OPTIMIST: Joshua King har stor tro på at Norge skal ta med seks poeng mot Slovenia og Bulgaria de kommende dagene. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
OPTIMIST: Joshua King har stor tro på at Norge skal ta med seks poeng mot Slovenia og Bulgaria de kommende dagene. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Norge - Slovenia: 2 dager igjen

Reagerer på Bulgaria-video: - Tullinger

- Vi skal ikke oppføre oss som dem. Men vi skal straffe dem, sier Joshua King. - Du blir bare enda mer provosert når du ser bildene igjen, sier Håvard Nordtveit.

  • Norge - Slovenia, kl. 18.00 lørdag

ULLEVAAL (Dagbladet): Norges fotballandslag går inn i noen svært viktige dager. Lørdag venter Slovenia hjemme i Nations League. Tre dager seinere kommer Bulgaria til Ullevaal stadion.

Laget er fortsatt rystet etter 0-1-tapet for Bulgaria i Sofia 9. september. Norge kontrollerte spillet. Men da Bulgaria gikk opp i ledelsen etter 59 minutter, startet spillerne med uthaling av tid og skuespill.

Da trener Lars Lagerbäck samlet spillerne på Thon Hotel Storo i Oslo denne uka, gikk han gjennom videobilder av kampen. Det var langt på vei de samme klippene han viste pressen i forrige uke, pluss noen til. Og inntrykket er sjokkerende.

I flere situasjoner er de norske spillerne ikke i nærheten av bulgarerne, men de kaster seg som om de er blitt skutt.

OPPGITT: En typisk scene fra Bulgaria-kampen. En bulgarsk spiller ligger nede, Joshua King sier nøyaktig hva han mener. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OPPGITT: En typisk scene fra Bulgaria-kampen. En bulgarsk spiller ligger nede, Joshua King sier nøyaktig hva han mener. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Hva jeg tenker? Jeg tenker ingenting. Jeg tenker bare tullinger, sier Joshua King til Dagbladet.

Mistet fokus

De norske spillerne var også svært tydelige etter kampen på Stadion Vasil Levski. De opplevde bulgarernes oppførsel som provoserende. Da bildene kom opp igjen denne uka, var det som et gufs.

Lagerbäck erkjenner at sånn er internasjonal fotball. Det han ikke liker, er at bulgarerne klarte å gjøre de norske spillerne frustrerte.

- Vi kontrollerte kampen, men dro på oss 29 frispark. Det skyldtes mye frustrasjon. Bulgaria dro på seg elleve frispark. Det er en faktadel som viser at hvis vi blir frustrerte, er vi ikke like fokuserte på å spille sånn vi skal gjøre, påpeker treneren.

Konsekvensen av skuespillet er at Håvard Nordtveit pådro seg to gule kort, som til sammen ble rødt. Han må derfor stå over kampen mot Slovenia lørdag. Mot Bulgaria tirsdag er han tilbake.

- Du blir bare enda mer provosert når du ser bildene igjen. I ettertid er det bare komisk å se de skitne triksene deres på banen. Men de vant, og fikk med seg tre poeng. Det er bittert å tenke på, sier Nordtveit til Dagbladet.

Seks poeng

Ingen snakker om annet enn seier mot Slovenia. Laget har tapt sine to første kamper i gruppa (1-2 for Bulgaria og 1-2 for Kypros). Bulgaria leder gruppa og har seks poeng. Norge og Kypros har tre, derfor blir kampen i neste uke et nøkkeloppgjør.

De norske spillerne er revansjesugne før møtet med Bulgaria. «Skittent spill», lyder omkvedet. King sier at sånn skal ikke Norge opptre.

- Hvis de har lyst til å oppføre seg sånn, får de oppføre seg sånn. Vi skal være kyniske og smarte, og spille den beste fotballen vi kan. Da kan vi få både 1-0 og 2-0. Så får vi se hvor mye de drøyer da.

- Blir det «payback time»?

- Ja, vi har lyst til slå dem. Men vi kommer ikke til å oppføre oss sånn som dem. Det håper jeg ikke. Men jeg har lyst til å vinne både 1-0 og 2-0. Samtidig er dette Nations League, de har lyst til å vinne de også. Så det blir tøft.

Selvtillit

King er tilbake i Norge stinn av selvtillit. I helga scoret han to mål da Bournemouth slo Watford 4-0. Klubben ligger på sjetteplass i Premier League.

- Er de to målene et uttrykk for at du er i knallform?

- Jeg har vært i god form de siste ukene. Men det er ikke alltid målene kommer. Dere (pressen) legger bare merke til når målene kommer. Jeg har også spilt bra kamper i år der jeg ikke har scoret. Når målene kommer, er det selvfølgelig en bonus. Vi har startet bra som lag. Og jeg har startet bra personlig. Det blir viktig for oss å holde det gående og ikke falle fra sjetteplassen.

- Hva handler kampen mot Slovenia lørdag om?

- Den handler om 22 mann på banen som skal prøve å få tre poeng. Det blir nok en tøff kamp. Det blir det også mot Bulgaria. For oss gjelder det å være kyniske, både foran mål og på midten av banen, når de prøver å filme.

12 000 billetter

Norge vil ha publikum i ryggen på en helt annen måte denne gang enn i forrige hjemmekamp mot Kypros. I overkant av 5000 tilskuere gjorde Ullevaal til et sjokkerende skue i september.

Mot Slovenia er det solgt 12 000 billetter. Mye takket være et mer gunstig kamptidspunkt - lørdag klokka 18.00 - og at Norges Fotballforbund har satt ned billettprisene.

Vinneren av gruppa får muligheten til å spille playoff om EM-sluttspill i 2020. I tillegg kommer den ordinære kvalifiseringen i 2019.

De lærde strides. Men noen mener at Nations League er den enkleste måten for Norge å komme seg til EM-sluttspillet på.

Tabell
Bulgaria22003-16
Norge21012-13
Kypros21012-33
Slovenia20022-40