Reagerer på norsk feiring: - Hvordan er det mulig?

Skjønner ikke hvorfor Norge ikke har et «Norwegian House» i OL-byen Pyeongchang.

BRAKSUKSESS: Norge har tatt 38 medaljer i OL. Det har ingen nasjoner klart i OL-historien tidligere. Her fra åpningsseremonien med flaggbærer Emil Hegle Svendsen i spissen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BRAKSUKSESS: Norge har tatt 38 medaljer i OL. Det har ingen nasjoner klart i OL-historien tidligere. Her fra åpningsseremonien med flaggbærer Emil Hegle Svendsen i spissen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): Ingen medier med respekt for seg selv har unngått å legge merke til at Norge har satt medaljerekord i vinter-OL. USA hadde den forrige rekorden på 37 fra Vancouver-lekene i 2010. Lørdag tok Norge sin 38. medalje.

Medaljerushet får den sveitsiske storavisa Blick til å spørre: Hvorfor feirer ikke Norge sine medaljejegere?

KRITISK: - Hvorfor feirer ikke Norge sine medaljejegere? spør sveitsiske Blick.
KRITISK: - Hvorfor feirer ikke Norge sine medaljejegere? spør sveitsiske Blick. Vis mer

- Norge har størst grunn til å juble i Pyeongchang. Så dumt for dem at de ikke har noen steder å feire, skriver avisa. Den viser til at andre nasjoner - som Sveits, Tyskland, Canada, Frankrike, Østerrike, Sverige og Italia - har sine egne såkalte «House».

Dette er et samlingssted der utøvere, ledere, sponsorer, medier og fans - fortrinnsvis fra samme nasjon - mingler på kveldstid etter medaljeøvelser. Men et «Norway House» glimrer med sitt fravær i Pyeongchang i Sør-Korea.

Invitert av Tyskland

Da de norske hopperne vant gull i lagkonkurransen, foregikk siste del av feiringen i German House. Dermed var det tysk næringsliv - og ikke norsk - som fikk gleden av å høre trener Alexander Stöckl synge Elton John-låten «Rocket Man».

De norske feiringene skal - satt på spissen - ha begrenset seg til et kakestykke i fellesarealene der utøverne bor.

- Vi har bare hatt et Norway House én gang. Det var i Sotsji for fire år siden. Grunnen var at Norge skulle søke OL og Paralympiske leker i 2022, forteller idrettspresident Tom Tvedt til Dagbladet.

- Det har med økonomi å gjøre. German House i Pyeongchang er det tysk næringsliv som står bak og finansierer. Hvis et initiativ til et Norway House kommer i framtida, vil vi spille på lag. Vi kan ikke prioritere å bruke penger på dette. Jeg håper næringslivet og institusjoner som promoterer landet vårt i utlandet ønsker å se på dette som en mulighet. I sommer-OL i Rio i 2016 var det 52 land som hadde House. Danmark - som ikke skulle søke om OL og Paralympiske leker - hadde et eget House på Ipanema. De brukte det som en turistmarkedsføring av landet.

GODE DAGER: Idrettspresident Tom Tvedt (i blått) har hatt mye å juble for under OL. Her sammen med kulturminister Trine Skeie Grande og skipresident Erik Røste. Foto: Hans Arne Vedlog
GODE DAGER: Idrettspresident Tom Tvedt (i blått) har hatt mye å juble for under OL. Her sammen med kulturminister Trine Skeie Grande og skipresident Erik Røste. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Tvedt fortsetter:

- Det er veldig gøy og viktig å hylle våre helter. Og det synes jeg vi har gjort på en god måte. Så får vi se om vi får til en satsing med House i sommer-OL i Tokyo i 2020. Japan er et land vi har mye samarbeid med.

VG har tidligere hatt kritiske artikler om Norway House i Sotsji. Prisen kom på 10-12 millioner kroner. Av dette hadde idrettsforbundet budsjettert med utgifter på 7,5 millioner kroner.

Oslo kommune hadde et budsjett på seks millioner kroner, men det gjaldt ikke bare Norway House. Regionrådet i Lillehammer bidro med 500 000 kroner, ifølge det som kom fram i avisa.

Dette var stedet der IOC-medlemmer og andre samfunnstopper skulle «bespises» og «bedrikkes». Det ble budsjettert med 80 gjester hver dag - og hver gjest kostet ifølge regnskapet 2520 kroner, har VG skrevet.

Reagerer

Sveitsiske Blick skrev sin artikkel før Norge tok medalje nummer 38 lørdag morgen, norsk tid. Det heter:

- Norge har tatt 37 (!) medaljer, men har ikke et sted å feire for utøvere og fans. Hvordan er det mulig? Norge er tross alt et førsteklasses vintersportsland og leder medaljestatistikken.

Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, ser poenget til den sveitsiske avisa. Etter gullet i lagkonkurransen var han en rask tur innom German House. Invitasjonen kom fra den tyske treneren, Werner Schuster.

- Vi som driver med idrett har ikke fokus på dette. Men i et større perspektiv er det trist at vi ikke kan matche våre konkurrenter når det gjelder sånne ting. I det lange løp handler det om oppmerksomheten vi klarer å skape rundt idretten, påpeker Bråthen.

OL 2018: Vi oppsummerer tidenes vinter-OL, som avsluttes på fantastisk vis med det historiske gullet til Marit Bjørgen. Med sportskommentator Esten O. Sæther, og Ingrid Cogorno som programleder. Jørgen Gilbrant er dagens gjest. Vis mer

Savn

Han forklarer:

- Den aktive delen av idretten er kommersielt finansiert. Og da er vi avhengige av at vi kan lage gode opplevelser for dem som sitter på pengesekken. Et Norway House kunne skapt nærhet til heltene for våre viktige bidragsytere i næringslivet. Det er et savn at de ikke er der og kan feire våre største øyeblikk sammen med oss.

- Hvordan opplevde du feiringen i German House?

- Hoppfamilien er liten. Vi er tøffe konkurrenter, men også gode venner og partnere. Det tyske skiforbundet satte veldig pris på at vi var der.

Bilder fra sosiale medier viser god stemning og «hæla i taket». Bråthen anslår at rundt hundre personer var til stede da han var der et stykke ut på natta. Dette var hoppernes avslutningsfest i OL. Neste dag dro de hjem.

Verdi

Vintersportssjef Helge Bartnes forteller at han har inntrykk av at House-løsningen har vært en fin samlingsplass for utøvere, ledere, sponsorer og politikere når øvelsene har vært ferdig.

- Det har en verdi, påpeker han, men sier samtidig at hans fokus er på det sportslige. Om Norges OL-innsats sier Bartnes:

- Det har vært helt fantastisk, over all forventning. Det har vært kjempemorsomt, også fordi mange utøvere som ikke har tatt gull før, har vist seg fram på den måten som de har gjort. Det lover godt for framtida. Det er artig å ta USAs rekord fra Vancouver.