VM i Qatar

Reagerer: - Herregud

Det kokte mellom Argentina og Nederland. - For et raseri, sa NRKs kommentator.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FRUSTRERT: Lionel Messi i opphetet diskusjon med dommer Mateu Lahoz. Foto: REUTERS/Carl Recine
FRUSTRERT: Lionel Messi i opphetet diskusjon med dommer Mateu Lahoz. Foto: REUTERS/Carl Recine Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

LUSAIL/OSLO (Dagbladet): Argentina er klare for semifinale etter et drama som endte med seier i straffesparkkonkurranse mot Nederland.

Men det var den spanske dommeren Mateu Lahoz som stjal mye oppmerksomhet. De argentinske spillerne flokket seg rundt pipeblåseren da Nederland utliknet til 2-2 elleve minutter på overtid.

- Det var mye bråk da de utliknet, det var ikke rettferdig. Jeg syns det var frispark. Jeg vil ikke snakke om dommeren, siden du kan bli straffet. Jeg mener han ikke levde opp til standarden, sier Lionel Messi på pressekonferansen etter kampen.

Opphetet diskusjon

Messi og dommeren ble stående i en lang diskusjon etter pausesignalet. Superstjerna virker tydelig misfornøyd.

Diskusjonen varte i over et halvt minutt, Messi holdt hånda foran munnen for å skjule leppene under diskusjonen.

Det ble høy temperatur på banen i kampen mellom Nederland og Argentina når en banestormer kommer inn på banen. Reporter: Christian Fjermeros / Video: Twitter / Foto: NTB Vis mer

Det hadde haglet med både frispark og gule kort i første omgang. Til å med trener Lionel Scaloni og Angel Di Maria på reservebenken fikk kort.

Etter pause fortsatte det. Flere ganger var det tilløp til slåsskamp mellom de to lagene, og dommeren mistet totalt kontroll.

BRÅK: Argentinas Nahuel Molina blir angrepet av en flokk nederlandske reserver. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
BRÅK: Argentinas Nahuel Molina blir angrepet av en flokk nederlandske reserver. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

- Dette kan koke over, kommenterte Chris Sutton på BBC etter at det ble nok et basketak da Lahoz blåste for full tid.

Selv under straffesparkkonkurransen var det konfrontasjoner, også da fikk spillere gult kort.

Etter kampen havnet Messi i diskusjon med den nederlandske midtbanelegenden Edgar Davids, som nå er en del av Nederlands støtteapparat.

Nederlands trener Louis van Gaal var også i situasjonen. Etter et ord ble utvekslet ble Messi ført bort av medlemmer fra det argentinske støtteapparatet.

Van Gaal ville ikke si noe om samtalen med Messi, og påpekte at spillerne hans ble «emosjonelle».

- Etterpå ble det sagt ord, noe som førte til en emosjonell reaksjon. Jeg kan ikke si noe om det. Jeg var ikke på banen, sa van Gaal på pressekonferansen.

Argentina-trener Lionel Scaloni tonet også ned det som skjedde, og ville ikke snakke om Messis reaksjoner mot den nederlandske benken.

- Jeg mener kampen var opphetet, det var en kvartfinale og slike ting som skjer på banen, blir på banen. Leo var en veldig viktig spiller, og han viste at han er tidenes beste. Så vi er glade for at han er på vårt lag, sa Scaloni diplomatisk.

SINT: Lionel Messi gestikulerer mot Edgard Davids. Foto: REUTERS/Paul Childs
SINT: Lionel Messi gestikulerer mot Edgard Davids. Foto: REUTERS/Paul Childs Vis mer

- Herregud

Totalt delte den spanske dommeren 16 gule kort.

Også Messis venn og tidligere lagkompis Sergio Agüero reagerer.

- Hvordan denne dommeren liker å tiltrekke seg oppmerksomhet. Herregud, skriver Agüero på Twitter.

Agüero, som la opp etter hjerteproblemer i fjor høst, var nede på gressmatta og feiret med sine gamle lagkamerater etter seieren var et faktum.

På NRK ble også Lahoz' innsats kommentert.

- Det er greit han er flink, men han liker å gjøre mye ut av seg, sier NRKs Andreas Stabrun Smith om dommer Lahoz.

- Han liker å være i fokus, istemmer Nils Johan Semb.

SJOKK-EXIT: Etter at Brasil røk ut av VM mot Kroatia, var det greit med litt ekstra trøst for landets stjerne Neymar. Vis mer

Drama

Argentina ledet 2-0 og hadde full kontroll på kvartfinalen.

Så endret nederlenderne strategi. Byttet innpå storvokste spisser og slo langt. Først reduserte de, og så utliknet de ti minutter på overtid med en sylfrekk frisparkvariant. Istedenfor å skyte fra 20 meter ble ballen spilt inn til Woug Wieghorst inne i feltet, og han avsluttet i mål.

Argentina presset på i ekstraomgangene, men først i straffesparkkonkurransen kunne de juble.

Keeper Emiliano Martínez reddet de to første forsøkene, og det var nok til å sikre seieren.

I semifinalen venter Kroatia, som selv på sjokkerende vis slo Brasil etter straffesparkkonkurranse.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer