Reagerer på Björn Ferry-bok: - Jeg blir forbanna

Ingrid Kristiansen mener advarsel kan skremme ungdommen.

BLIR OPPRØRT. Den tidligere løperdronninga Ingrid Kristiansen mener at advarsler til ungdommen mot å satse på idretten er feil. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLIR OPPRØRT. Den tidligere løperdronninga Ingrid Kristiansen mener at advarsler til ungdommen mot å satse på idretten er feil. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Den tidligere skiskytteren Björn Ferry har utgitt en bok der han blant annet advarer mot det å satse på toppidretten. Det har opprørt noen tidligere idrettsutøvere, blant andre Ingrid Kristiansen.

Den tidligere langdistansedronninga sier at verden ikke trenger for mange bøker som advarer mot det å bli toppidrettsutøver.

- Jeg blir litt forbanna når jeg hører noe slikt. Vi trenger ikke mange av de bøkene der. Idretten har utelukkende gitt meg gleder. Jeg har opplevd så mye positivt. Slike bøker kan få barn og ungdom til å tvile på om idrett er noe å satse på, sier Kristiansen til Dagbladet.

Familieliv Hun kombinerte sin aktive karriere med familieliv.

- Jeg fikk tre barn mens jeg var aktiv. Det viser at det er mulig å ha et normalt familieliv samtidig, sier hun.

Men hun legger til, at situasjonen for en skiskytter i dag kan være noe annerledes, enn det var for henne.

- Jeg trente to-tre timer daglig. Da fikk jeg jo tid til andre sysler også. Det er nok en annerledes situasjon for en skiskytter i dag, sier Ingrid Kristiansen.

Björn Ferry påpeker at tunge treningsdoser over tid, kan gi konsekvenser. Han trekker fram den svenske skiskytteren Elisabeth Högberg. Ferry forteller at hun mistet menstruasjonen i sju år.

Vibeke Skofterud forteller i et intervju med Dagbladet, at hun mistet menstruasjonen. Og at det var et signal som kroppen gir, om dosene med trening blir i største laget.

Ingrid Kristiansen forteller at også hun mistet menstruasjonen, da hun var aktiv.

- Ja, jeg gjorde det i korte perioder. Kroppen min fikk hentet seg inn igjen i vinterhalvåret, forteller Kristiansen.

Kristiansen er mer opptatt av at hver enkelt har en riktig inngangsvinkel som ungdom.

Riktig motivasjon Hun mener at riktig motivasjon er det viktigste ved valget man tar.

- Motgang skal også virke som en styrke for motivasjonen, sier hun.

Løperdronninga konkluderer:

- Man må gå inn i det med liv og lyst. Og ikke la motivasjonen bli styrt av tanken på å tjene mengder med penger. Da får man så mye mer igjen for det valget man har tatt, sier Ingrid Kristiansen.

Alle milene på asfalt, i skogen og alle rundene på banene har ikke påført henne seinplager.

- Jeg har aldri merket noen ting. Jeg nærmer meg 60 år. Så litt er det jo. Det har kommet etterhvert, og ikke mer for meg enn normalt for en hvilken som helst 60-åring, sier Ingrid Kristiansen.