stjerna til slutt ikke ville hilse på ham.

Men Neville har medfølelse for det som skjedde i Qatar:

- Å vinne VM med Portugal var min største og mest ambisiøse drøm i karrieren, forteller Ronaldo på Instagram.

- Heldigvis vant jeg mange internasjonale titler, også med Portugal. Men å sette navnet sitt på den største tittelen, var min aller største drøm. Jeg kjempet for det.

Kommentator i The Independent - Richard Jolly - påpeker:

- Det var tårer i tunnelen. Ronaldo har brukt mye av 2022 på å kjempe for å begrense følselene sine. Denne gangen kunne han i det minste bli tilgitt for å vise dem fram.

SATT UT: Underveis i en pokerturnering blir kommentatoren satt ut. Video: Twitter. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Mye er uklart etter VM-exiten. Ronaldo er klubbløs, men blir sterkt koblet til Al-Nassr i Saudi-Arabia. Han benekter selv at en avtale er i boks.

I tillegg er det usikkert om han satser mot Tyskland-EM i 2024. Tidligere har han uttalt at dette er målet.

FØLELSER: - En trist slutt, skriver storavisa Record etter VM-exiten.
FØLELSER: - En trist slutt, skriver storavisa Record etter VM-exiten. Vis mer

At midtstopper Pepe leverte et godt VM i en alder av 39 år - to år mer enn Ronaldo - viser at ingenting er umulig.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer