Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL i Tokyo

Reagerer på IOC-utsettelse

NIF-topp Ole Jørstad er sterkt kritisk til at IOC på nytt har utsatt avgjørelsen om å avvente en utsettelse av OL.

IDRETTSSTYRET: Idrettsstyret i 2019. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
IDRETTSSTYRET: Idrettsstyret i 2019. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

OL i Tokyo er foreløpig det eneste store idrettsarrangementet som ikke er avlyst eller utsatt inn mot sommeren. IOC-president Thomas Bach har hele veien hardnakket hevdet at OL bør og vil gå som planlagt i juli og august.

Lørdag ytret igjen Bach at han fortsatt vil at OL skal gå som planlagt. Det uttalte han i et tysk radiointervju, melder nyhetsbyrået DPA.

- En kansellering ville ødelagt den olympiske drømmen til 11 000 idrettsfolk fra 206 nasjoner. Kansellering ville vært den minst rettferdige løsningen, sa Bach i intervjuet.

De siste dagene har presset på IOC økt. Brasils olympiske komité, det franske svømmeforbundet og USAs friidrettsforbund er blant organisasjonene som har gått ut og krevd at OL utsettes.

Likevel besluttet IOC på et ekstraordinært styremøte søndag kveld å utsette avgjørelsen med fire nye uker, samtidig som de utelukket å kansellere lekene.

Idrettsstyremedlem Ole Jørstad sier at avgjørelsen skaper problemer for de nasjonale forbundene som må ta stilling til en ny utsettelse og ikke får noe klart svar på om OL blir avholdt.

- Vi registrerer at IOC i kveld har bestemt seg for å ta sin beslutning om gjennomføring eller utsettelse av 2020 OL/PL om 4 uker. Det gjør ikke kompleksiteten i denne saken enklere. Idrettsstyret vil på nytt behandle denne saken med den informasjon vi i kveld har fått. Men vi gjentar, det er viktig at dette OL gjennomføres når verden har full kontroll på COVID 19 – situasjonen.

Splittelse

Norges idrettsforbund (NIF) har tidligere bedt om at OL ikke gjennomføres før coronapandemien er under kontroll. Det ble gjort klart i et brev fra NIF til nettopp IOC-president Thomas Bach fredag.

- På bakgrunn av den høyst uavklarte situasjonen i Norge og i store deler av verden for øvrig er det verken forsvarlig eller ønskelig å sende norske utøvere til OL eller Paralympics i Tokyo til 2020 før verdenssamfunnet har lagt denne pandemien bak seg, skrev den norske idrettspresidenten Berit Kjøll fredag.

Etter brevet har imidlertid Idrettstyret fått kritikk fra et samlet sportskommentatorfelt om at kravene i brevet var for spake. Etter det Dagbladet erfarer, er det uenighet innad i idrettsstyre om brevet var tydelig nok. Flere i idrettsstyret skal ønske en tydelig avgjørelse fra IOC.

Tidligere i dag gikk Jørstad ut i Trønder-Avisa og ønsker en snarlig avgjørelse fra den internasjonale olympiske komité.

Overfor Dagbladet bekrefter han at han rent personlig mener at OL allerede burde vært utsatt med ett år.

- Min høyst personlige mening er at jeg tror at det hadde vært veldig lurt av IOC å utsette OL til 2021 eller til ei tid da verden har full kontroll på COVID 19-situasjonen, sier Jørstad til Dagbladet.

- Til sammenlikning tok UEFA-avgjørelsen om å utsette EURO tidlig. Du ser hvilken respekt UEFA har fått for dette. Det er i alle fall ikke uheldig for renommeet deres. Derfor mener jeg det hadde vært lurt av IOC å komme på banen nå, med en utsettelse eller i det minste og som vi etterspør, en klokkeklar beslutningslinje de neste ukene, fortsetter han.

ØNSKER UTSETTELSE: Ole Jørstad i idrettsstyret ønsker at IOC utsetter OL til 2020. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
ØNSKER UTSETTELSE: Ole Jørstad i idrettsstyret ønsker at IOC utsetter OL til 2020. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Først ute

Jørstad forstår at NIF har fått kritikk for måten de fulgte IOC og anerkjenner at brevet kunne vært tøffere, men sier til Dagbladet at han ikke oppfatter det som en intern splittelse i idrettsstyret.

Samtidig understreker Jørstad at han mener idrettsstyret har fått for mye kritikk og for lite ros for at de var det første sportsorganet som ga IOC en formell tilbakemelding.

- Vi i idrettsstyret sendte et brev på fredag, som første nasjon til IOC. Det synes jeg var svært viktig og riktig. Så er det noen som synes vi skulle vært tydeligere. Slik er det vel kanskje alltid. Men etter at vi sendte brevet er det to i IOC-styret, inklusive president som sier de har uendrede tanker. Det er vel en form for informasjon tilbake til oss og Idrettsverdenen for øvrig. Jeg er helt sikkert på at vi snart får samlet idrettsstyret igjen for å diskutere saken, understreker Jørstad.

Trolig blir det holdt et ekstraordinært idrettsstyremøte til uka, over videokonferanse. Før den tid håper Jørstad å få innspill fra flere hold, slik at styret kan ta nye avgjørelser.

- Det brevet vi sendte til IOC, ga tydeligvis en effekt. Derfor vil Idrettsstyret møtes på Teams igjen, for å diskutere vendingen saken nå har tatt.

- Akkurat nå er vi opptatt av å ha en god prosess hvor vi også bør få høre fra blant annet sommer- OL-forbundene våre, Olympiatoppen, utøverne, KUD og helsemyndigheter., sier Jørstad.

I uvisshet

Akkurat nå trener 25 utøvere på Olympiatoppen, med OL i sikte. Dette er på dispensasjon, ettersom myndighetene har forbydd all felles trening og aktivitet. Disse utøverne lever nå i uvisshet om de skal konkurrere i Tokyo eller ikke. Lørdag uttalte Olaf Tufte at han kommer til å gi seg om OL blir utsatt et år.

Jørstad peker på alle utøverne som fortsatt må kvalifisere seg til et olympisk mesterskap, som et av de viktigste argumentene for en utsettelse.

- Her har du et eksempel i den idrettslige begrunnelsen, det helsemessige aspektet er jo åpenbar; Halvparten av utøverne er det ingen problem for ennå, for de er kvalifisert, men så har du de som skal gjennom kvalifiseringsprosess til OL.

- Det er f. eks to norske håndballag som må gjennom en kvalifisering og ikke får trent sammen som lag i disse tider. Kvalifiseringsprosessen inn mot OL er ikke bra slik ting er blitt, sier idrettsstyremedlemmet.

Hele Norges coronakart