Klatring

Reagerer på intim filming: - Respektløst

Både det norske og det internasjonale klatremiljøet reagerer sterkt på at det for andre gang på kort tid har forekommet intim filming under klatrestevner.

REAGERER: Johanna Färber liker dårlig at TV-kameraene fokuserer på kroppen hennes når hun klatrer. Foto: Johann Groder / AFP / NTB
REAGERER: Johanna Färber liker dårlig at TV-kameraene fokuserer på kroppen hennes når hun klatrer. Foto: Johann Groder / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Under et verdenscupstevne i klatring i Innsbruck i juli oppsto det misnøye og diskusjoner etter at TV-kameraene zoomet inn på den østerrikske klatreren Johanna Färbers rumpe.

Under stevnet valgte TV-produsentene å filme Färbers bakdel, som hadde to håndavtrykk av kritt på seg. I slow motion rullet bildene over skjermen. Det fikk den østerrikske klatrestjerna til å reagere.

- Pinlig berørt

På en Instagram-story gikk hun hardt ut mot filmingen.

- Å ha disse slow motion-bildene vist på landsdekkende TV og YouTube er så respektløst og foruroligende. Jeg er en utøver og er her for å vise min beste prestasjon. For å være ærlig føler jeg meg pinlig berørt over å vite at et tusentall mennesker har sett det, skrev Färber på sin Instagram-konto.

I etterkant av hendelsen gikk den statlige TV-stasjonen ORF, som produserte sendingen, ut for å be om unnskyldning til Färber.

- Vi forplikter oss til å fortsette å jobbe for rettferdighet, og en bedre representasjon av kvinnesport, het det i en uttalelse ifølge danske DR.

KLATRESTJERNE: Magnus Midtbø er en av verdens beste sportsklatrere. Nå legger han konkurranser til side for å oppleve nye vegger og nye utfordringer. Se han øve seg på et pegboard i Tyskland. Video: Magnus Midtbø / magmidt / Facebook Vis mer

Skjedde igjen

Etter at TV-produsentene hadde beklaget seg og uttalt at de skulle jobbe for en bedre representasjon av kvinnesport, skulle man kanskje tenke at det aldri ville skje igjen. Det var ikke tilfellet.

For under det pågående verdensmesterskapet i Moskva skjedde det altså igjen. Og nok en gang var det Färber som ble offer for den intime filmingen.

Etter nok en hendelse valgte Det internasjonale klatreforbundet (IFSC) å komme med en uttalelse.

- Det internasjonale klatreforbundet beklager dypt overfor Johanna Färber, alle utøvere og sportsklatringens fellesskap for de bildene som ble vist i løpet av kvinnenes semifinale i VM i Moskva, skrev de i en pressemelding.

- IFSC fordømmer objektiveringen av menneskekroppen og vil ta øyeblikkelig handling for å stoppe det og for å beskytte atletene, skrev de videre.

Dagbladet har selv vært i kontakt med IFSC, som skriver i en e-post at de ikke vil kommentere saken.

- IFSC og det østerrikske klatreforbundet ønsker at media har fokus på utøverenes prestasjoner under VM i Moskva, og ikke på lørdagens uheldige episode. Av denne grunn avstår vi fra å kommentere saken på nåværende tidspunkt, skriver forbundets pressesjef Marco Vettoretti i en e-post til Dagbladet.

- Burde ikke skje

En av Norges beste klatrere, Tina Johnsen Hafsaas, forteller til Dagbladet at hun aldri har opplevd liknende.

- Jeg har ingen personlige erfaringer med dette, men det er naturligvis noe som ikke burde skje, i hvert fall ikke flere ganger, skriver Hafsaas i en SMS til Dagbladet.

Sportssjef og teamleder for toppidrettssatsingen i Norges Klatreforbund, Reino Horak, befinner seg for øyeblikket på VM i Moskva. Han forteller at han aldri har opplevd liknende med noen av de norske utøverne.

- ALDRI SKJEDD: Sportssjef og teamleder for toppidrettssatsingen i Norge Reino Horak. Foto: Privat
- ALDRI SKJEDD: Sportssjef og teamleder for toppidrettssatsingen i Norge Reino Horak. Foto: Privat Vis mer

- Så vidt meg bekjent har det aldri skjedd med de norske utøverne. Jeg tror problemet er mindre i Norden enn det er i andre deler av verden, sier Horak til Dagbladet.

Han har selv kjent Färber siden hun var 14 år, og mener den eneste veien å gå er å lage et tydelig regelverk.

- Når du har en konkurranse, har du et produksjonsselskap som har ansvar for filming og TV-sending. Produksjonsselskapet må få tydelige regler for hvordan de skal filme, og hvilke bilder som skal vises.

Han tror det nærmest var hell i uhell at det skjedde i Innsbruck i sommer.

- Der tok det seg virkelig opp. Det at det skjedde i Innsbruck, løftet virkelig spørsmålet og debatten. Hadde det ikke skjedd der, hadde vi kanskje ikke tatt det på like stort alvor nå, sier Horak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer