UTE MED NY BOK: Nils Arne Eggen har samlet livet sitt mellom to permer. Og er fortsatt levende opptatt av Rosenborg. FOTO: HANS ARNE VEDLOG
UTE MED NY BOK: Nils Arne Eggen har samlet livet sitt mellom to permer. Og er fortsatt levende opptatt av Rosenborg. FOTO: HANS ARNE VEDLOGVis mer

Rosenborg - Leipzig 1-3

Reagerer kraftig etter RBK-tap

Nils Arne Eggen: - Så ut som om spillerne fikk åndenød etter ti minutter.

  • Rosenborg - Leipzig 1-3

ASCHEHOUG FORLAG (Dagbladet): Det ble ingen god opplevelse for Rosenborg i Europa League i går kveld. Laget ble rundspilt av Bundesliga-klubben RB Leipzig og tapte 1-3.

Tidligere Rosenborg-treneren Nils Arne Eggen (77) benket seg ned for å se forestillingen på Lerkendal. Og han reagerer kraftig på det han så.

- Vi - og jeg sier fortsatt vi - var langt under pari. Igjen var det dette med løpskraft på Lerkendal. Det så ut som om spillerne fikk åndenød etter ti minutter, sier Eggen til Dagbladet.

- Skal du vinne dueller, må du være i nærheten av motstanderne. Den kollektive løps- og duellkraften var altfor dårlig. Det er nesten umulig å få fram et samhandlingsmønster der du utnytter spisskompetansen til hver spiller, når du blir rundspilt. Vi ble springende etter ballen i stedet for å la motstanderen gjøre det, påpeker han.

BOKAKTUELL: Nils Arne Eggen gir ut bok sammen med forfatter Otto Ulseth. Boka ble presentert hos Aschehoug forlag i dag. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
BOKAKTUELL: Nils Arne Eggen gir ut bok sammen med forfatter Otto Ulseth. Boka ble presentert hos Aschehoug forlag i dag. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Eggen var i formiddag gjest hos Aschehoug forlag i Oslo i forbindelse med utgivelsen av boka «Nils Arne - et liv i svart og hvitt». Boka er ført i pennen av journalist, fotballtrener og forfatter Otto Olseth.

Boka handler om fotball, samhandling og ledelse - men også opplevelser i Eggens privatliv. Eggen snakket engasjert på scenen med forfatteren.

Ufarlige

Da Dagbladet litt seinere - og under fire øyne - tok opp gårsdagens Rosenborg-tap, ble Eggen om mulig enda mer engasjert.

Rosenborg har nå to tap i gruppespillet i Europa League og har nærmest ufarliggjort seg selv på den internasjonale scenen.

- Hva bør gjøres?

- Det er bare én måte å komme seg ut av dette på. Og det er å trene hardere og riktigere, påpeker Eggen.

- Er midlertidig trener, Rini Coolen, riktig mann til å lede Rosenborg permanent?

- Det er for tidlig å si noe om. Rini er en veldig god fagmann. Men du har mange eksempler på at du kan være det. Han er utdannet i Nederland og de gjør det grundig. Han har også erfaring fra topplag, men det gjenstår å se om han er riktig mann. Det skal styret vurdere i løpet av høsten.

GODE VENNER: Egil Drillo Olsen tok turen innom dagens boklansering. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
GODE VENNER: Egil Drillo Olsen tok turen innom dagens boklansering. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Det er ingen hemmelighet at Rosenborg-styret henvendte seg til Eggen før Kåre Ingebrigtsen fikk sparken i sommer. Avskjeden framsto hard og brutal, og overfor Dagbladet innrømmer Eggen at han gjerne ville at klubben skulle gå en runde til med Ingebrigtsen.

- Jeg håpet av hele mitt hjerte at prestasjonen til Kåre og Erik Hoftun (assistent) skulle være bra. Men det ble ikke sånn.

Eggen sier at de ikke er uvenner i dag, men det er heller ikke sånn at han har kontakt med Ingebrigtsen. Den tidligere trenerduoen har nå gått til sak mot Rosenborg, noe Eggen ikke synes noe om.

På Dagbladets hypotetiske spørsmål om hvor Rosenborg ville vært med ham ved roret, svarer han:

- Det er en alvorlig hypotese. Men spør du meg - og jeg er i særdeles grad inhabil - vil jeg påstå at vi hadde vært på toppen. Hvilken topp - om det er Mount Everest eller Galdhøpiggen - skal jeg ikke si noe om.

The Double

Rosenborg kan fortsatt vinne The Double. Laget leder Eliteserien og har fire poeng mer enn Brann. Trønderne møter Start i semifinalen i cupen. Men Europa League ser ut til å være en tapt skanse. Laget ligger sist i gruppe B etter to kamper.

- Vi hører hjemme i Europa, men vi må jobbe med å tilpasse oss nivået, sa RBK-trener Rini Coolen etter kampen i går.

På Dagbladets hypotetiske spørsmål til Eggen - om Rosenborg kunne vært i Champions League med ham som trener - svarer han:

- Spør du meg, så sier jeg ja. Men jeg er rimelig inhabil.

- Ekspert Steffen Iversen sa på TV at Rosenborg ikke har noe i Europa League å gjøre. Hva mener du om det?

- Det kan nok være riktig. Men Steffen må være klar over at norske topplag har noe i både Champions League og Europa League å gjøre. Han var selv med på å tape 4-0 mot Bayer Leverkusen i 2010, så dette går i bølger. Steffen må øve seg på formuleringene.

- Skamplett

Eggen ble seriemester med Rosenborg 14 ganger og cupmester seks ganger. I boka kaller Ulseth det for en «skamplett» at han ikke ble fast ansatt Rosenborg-trener igjen i 2010, da motivasjonen var tilbake. Erik Hamrén hadde blitt trener for Sveriges landslag.

I stedet ønsket klubben å gå videre med Jan Jönsson, en svenske som ikke ble den helt store suksessen.

Tabell
Salzburg22006-36
RB Leipzig21015-43
Celtic21012-33
Rosenborg20021-40