Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på håndballguttas EM-nekt: - Men jeg er ikke overrasket

Og Bredeli mener forbundet er livredde markeringen.

FÅR IKKE LOV:  Det europeiske håndballforbundet har bestemt at kaptein Bjarte Myrhol ikke får bruke regnbuefarget bind i EM i Polen. Foto: NTB / Scanpix.
FÅR IKKE LOV: Det europeiske håndballforbundet har bestemt at kaptein Bjarte Myrhol ikke får bruke regnbuefarget bind i EM i Polen. Foto: NTB / Scanpix. Vis mer

BUDAPEST/OSLO(Dagbladet): Bjarte Myrhol og de andre kapteinene i håndball-EM for herrer blir nektet å spille med regnbuefarget kapteinsbind i Polen.

Det ble klart etter at EHF (European Handball Federation) la ut en pressemelding på sidene sine, hvor de framholdt at kapteinsbindet enten skulle være ensfarget eller i flaggfargene til  det respektive landet. 

Initiativet til båndet kom fra den svenske kapteinen Tobias Karlsson, og var ment for å støtte opp under homofiles rettigheter. I arrangørlandet Polen er det nemlig ikke lov å inngå ekteskap med en person av samme kjønn.

- Synd Torsdag ettermiddag valgte derimot EHF å trekke tillatelsen tilbake, til tross for at den svenske kapteinen hadde fått klarsignal i forkant av mesterskapet. 

- Jeg synes dette er synd, og jeg er overrasket, sa initiativtaker Karlsson til Aftonbladet torsdag.

Norges kaptein og forsvarsbauta Bjarte Myrhol var én av dem som ville være med på initiativet, og ifølge Aftenposten bestilte han et spesialtilpasset bånd før mesterskapet. Han hadde også planer om å få med seg Islands landslag på gesten.

- Da blir det vel mest sannsynlig ikke bruk. Skal høre med Gudjon Valur hva han tenker først, skrev Myrhol i en sms til Aftenposten torsdag. 

-Ikke overrasket: Håndballkommentator Harald Bredeli forteller til Dagbladet at han syns det er et flott forsøk på å markere en viktig sak, men han er ikke overrasket over EHFs helomvending.

- Både IOC og EHF er livredde for sånne markeringer og homofili er kontroversielt. Vi i Norge har heldigvis fått en helt annen holdning til det, men i mange land er dette meget omstridt. Jeg er ikke overrasket over at de ikke får lov, sier Bredeli. 

- Forbundene er ofte veldig redde for markeringer, det er mange medlemsland som har veldig ulik politikk. Det kan skape oppstyr, forteller han videre. 

Han mener dette føyer seg inn i rekken av andre idrettspolitiske tendenser fra den siste tiden. 

- Vi ser hva som foregår i OIC, FIFA og UEFA. Overalt er vi mye flinkere til å skyve sånne ting inn under teppet. Det finnes en feighet i alle sånne internasjonale organisasjoner. Det finnes en feighet til doping, korrupsjon, dommerskandaler og alt mulig - og til å ta opp kontroversielle ting, sier han til Dagbladet. 

- Ikke høylytt protest Mangeårig landslagkaptein og Larvik-spiller Gro Hammerseng-Edin er blant dem som setter stor pris på initiativet fra den svenske troppen.

- Det er en fin måte å belyse det på, det er fortsatt veldig mange land hvor de ikke får leve sånn som jeg gjør. Så jeg ble veldig glad da jeg hørte det. Det er en forholdsvis uskyldig måte å vise hva man mener - det handler om helt alminnelige menneskerettigheter, sier Hammerseng-Edin, som for helga befinner seg i Budapest før toppmøtet med FTC Rail Cargo Hungaria i Champions League. 

I likhet med Bredeli er heller ikke hun overrasket over at EHF ikke vil tillate regnbuefarget kapteinsbind. 

- Jeg syns det er litt trist at man ikke får lov. Det er jo en fin måte å gjøre det på, det er jo ikke en høylytt protest. Men jeg er ikke overrasket over det, sier Hammerseng-Edin, og refererer til Sotsji-OL i 2014. 

Da ble utøverne ble frarådet å bruke sørgebånd for i markeringen av broren til Astrid Urenholdt Jacobsens bortgang. 

Tidligere i dag la hun også ut et bilde på Instagram, hvor hun takket den svenske kapteinen for forsøket. 

«Bøsseforskrækkede Polen» Beslutningen har også skapt sterke reaksjoner i det internasjonale håndballmiljøet. Flere hevder også at det er arrangørlandet som har lagt press på EHF, og at helomvendingen viser nettopp feighet fra forbundets side.

Deriblant har sportskommentator Jan Jensen kommentert hendelsene i det danske Ekstrabladet:

«Velkommen til EM i det bøsseforskrækkede Polen», lyder tittelen. 

- Den danske kapteinen, Niklas Landin, har ikke ytret seg, men han får muligheten i dag på det danske landslagets pressemøte på hotet Mercure. Med mindre han da får munnkurv av EHF, som tydeligvis er redde for å sjenere det polske regimet, skriver Jensen videre. 

Frykt for å bli utstøtt Viking-keeper Ole André Lerang (26) valgte i fjor å stå offentlig fram som homofil. Da hadde han båret på hemmeligheten siden 9. klasse på ungdomsskolen.

 APPLAUDERER INITIATIVET: TV 2s håndballkommentator Harald Bredeli syns forsøket fortjener honnør, men han er ikke overrasket over at spillerne blir nektet å bruke fargerike bind. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
APPLAUDERER INITIATIVET: TV 2s håndballkommentator Harald Bredeli syns forsøket fortjener honnør, men han er ikke overrasket over at spillerne blir nektet å bruke fargerike bind. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han synes det er synd at spillere blir nektet å markere sin støtte under EM.

- Det er jo forferdelig trist at de ikke tillater det nå, men det er jo slik det er i mange land, sier Lerang til Dagbladet.

- Når vi har en sånn hemmelighet som vi har, så er frykten for at vi blir sett annerledes på, at vi blir utstøtt i spillergruppa og av kompiser. Man blir på en måte redd for avvisning, og for at man ikke blir akseptert.

Lerang tror markeringer som denne har stor betydning for mange personer, både i og utenfor miljøet.

- Jeg tror det har mye å si. Spesielt i mesterskap, når man ser at flere nasjoner støtter det - at det er i orden å være homofil. Det er jo ikke hvem vi blir forelsket i som avgjør hvem vi er som håndballspillere.

Var sin egen fiende Lerang forteller at han fikk overraskende gode reaksjoner etter at han stod fram i en artikkel fra Aftenbladet i fjor, og at støtten fra lagkamerater betydde utrolig mye. 

- Jeg trodde ikke det ville bli så mye oppstyr faktisk. Jeg fikk støtte fra lagkamerater, både i klubb og fra andre. Blant annet fra Bjarte Myrhol. Som homofil er man nesten sin egen fiende når man velger å ikke stå fram, for folk aksepterer deg jo for den du er, sier Lerang om opplevelsene fra i fjor. 

Garderobekultur Likevel vet han om mange håndballspillere som enda ikke har turt å fortelle det til sine nærmeste. Lerang tror årsakene til hemmeligholdet er delte.

- Det er mye den garderobekulturen. Det er intimt med idrett, vi er mye sammen, vi dusjer sammen, og det påvirker at man ikke tør. Dessuten er det mye snakk om jenter og sånt, og da blir ikke jeg så komfortabel med å snakke om egne erfaringer. 

- Det er kjempebra at det er så mye fokus på det i media. Det blir vist at det ikke er en gal ting. Samtidig er det så langt fram til at homofile føler seg trygge på å si det, sier Lerang.

Twitter-sinne Reaksjonene har samtidig ikke latt vente på seg på sosiale medier. På Twitter har flere idrettsprofiler vist sin misnøye med avgjørelsen.

Blant andre den svenske håndballspilleren Angelica Wallén, som skriver:«EHF forbyr kapteinen på det svenske laget å bruke farget bånd som symboliserer toleranse og og aksept for alle mennesker», avsluttet av en sint emoji og en regnbue. 

Den svenske håndballreporteren Jarmo Mänty følger opp med et sarakatisk utspill mot forbundet: 

«Hvordan kan EHF tillate at herrelag spiller i rødt, som jo egentlig er en jentefarge (ifølge logikken). Og Staffan med sitt lange hår...  »

En annen svensk håndballprofil skriver følgende:

«Ingen overraskelse at vi ikke har åpne homofile menn i sporten vår, når til og med EHF forbyr å vise søtte til likestilling og rettigheter.»

Dette synspunktet støttes av kommunikasjonsrådgiver Ingvild Endestad i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner overfor NTB. 

- Det er synd at et så positivt initiativ fra Karlsson parkeres av forbundet. Dessverre føyer det seg inn i rekken av idrettsforbunds manglende evne til å forstå at også idrett er politikk og at menneskerettigheter også har sin plass på idrettsarenaen.

- Vi får ofte spørsmål om hvorfor det ikke finnes flere åpne toppidrettsutøvere, her har du deler av svaret, sier kommunikasjonsrådgiver Endestad til NTB.

PS! Kampen mellom Norge og Island går kl. 18.15 og sendes på TV 3. Sendingen starter 17.30. Utforsk andre nettsteder fra Aller Media