Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på million-flopper i VIF: - Det er høl i hodet

Store signeringer har kostet 47 millioner kroner.

SLITER:  Mohammed Abdellaoue har scoret ett mål for Vålerenga etter at han kom tilbake i fjor høst. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SLITER: Mohammed Abdellaoue har scoret ett mål for Vålerenga etter at han kom tilbake i fjor høst. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ti åra har Vålerenga brukt 47 millioner kroner på spillere med store navn: Tore André Flo, Rune Lange, Luton Shelton og Yssouf Kone. Men alle har floppet. Sist ut er Mohammed «Moa» Abdellaoue (30), som sliter med å komme i gang.

Da Moa ble klar for sin andre periode i Vålerenga i fjor, fikk han etter det Dagbladet erfarer sju-åtte millioner kroner i «sign-on-fee». Det var penger som gikk rett inn på kontoen bare for å skrive under for Oslo-klubben.

I forkant var spissen enig med Bundesliga-klubben Stuttgart om å avslutte kontraktsforholdet. Ifølge avisa Stuttgarter-Zeitung mottok han 13 millioner kroner for dette.

- Å hente Moa tilbake har foreløpig vist seg å være feilslått, sier fotballekspert Bengt Eriksen om spissen som har scoret ett seriemål i VIF-comebacket.

- Hvis det stemmer at han fikk sju-åtte millioner kroner i «sign-on-fee», er det høl i hodet. Jeg skjønner ikke hvordan folk tenker. Om du ikke vil spille for Vålerenga for under den summen, er det et glassklart tegn på at du ikke er motivert nok.

- Tull. Vi snakker om en spiller som har hatt et skadeavbrekk på to år, svarer trener Kjetil Rekdal, som mener media leter etter negative saker.

Suksess Vålerenga hadde kjempesuksess da klubben hentet Steffen Iversen i 2004. Det førte til seriegull året etter. Men seinere har såkalte plakatnavn - spillere med suksess fra større ligaer - floppet.

• Det startet med Tore André Flo i 2005. Han kom fra italienske Siena og fikk rundt seks millioner kroner i «sign-on-fee». Fasit etter ett år i klubben var mye skader og fire mål.

LYKTES IKKE:  Tore André Flo. Foto: NTB Scanpix
LYKTES IKKE: Tore André Flo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

• Året etter kom Rune Lange fra Club Brugge. Han kostet Vålerenga - etter det Dagbladet forstår - rundt 12,5 millioner over tre år. Resultat: To mål.

• Luton Shelton var en sensasjonell signering fra Sheffield United i 2008. Utgiftene på ham over tre år var 17 millioner kroner. Totalt scoret han 17 mål, altså én million per mål.

• I 2011 ble Yssouf Kone hanket inn fra Cluj i Romania. Angriperen fra Elfenbenskysten kostet Vålerenga fem millioner. På to år scoret han ett mål. Med til historien hører at han var skadeplaget.

Null mål Nå synes det som om historien gjentar seg. Tre runder ut i Tippeligaen ligger Vålerenga sist med null mål. Moa har ennå ikke startet en kamp, selv om han rapporteres å være skadefri. Forskjellen fra første Vålerenga-periode fra 2008 til 2010 er som natt og dag.

- Det forteller noe om viktigheten av å vite noe om spillerne du henter. Du kan ikke bare stole på gamle meritter, slik Vålerenga har en tendens til å gjøre, sier Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen.

Bengt Eriksen er enig:

- Det er ikke feil å hente folk som har gjort det bra tidligere. Men du må gjøre en grundig undersøkelse, og da er det to spørsmål som skiller seg ut: Har spilleren god nok pust? Og - er han motivert nok?

Eriksen fortsetter:

LYKTES IKKE: Rune Lange (til høyre). Foto: NTB Scanpix
LYKTES IKKE: Rune Lange (til høyre). Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg skjønner at noen ikke vil spille for knapper og glansbilder. Men jeg forstår ikke poenget med å utbetale sju millioner kroner før spilleren i det hele tatt har tatt på seg treningstøyet.

Blør - Vidar Örn Kjartansson scoret 25 mål for Vålerenga i 2014. Det er ekstremt viktig å få tak i sånne spillere. Men enda viktigere er det å si nei til dem som gjør at du blør, påpeker Morten Pedersen.

- Men i Vålerenga gjør de det stikk motsatte. Klubben er som en magnet for sånne spillere. Moa ble betalt av Vålerengas eier, Tor Olav Trøim, og påvirket sånn sett ikke driften. Men hva om de sju-åtte millioner kronene var blitt brukt på andre spillere?

Pedersen fortsetter:

- Det er en grunn til at Moa gikk til Vålerenga. Han ble forsøkt solgt i Tyskland, uten hell. Hvis du gjør jobben din som klubb grundig, er det lettere å styre unna tilfeller som Vålerenga har opplevd.

Skadet i to år Trener Kjetil Rekdal fnyser av kritikken mot Moa, og det han mener er et konstant negativt fokus på klubben.

- Moa har hatt et skadeavbrekk på to år, påpeker Rekdal, og tenker på kneet som ble ødelagt i Stuttgart.

- Han må bygges opp igjen helt på nytt. I fjor lot vi ham spille mer enn han hadde godt av. I år har vi sagt at vi skal ta det roligere. Jeg snakker med Moa hver dag om disse tingene.

Han fortsetter:

LYKTES IKKE: Luton Shelton. Foto: NTB Scanpix
LYKTES IKKE: Luton Shelton. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det blir også historieløst å si at Vålerenga er verre enn andre klubber til å hente spillere. Det graves bare etter negative saker, og det er blitt mye verre enn før.

• Vålerenga møter Stabæk borte lørdag.

LYKTES IKKE:  Yssouf Kone.. Foto: NTB Scanpix
LYKTES IKKE: Yssouf Kone.. Foto: NTB Scanpix Vis mer