Reagerer på dette

Den svenske eksbokseren Klara Svensson har aldri følt seg så dum som da hun ble hyllet for utseende i bokseringen. Problemet er der fortsatt, skriver hun og gir boksekollega Ebanie Bridges kritikk.

FÅR GJENNOMGÅ: Ebanie Bridges. Foto: NTB
FÅR GJENNOMGÅ: Ebanie Bridges. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en kronikk hos Föreningsliv, gjengitt hos Expressen, løfter Svensson fram utseendefikseringen i idretten.

Svensson forteller at hun selv måtte ta et valg tidlig i karrieren, og at hun reagerte da den australske proffbokseren Ebanie Bridges veide inn på et stevne tidligere i år.

- Hun visste akkurat hvor fokuset skulle være når hun gikk opp på vekta i ført en svart stringtruse, skriver Svensson.

REAGERER: Klara Svensson. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REAGERER: Klara Svensson. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bridges, som ble proff i 2019 og har vunnet sju av åtte proffkamper, har gjort det til sitt varemerke å veie seg inn før kamper i undertøy. For få uker siden slo hun Mailys Gangloff, og nå snakkes det om muligheter for en ny tittelkamp for kvinnen som også får mye utenomsportslig oppmerksomhet.

- Til tross for at hun er en minoritet i en sport dominert av menn, der kvinner kjemper for å oppnå samme respekt og lønn, valgte hun å ta fokus bort fra seg selv som idrettsutøver og over på egen kropp, skriver Svensson.

Klart svar

Svensson mener at det ikke er unge kvinner som blir inspirert til å ta opp boksehånda av Ebanies karriere, og hevder at det er 98 prosent menn som kommenterer postene kvinnen med kallenavnet «Blonde Bomber» legger ut i sosiale medier.

Ebanie Bridges har ikke svart direkte på Svenssons utsagn, men hun har tidligere tatt et oppgjør med de som prøver å stoppe henne fra å være seg selv:

SEIER: Ebanie Bridges feirer seieren mot Mailys Gangloff tidligere i september. Foto: NTB
SEIER: Ebanie Bridges feirer seieren mot Mailys Gangloff tidligere i september. Foto: NTB Vis mer

- Det er uvanlig for kvinnelige utøvere å vise deres feminine sider fordi det er fordommer mot det. De fordommene må bli brutt. Jeg blir satt i boks på grunn av utseende mitt. Jeg vil bryte stereotypene. Omfavn din kvinnelighet. Hvorfor skal vi gjemme det bort bare fordi det ikke er respektert? uttalte hun til Sky Sports.

Bokseren er åpen på at hun bruker kroppen for å øke interessen rundt boksing:

- Jeg forsøker å få flere til å følge med på sporten. Du kan kritisere meg så mye du vil, men hvis jeg så ut som alle andre ville du ikke visst at det var en kamp. Folk skrur på for å se om kvinnen som går i undertøy virkelig kan slåss - og det kan jeg.

UVANLIG SYN: Ivrige Thaiboksing-tilskuerne fikk oppleve noe veldig uvanlig. Video: Kamara One Vis mer

Dårlig erfaring

Den australske bokseren vekker dårlige minner om Svensson. I kommentaren hos Expressen omtaler hun en ekkel opplevelse tidligere i karrieren i kommentaren som preget henne i lang, lang tid.

Svensson, som her i Norge kanskje er aller mest kjent for tittelkampen mot Cecilia Brækhus i 2017, deltok på EM i boksing med det svenske landslaget da hun var 18 år gammel.

OPPGJØR: Cecilia Brækhus bokser mot Klara Svensson. Foto: Christian Roth Christensen
OPPGJØR: Cecilia Brækhus bokser mot Klara Svensson. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

På stevnets siste dag ble det avholdt en seremoni hvor utøvere fikk pris for sportslige kriterier som «beste bokser» og «beste teknikk». I tillegg ble det delt ut en pris for «Mrs. EM», og den falt på Svenssons skuldre. Hun ble hentet opp i ringen og fikk en sjekk på 5000 kroner:

- Jeg har aldri følt meg så dum. Jeg sto i ringen og lo flaut ved siden av andre som hadde vunnet priser for prestasjoner, ikke for hvordan de så ut.

Svensson mener at hun i lang tid etter hendelsen ikke ble tatt på alvor, til tross for at hun leverte godt i ringen og tok flere titler. Derfor tok hun grep som proffbokser og gjorde alt i sin makt for at prestasjonene, ikke kroppen, skulle komme i fokus.

- Bridges er en smart foretningskvinne som forstår at den kvinnelige kroppen er den sterkeste merkevaren som finnes. Selv når hun taper kamper vokser fanskaren. Jeg vil ikke legge skylde på kvinnene og nekte dem å gjøre som de vil, men jeg håper det vekker en tanke og at de kan stille seg spørsmålet om hvem de gjør det for, skriver Svensson.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer