KONTROVERSIELL REGEL: I sjakk-OL må Magnus Carlsen og de andre stjernene gi beskjed hver gang de må på do. Det er ikke populært. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Vincent West / Reuters / NTB Scanpix 
KONTROVERSIELL REGEL: I sjakk-OL må Magnus Carlsen og de andre stjernene gi beskjed hver gang de må på do. Det er ikke populært. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Vincent West / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Reagerer kraftig på ny do-regel i sjakk-OL:
- Det er ydmykende

Har innført strenge regler i frykt for juks under sjakk-OL.  

(Dagbladet): Sjakk-OL er inne i sin fjerde dag i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku. Magnus Carlsen og det norske laget i åpen klasse står i skrivende stund med fire lagpoeng, noe som gir 35. plass etter tre runder.

Det har imidlertid blitt en litt spesiell innledning på mesterskapet for de norske og utenlandske sjakkspillerne. Det er nemlig blitt innført en rekke nye sikkerhetstiltak mot juks, som har skapt heftig debatt i Baku.

Spillerne og lagledere har blant annet ikke lov til å ta med seg lightere, klokker, penner og papir inn i spillelokalet. Hver enkelt spiller må også gi beskjed til en turneringsleder for hver gang man skal på toalettet.

I BAKU: Jon Ludvig Hammer sier spillerne synes regelen er noe dritt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I BAKU: Jon Ludvig Hammer sier spillerne synes regelen er noe dritt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

«Drittregelen»

Det er spesielt denne do-regelen som har skapt kontroverser i Baku, ifølge sjakknettstedet Matt&Patt som omtalte saken først i Norge.

- Når man er sjekket grundig på vei inn og ikke engang kan ta med en penn inn i lokalet, og i tillegg sjekkes når man går rundt i do-området, er det helt meningsløst å plage spillerne enda mer. Jeg bare venter på en skandale når en overivrig dommer nekter en spiller å gå på do, sier lagkaptein Jonathan Tisdall til Dagbladet.

- Den har fått navnet «drittregelen» av spillerne, skriver norske Jon Ludvig Hammer humoristisk på Twitter.

Misnøyen blant sjakkspillerne har faktisk vært så stor at flere lagkapteiner har skrevet et felles brev til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) der de krever at regelen forsvinner.

Chess24.com har fått tak i brevet som viser at den norske lagkapteinen Tisdall støtter forslaget om å vrake do-regelen.

I brevet skriver de at «det er ydmykende for spillerne å måtte diskutere sine kroppslige funksjoner med FIDEs vakter» og at «det er absurd at toalettet er ansett som en del av spillelokalet».

- Poengløs overreaksjon

Det påpekes også at sjakkspillere ofte må gå på do på grunn av mye stress.

- Hele dosaken er en ganske poengløs overreaksjon, sier Tisdall om hvorfor han har skrevet under brevet.

EKSPERT: Atle Grønn forstår frustrasjonen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
EKSPERT: Atle Grønn forstår frustrasjonen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Jon Ludvig Hammer sier til Dagbladet at den såkalte «drittregelen» fungerer greit nok i praksis, men at det likevel er irriterende.

- Det er veldig mye nikking til turneringsleder, og kommunikasjonen fungerer uten ord. Men regelen er unødvendig. Skal det brukes som bevisføring i en juksesak? Det er tullete bruk av tid og fokus - både for arrangøren, journalister, spillere og dommer, sier Norges nest beste sjakkspiller.

- En ekstrem regel

Atle Grønn, sjakkspiller og ekspert, forstår spillernes reaksjon, men han ser også hvorfor FIDE tar grep.

- Det er en helt ekstrem regel, men jeg skjønner hvorfor de må gjøre noe. Det er over tusen deltagere, og hva som foregår på do, er vanskelig å kontrollere. Men jeg kan forstå at det oppfattes som slitsomt, sier Grønn og legger til:

- Man har dessverre måttet ta grep. Teknologien har gjort det enklere å jukse.

Hverken FIDE eller arrangøren av sjakk-OL har besvart Dagbladets henvendelser. Men i et intervju med arrangørens nettside sier visepresidenten i FIDE, Israel Gelfer, at forbundet har måttet ta grep på grunn av teknologiutviklingen og tidligere tilfeller av juks.

I artikkelen uttaler han seg generelt om anti-juks-kampanjen som nå er iverksatt.

- Vi står ovenfor et problem vi ikke kan ignorere, og vi må prøve å balansere mellom vår vilje til å kjempe mot juksemakere og samtidig ikke skape en usunn atmosfære i sjakkverdenen. Vi ønsker ikke å være politi, som kommer til hvert arrangement og sjekker alle. Samtidig kan vi ikke se bort fra problemet, sier Gelfer til arrangørens nettside.

Sjakk-OL varer frem til 14. september. Mens de norske kvinnene har hatt en god start på mesterksapet, har herrene slitt noe mer. Det er ikke ventet at det norske laget med Magnus Carlsen i spissen kommer til å hevde seg helt i toppen.