HOPPLEGENDE: Janne Ahonen.  FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX
HOPPLEGENDE: Janne Ahonen.  FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIXVis mer

Ski-VM i Lahti

Reagerer på Ahonens mobbere: - Vet ikke hva de snakker om

- En veldig erfaren kar som kan masse om skihopping, sier lagkamerat Antti Aalto.

LAHTI (Dagbladet): Hver uke får hopplegenden Janne Ahonen (39) hatefulle meldinger på at han fortsatt er aktiv i bakken. Likevel har han nå bestemt seg for å satse fram mot OL i 2018, rapporterer finske medier.

Ski-VM i Lahti ble ingen parademarsj for Hopp-Finland. Lagkonkurransen lørdag kveld endte med sjetteplass. Polen vant foran Norge og Østerrike.

21 år gamle Antti Aalto er blant de unge hopperne som er på frammarsj i Finland. Han forteller at han alltid har hatt Janne Ahonen som forbilde. Nå hopper de på samme lag.

- Alder er bare et tall. De som kritiserer Janne, vet ikke hva de snakker om, sier Aalto til Dagbladet.

- Han er en veldig erfaren kar, og kan masse om skihopping.

Les også: Mens hoppgutta jublet, fiklet Tande med telefonen

Bryr seg ikke

Likevel er det lett å lese resultatlister. I normalbakken i VM kom Ahonen på 25. plass. I storbakkerennet ble han nummer 23.

HAR AHONEN SOM FORBILDE: Antti Aalto. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
HAR AHONEN SOM FORBILDE: Antti Aalto. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Men hvem fikk størst applaus av publikum i bakken? Den femdobbelte VM- og hoppukevinneren Ahonen.

- Jeg bryr meg ikke. Jeg vil hoppe, og det spiller ingen rolle hva andre tenker, sier Ahonen om de hatefulle meldingene som dukker opp på mail og i sosiale medier.

- Han er en normal fyr som smiler og spøker innad på laget, påpeker Aalto.

Stormakt

Det finske laget trenes av østerrikeren Andreas Mitter. Målet er å gjøre Finland til den stormakten nasjonen en gang var i bakken. Norge sportssjef, Clas Brede Bråthen, rangerer Matti Nykänen som tidenes hopper.

Finland har også skapt storheter som Risto Laakkonen, Pentti Kokkonen, Kari Ylianttila og Veikko Kankkonen. Bare for å nevne noen.

- Treningen er annerledes enn før, sier Antti Aalto til Dagbladet.

- Det er bra for oss. Vi vet hva vi skal gjøre.

Raw Air

Hoppsirkuset forflytter seg nå til Norge. Raw Air er en nyskapning av året. I løpet av en uke arrangeres det renn i Holmenkollen, på Lillehammer, i Trondheim og Vikersund.

- Jeg drar dit, bekrefter Aalto, som kunne skue utover et folkehav i Lahti lørdag kveld. Sånn sett har finsk hoppsport fått en «gjenfødelse» under VM. Nå handler det om å dyrke fram en ener også.

Finske journalister forteller til Dagbladet at Ahonen er en hopper i sitt hjerte. Han har ingen akademisk bakgrunn - og lever og ånder for sporten. Om han klarer å komme tilbake der han engang var, er heller tvilsomt.

- Det er lett å se at han mangler en del teknisk, påpeker Norges trener, Alexander Stöckl.

- Det viser bare hvordan hoppsporten forandrer seg. Den hoppinga han vant med tidligere, gjelder ikke i dag, sier Daniel-André Tande.

Les også: Raseri i hoppbakken da Norge tok sølv