REAGERER: Presseoffiser Daniel King (t.v.) reagerer med vantro på videoen som ble lekket. Til høyre er Fabiano Caruana og i midten Magnus Carlsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
REAGERER: Presseoffiser Daniel King (t.v.) reagerer med vantro på videoen som ble lekket. Til høyre er Fabiano Caruana og i midten Magnus Carlsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Reagerer med vantro: - Det er en sjokkerende feil

Stormester og presseoffiser Daniel King om videoen som ble lekket.

LONDON/OSLO (Dagbladet): Det store temaet i dag er altså videoen som røper deler av forberedelsene til Fabiano Caruana i forkant av VM.

Før dagens fjerde VM-parti la Caruanas sjakklubb Saint Louis Chess Club ut en video på YouTube.

I videoen, som viser hvordan den amerikanske sjakkspilleren har jobbet før VM, får man tilsynelatende se hvilke åpninger Caruana og hans team av sekundanter har forberedt seg på før sjakk-VM.

Reagerer

Stormester og presseoffiser Daniel King (55) hadde ikke hørt om det før Dagbladet viste ham noen skjermbilder i London, og stormesteren reagerte med vantro på det han fikk se.

- Det er en sjokkerende feil. Absolutt sjokkerende. Virkelig uforsiktig, sier King til Dagbladet.

Stormesteren tror ikke at informasjonsglippen er iscenesatt.

- Det gir informasjon til Carlsen. Selv om informasjonen er ganske generell, så kan det hjelpe Carlsen å vite om noen temaer som Caruana har studert. Det kan gi noen bekreftelser, selv om ikke er noen overraskelser, sier King.

Sjakkeksperten sier at liknende ting har skjedd før i et VM.

- Under Karpov-Kasparov-kampene så var det rykter om at en sekundant svek Kasparov. Personen skal ha gitt bort hemmeligheter til Karpov, så da ga Kasparov dem fyken. Dette er jo et helt nytt nivå da, ler King.

«En sjokkerende feil.» Daniel King

- Interessant å se

King er usikker på om glippen vil påvirke Caruana under dagens parti.

- Han har et veldig rolig temperament. Jeg tror ikke det, men vi får se. Det blir interessant å se, sier King.

Fra Caruanas leir har det ikke kommet noen offentlig forklaring på hva som skjedde.

- Jeg har ingen kommentar til videoen, sa Mehreen Malik, Caruanas manager, til NRK.

Denne saken kommer garantert til å bli heftig diskutert både før, under og etter dagens parti.

Hvorfor ble videoen slettet? Hvor mye har de avslørt? Og ikke minst: Er videoen reell, eller er dette et forsøk fra amerikansk side på å sette ut Team Carlsen?

Om åpningen av dagens parti, sier King følgende:

- Magnus er veldig komfortabel. Han er nok veldig tilfreds med åpningen. Det er en typisk Magnus-stilling hvor han har muligheter til å få noen fordeler. Han har noe å jobbe med, som han kan sakte, men sikkert kan utvikle.

Her kan du følge dagens parti live med oppdateringer.