I NORGE: Martin Ødegaard og U21-landslaget forbereder kamp mot Israel i EM-kvaliken tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I NORGE: Martin Ødegaard og U21-landslaget forbereder kamp mot Israel i EM-kvaliken tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Fant ikke plass til Ødegaard:

Reagerer på Norges Ødegaard-valg: - Rart han ikke er i Tyskland

- Han er for god til ikke å være med på A-landslaget, mener TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

STUTTGART (Dagbladet): Martin Ødegaard (18) har åpnet sesongen på strålende vis i Heerenveen. Fredag skapte han nytt «YouTube-hysteri» da han scoret på et frispark i U21-landskampen mot Kosovo.

Frisparket ble banket opp i krysset. Etterpå antydet enkelte eksperter at han burde bli fløyet inn til Stuttgart, for å spille A-landslagets VM-kvalik mot Tyskland i kveld.

Så skjedde ikke. I stedet fortsetter Ødegaard på U21-landslaget som møter Israel tirsdag. Fraværet av 18-åringen får TV 2-ekspert Jesper Mathisen til å reagere. Fra tribunen på Mercedes-Benz Arena i Stuttgart sier han:

- Når du ser frisparket Ødegaard banket inn sist, og når du ser hva han har levert i Heerenveen, synes jeg det er rart at han ikke er med her.

Ikke kvalifisert

På en pressekonferanse i Stuttgart søndag svarte Lars Lagerbäck at han ikke anser Ødegaard som kvalifisert for A-landslaget.

- Hadde han vært kvalifisert, ville han selvsagt vært her. Det hadde vært en tjenesteforsømmelse hvis han var kvalifisert og han ikke var her, erklærte landslagssjefen.

FÅR ØDEGAARD-KRITIKK: Lars Lagerbäck og Norge trente i Stuttgart i går. I kveld venter Tyskland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR ØDEGAARD-KRITIKK: Lars Lagerbäck og Norge trente i Stuttgart i går. I kveld venter Tyskland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Seinere på dagen hevdet TV 2 at «Ødegaard slo tilbake mot Lagerbäck». Om han går god for en sånn overskrift vites ikke. Men om A-landslaget sa Ødegaard:

- Det er ikke noe jeg stresser med, men jeg føler at jeg har noe å bidra med der. Jeg vet at min tid vil komme, så det tar jeg med ro.

Mathisen mener det er ingen grunn til å vente:

- Mot enkelte lag, og enkelte spillere, er det ingen i Norge som er i nærheten av Ødegaard. Han er for god til ikke å være på A-landslaget.

Vraket

Ødegaard har ennå ikke vært med under Lagerbäck. Da Per-Mathias Høgmo var trener, fikk han ni landskamper.

- For Lagerbäck handler det om å bygge et lag inn mot neste EM-kvalik. Der må Ødegaard spille en sentral rolle. Om Norge skal ha en så god sjanse som mulig, synes jeg det er rart at Ødegaard ikke er blitt tatt med på samling, påpeker Mathisen.

- Han kunne blitt kjent med Lagerbäck. Og Lagerbäck kunne blitt kjent med ham. Han har startet godt i Heerenveen. Og han var god i store deler av fjorårets sesong. Selv om det ikke alltid blir så mye sluttprodukt av det ennå, har han et touch, en smartness, noen finter og et venstrebein som er gull verdt for Norge.

DAGBLADET 22. AUGUST: Real Madrid følger nøye med på det Martin Ødegaard gjør i Heerenveen.
DAGBLADET 22. AUGUST: Real Madrid følger nøye med på det Martin Ødegaard gjør i Heerenveen. Vis mer

Mathisen fortsetter:

- Han kommer nok med snart. At han skal reise rundt med et middels minus U21-landslag og tape fotballkamper, i stedet for å være med A-landslaget, kjøper jeg ikke. Det hadde vært mer inspirerende for ham å være med de beste gutta. Det legger han heller ikke skjul på.

Skuffet

- Selv om han er flink og voksen i svarene sine, synes jeg det lyser igjennom at han er skuffet over ikke å være en av Lagerbäcks utvalgte.

- Hvor mener du han passer best i Norges system?

- Jeg mener Ødegaard er best i en offensiv kantrolle der han er fritatt for defensive oppgaver.

- Hva slags utvikling synes du han har hatt?

TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen.
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Vis mer

- Han er blitt en tryggere spiller med en helt annen selvtillit. Det blir mer ut av det han gjør. Vi skal ikke ha hastverk. Men det er nok av andre landslag i verden som har med seg unge gutter som kommer inn og slår til etter hvert.

Dårlig start

U21-landslaget har fått en verst tenkelig start i EM-kvaliken. Laget står oppført med to tap for Kosovo. 5-0-seieren i første kamp ble gjort om til 0-3-tap fordi midtstopper Kristoffer Ajer ikke var spilleberettiget.

Årsak: To gule kort i en G19-kamp i mars.

A-landslaget er sjanseløs med tanke på VM-sluttspillet i Russland neste sommer. Kampen mot Tyskland er først og fremst av akademisk betydning, der de norske spillerne skal forsøke å sette Lagerbäcks ideer ut i live.

- Ødegaard har noe ved seg som ingen andre norske spillere har, slår Mathisen fast.

PS: Se Ødegaards frispark mot Kosovo fredag her.

Gruppe C
Tyskland770029-221
Nord-Irland751114-216
Tsjekkia723210-79
Norge72148-107
Aserbajdsjan72143-117
San Marino70071-330