Reagerer på hemmelighold

Videodømmingen er på full innmarsj i håndballen. Det omdiskuterte verktøyet har flere forbedringspunkt, mener de norske spillerne.

VIDEODØMMING: Sander Sagosen scoret like før pause mot Bosnia, men kunne ikke slippe jubelen løs med en gang. Foto: NTB scanpix
VIDEODØMMING: Sander Sagosen scoret like før pause mot Bosnia, men kunne ikke slippe jubelen løs med en gang. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Videoassistert dømming har vært det store diskusjonsemnet i fotballen de siste åra, og har på sett og vis forandret sporten.

I håndballen har også videodømming blitt testet ut ved flere anledninger, men i langt mindre skala enn i fotballen.

Derfor ble noen av de norske spillerne tatt på senga av at det videodømming i EM.

- Jeg visste ikke engang at vi skulle ha med videodømming, før jeg så det på TV. Det var overraskende, sier Magnus Gullerud.

Manglende åpenhet

Videodømming blir ikke brukt like hyppig i håndballen som i for eksempel fotball, og i Norges gruppespillskamper var det bare én gang dommeren gikk for å sjekke bildene.

Sander Sagosens skudd like før pause mot Bosnia ble til slutt godkjent av dommerne og etter et lite minutt med venting kunne de norske spillerne juble.

Det som imidlertid får mange til å reagere, er at det bare er dommerne som får se hvilken situasjon og hvilke bilder som skal vurderes på nytt. Verken TV-seerne eller noen andre i hallen får se det samme som dommerne.

GOD STEMNING: Norges Petter Øverby vartet opp med en vågal feiring etter EM-seieren over Frankrike. Video: Rødt Kort / Handballandslagene. Vis mer

- Når det er VAR i fotball, får man se reprisene hjemme på TV. Det burde være mulig å få til i håndballen også. Situasjonen mot Bosnia var ikke nødvendig å se video på, den var jo kjempelangt inne. Men når de velger å gjøre det, så burde de vise hvilken situasjon de mener på TV og egentlig på storskjerm på tribunene, mener Gøran Johannessen.

Han spilte sin beste EM-kamp så langt da Portugal ble feid av banen. Tysklandsproffen banket inn seks mål og var avgjørende for Norge i den andre omgangen.

- Ser ikke problemet

Johannessen mener det er viktig at publikum - både i og utenfor arenaen - får en best mulig opplevelse.

- Håndball er et komplisert nok spill fra før av, og når du legger til enda flere ting som man ikke forstår så er det ikke optimalt for tilskuerne.

Lagkameratene er enige i at det burde vært større innsyn i hvilke bilder dommeren bedømmer situasjonen ut ifra. Flere av spillerne følger også fotball tett, og er bekymret for at man skal bruke videodømming like hyppig i håndball.

- Når det først er videodømming, ser jeg ikke problemet med at tilskuerne skal få se det. I fotballen føler jeg at man bruker veldig lang tid på å komme fram til riktig avgjørelse, det ødelegger mye av rytmen i kampen, sier Magnus Abelvik Rød, som mener videodømmingen bør begrenses til kampavgjørende situasjoner.

- Det er ikke alltid lett å se om det blir mål eller ikke. Det går fort i fotballen, men enda fortere i håndballen. I utgangspunktet synes jeg videodømming er positivt, da det er et nyttig verktøy for dommerne. Om det blir for mange situasjoner, som stopper spillet, kan det bli litt for mye av det, sier Magnus Gullerud.

Fantastisk utgangspunkt

Selv om det foreløpig er moderat bruk av videodømming i håndball, er spillerne enige i at åpenheten fra dommerne sin side kan bli bedre.

- Jeg er helt enig i at kan forbedres, for at det skal bli et enda bedre produkt. At man skjønner hva som er greia, sier Abelvik Rød.

- Det kunne vært en reprisevariant, slik man har i VAR. At man ser det i «slow motion», sier Gullerud.

Fredag starter hovedrunden for Norge. Den spilles i Malmö, hvor blant annet lag som Slovenia og Sverige er motstandere. Håndballgutta har et glimrende utgangspunkt for å nå semifinale, da de starter hovedrunden med to poeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer