MYE Å RETTE PÅ: Arne Scheie hadde ønsket seg bedre resultater for de norske hopperne i starten av den nye sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MYE Å RETTE PÅ: Arne Scheie hadde ønsket seg bedre resultater for de norske hopperne i starten av den nye sesongen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Skuffet Arne Scheie

Reagerer på hoppstart: - Trist

Norge er åttende beste nasjon etter fire renn i verdenscupen. «Illevarslende», sier Arne Scheie, som ser en kollektiv svikt

De norske skihopperne har åpnet sesongen svært svakt. Robert Johansson er beste nordmann på 10. plass etter to rennhelger i verdenscupen. Vår antatt beste, Daniel-André Tande, er nummer 37 i sammendraget.

I nasjonskampen ligger Norge helt nede på 8. plass, og er allerede et hav av poeng bak ledende Polen. NRKs pensjonerte hoppkommentator - Arne Scheie (74) - liker ikke det han ser:

- Jeg synes det er trist. Det er illevarslende at det har startet så dårlig. Jeg synes vi ser en kollektiv svikt, sier Scheie til Dagbladet.

UTE AV FORM: Daniel-André Tande sliter med å finne go'følelsen. Her fra Finland i helga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UTE AV FORM: Daniel-André Tande sliter med å finne go'følelsen. Her fra Finland i helga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han understreker at sesongen er lang, og at ingenting kan snu så fort som i hopp. Men resultater er lett å lese. Og foreløpig spiller nordmennene ikke engang andrefiolin.

- Det har vært en litt mer trøblete start enn hva vi hadde håpet på, erkjenner sportssjef Clas Brede Bråthen.

Trener Alexander Stöckl gjør nå et grep og tar Andreas Stjernen ut av verdenscupen. Søndag kom han på sisteplass i finske Ruka etter et fiaskohopp. Inn kommer Sondre Ringen, som blir én av seks hoppere som deltar i russiske Nizjnij Tagil til helga.

Norges antatte ener, Daniel-André Tande, er helt ute av form. Mye skyldes sykdom i sommer. Hvis vi ser isolert på resultatene, har Johansson og Johann André Forfang åpnet greit for egen del. Sistnevnte ligger på 11. plass i verdenscupen. Men Norge er et godt stykke unna å kjempe mot de beste, japaneren Ryoyu Kobayashi og polakken Kamil Stoch.

Scheie påpeker:

- Amerikanerne husker ikke engang hvem som blir nummer to i konkurranser.

Han fortsetter:

- Du forventer at en olympisk mester i laghopping skal begynne bedre. Hvis det er en trøst, sliter også gode hoppere fra Østerrike. Samtidig har jeg sett svake åpninger tidligere. Det har vært hoppuker der man mente at nordmennene bare burde reise hjem, og så har de kommet tilbake og blitt verdensmester like etterpå. Vi vet at potensialet er der. Men at alle de seks norske utøverne har vært uheldige, er litt rart.

- Samtidig stoler jeg på at det snur. Norge har en god trener. Og det kan bare gå oppover, mener Scheie.

Sportssjef Clas Brede Bråthen erkjenner at hoppleiren ikke er spesielt fornøyd med resultatene. Han tror ikke det er noe i veien med utstyret, men påpeker det faktum at det har vært trøblete oppkjøringer for både Tande og Forfang.

Tande ble i sommer rammet av det sjeldne Stevens-Johnson-syndromet. Munnen var et kjøttsår og han fikk bakteriell infeksjon i luftveiene. Forfang har slitt med knærne.

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Sammenliknet med fjoråret er vi veldig langt bak plasseringsmessig. Vi startet på verst tenkelig måte med disk i lagkonkurransen i Polen, sier Bråthen.

- Men selv i våre beste sesonger har vi hatt dårlige renn spredt utover. Om vi tenker at dette er det laveste nivået, er det kjedelig at vi får det i starten. Men jeg er overbevist om at kapasiteten er mer enn god nok for mange av våre utøvere til å vinne. Kanskje trenger vi mer tid for å få satt ting på plass.

Bråthen fortsetter:

- Vi klarer ikke å ta de neste stegene hvis vi blir desperate eller får panikk. Vi tråkker på i samme tempo.

Blant hovedmålene denne sesongen er Hoppuka, VM og Raw Air. Foreløpig har hoppsirkuset fått en ny yndling i Ryoyu Kobayashi. Han var helt suveren i Finland søndag og vant med 22 poeng foran tyskeren Andreas Wellinger. Johansson på 7. plass var 42,4 poeng bak.

I Nizjnij Tagil til helga er det to renn. I en pressemelding sier Andreas Stjernen:

- Jeg sliter med å finne ut av ting, så jeg drar hjem for å få noen gode hoppøkter. Forhåpentlig finner jeg ut av ting med litt mer mengdehopping på hjemmebane.