IMPONERTE TRIATLONELITEN: Lance Armstrongs sterke andreplass i Ironman Panama imponerer de som har greie på den slags.Foto: SCANPIX/AP/Arnulfo Franco
IMPONERTE TRIATLONELITEN: Lance Armstrongs sterke andreplass i Ironman Panama imponerer de som har greie på den slags.Foto: SCANPIX/AP/Arnulfo FrancoVis mer

Reagerer på at Armstrong slapp dopingkontroll etter Ironman

- Kan ikke huske sist man ikke testet topp tre, sier dansk rival.

(Dagbladet): Lance Armstrong kunne bokføre enda en personlig triumf forrige uke, da den amerikanske påtalemyndigheten besluttet å avslutte den flerårige dopingundersøkelsen rundt ham.

I helga «feiret» Armstrong med å delta i Ironman Panama, der han svømte, syklet og løp inn til en knallsterk andreplass i det totalt drøye 110 kilometer lange triatlonet.

En del av etterspillet vekker imidlertid reaksjoner. Danske Rasmus Henning ble nummer fire i Panama, og han stusser over at Lance Armstrong og de andre på pallen ikke ble doptestet etter løpet.

- Jeg ble tilfeldig uttatt til dopingkontroll som nummer fire, og det har jeg ingen problemer med, men mange undret seg over at topp tre-gutta ikke ble testet, og det gjør jeg også, sier Henning på sine egne hjemmesider.

- Jeg kan ikke huske sist man ikke testet topp tre, men bare fra fjerdeplass og nedover, som i dag. Det kan selvfølgelig være en tilfeldighet, men generelt er det skuffende hvis ikke topp tre testes etter alle konkurranser, for arrangørene holder tilbake premiepengene i 2-3 måneder inntil de får svar på prøvene. Topp tre henter hjem 75 prosent av premiepengene, så det gir ikke mening, sier dansken.

Undervurderte Lance
Lance Armstrong var suveren i sykkeldelen av Ironman-konkurransen, men var også sterk på den halve maratondistansen han gjennomførte uten favorittframkomstmiddelet mellom beina.

Danske Ekstra Bladet gjør forøvrig i tillegg oppmerksom på at Armstrongs kreftbekjempende prosjekt Livestrong er partner med arrangørene av Ironman-serien.

- Jeg ender med å løpe bare ti sekunder raskere enn ham, så det var en imponerende prestasjon av Armstrong i dag. Jeg sa litt kjekt før løpet at vi måtte passe på å ikke bli «Lanced», altså slått av Armstrong, og jeg må nok innrømme at jeg kanskje undervurderte løpsevnene hans en smule, sier Rasmus Henning.

FJERDEMANN: Danske Rasmus Henning synes ikke det er flaut å bli slått av Armstrong, men reagerer på at tettrioen ikke ble doptestet etter løpet.Foto: SCANPIX/AP/ITU, Delly Carr
FJERDEMANN: Danske Rasmus Henning synes ikke det er flaut å bli slått av Armstrong, men reagerer på at tettrioen ikke ble doptestet etter løpet.Foto: SCANPIX/AP/ITU, Delly Carr Vis mer

- Så jeg var en av de første som ble «Lanced», men det er jeg også stor nok til å erkjenne, og jeg kan godt tåle å bli ertet litt for det, sier Henning.

Annerledes enn ventet
Lance Armstrong selv har ikke kommentert den manglende dopingkontrollen, men sa seg fornøyd med prestasjonen etter andreplass i Panama.

- Det var veldig annerledes enn jeg trodde. Skal jeg oppsummere det med ett ord, blir det «taktisk», sa han, ifølge Ekstra Bladet.

- Jeg har trent mye løping, det er ingen hemmelighet at det er sånn man gjør seg gjeldende her. Det er på den måten du vinner konkurranser. På ett tidspunkt var jeg en ok løper, så jeg må bare finne tilbake til det, oppsummerte Armstrong.
Den halve ironmandistansen besto av 1900 meter svømming, 90 kilometer sykling og 21,1 kilometer løping. Amerikaneren gjennomførte på 3.50.55 timer, og ble slått med fattige 42 sekunder av vinner Bevan Docherty fra New Zealand.

I 2007 løp Armstrong New York maraton på 2.46.43 timer, forteller NTB. Før sykkelkarrieren tok til var Armstrong en av USAs beste ungdomstriatleter.