Raw Air 2019

Reagerer på norske hoppere

Den japanske legenden, Noriaki Kasai (46), mener de pensjonerer seg altfor tidlig. - Jeg skjønner det ikke helt.

STILL GOING STRONG: Noriaki Kasai debuterte i verdenscupen i 1988. Han er fortsatt i full aktivitet, i en alder av 46 år. Foto: NTB scanpix
STILL GOING STRONG: Noriaki Kasai debuterte i verdenscupen i 1988. Han er fortsatt i full aktivitet, i en alder av 46 år. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Denne uka er Andreas Stjernen inne i sine siste dager som skihopper. Trønderen legger opp i en alder av 30 år. De siste åra har flere norske skihoppere lagt opp i relativt ung alder.

Fenomenet får den japanske hopplegenden Noriaki Kasai - selv snart 47 år - til å stusse:

- Jeg skjønner det ikke helt. Hvis du virkelig liker skihopping, så fortsetter du, sier han til Dagbladet.

Norge har til gode å stille med en god gammeldags slugger som Kasai i hoppbakken. Søndag endte han på 28. plass i det individuelle rennet i Holmenkollen.

LEVENDE LEGENDE: Noriaki Kasai endte på 28. plass i Holmenkollen søndag. Foto: Tore Ulrik Bratland
LEVENDE LEGENDE: Noriaki Kasai endte på 28. plass i Holmenkollen søndag. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Andreas Stjernen følger Tom Hilde (31) og Kenneth Gangnes (29) som også har lagt opp det siste året. I sistnevnte tilfelle var det kneet som satte en stopper for videre karriere.

På motivasjonen løs

Av andre profiler som har lagt opp de siste åra finner vi Rune Velta (29) og Phillip Sjøen (23).

Storstjernene Anders Bardal og Anders Jacobsen var bare henholdsvis 32 og 30 år da de la opp i 2015. I begge tilfellene gikk det på motivasjonen løs. Tre år før der igjen var Johan Remen Evensen 26 år da han la opp i 2012.

- Kroppen sa stopp, erklærte han.

LEGGER OPP: Andreas Stjernen er ferdig som skihopper i løpet av uka. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
LEGGER OPP: Andreas Stjernen er ferdig som skihopper i løpet av uka. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Samtidig i Holmenkollen søndag: Noriaki Kasai går rundt nærmest som en evighetsmaskin. Han er 16 år eldre enn Stjernen - og kunne i teorien vært faren hans. Det er på ingen måte snakk om å gi seg.

Han debuterte i verdenscupen i desember 1988. Da var Stjernen knapt fem måneder gammel. Siden har han deltatt i 564 verdenscuprenn. Han har vært på pallen 63 ganger og vunnet 17 ganger. Han har deltatt i åtte OL og 13 VM. Til VM i Seefeld nylig ble han imidlertid vraket.

- Hvor lenge har du tenkt til å holde på?

- Som jeg har sagt før: Jeg ønsker å holde på til jeg blir 50 år. Nå blir jeg 47 år, så jeg skal i all fall hoppe de kommende tre åra. I første omgang har jeg Beijing-OL i 2022 som et mål.

- Åpner du for å hoppe ennå lenger?

- Ja.

- Hvordan holder du deg frisk og skadefri?

- Jeg vet ikke helt selv. Jeg er overrasket over at jeg er i så god form. Jeg skadet meg en gang på Lillehammer under OL i 1994. Etter dette har jeg vært forsiktig med hoppingen min.

- Hvorfor tror du mange nordmenn gir seg så tidlig?

- Mange hopper for å hoppe. Jeg hopper fordi jeg elsker å hoppe. Og familien heier på meg, sier Kasai, som er gift og har en datter.

Må le

Norges trener - Alexander Stöckl - må le når han hører Kasais uttalelser om for tidlig norsk pensjonsalder i hoppbakken.

- He, he. Det skjønner jeg at han synes, ut ifra hans ståsted. Han har vel rett i at noen har gitt seg i sin beste alder. Jeg er enig i at noen kunne fortsatt lenger. Men det handler om motivasjon og muligheter. Vi kan ikke tvinge folk til å fortsette i all evighet. Når noen synes at «nok er nok», så er det nok - og da ønsker vi lykke til med det som kommer etter skihoppingen.

Til NRK sa Stjernen følgende før helga:

- Motivasjonen til å ta ut det beste hver dag på trening og ofre alt i bakken, den er borte. Og da tror jeg nok ikke at en har noe i en hoppbakke å gjøre lenger heller.

Raw Air fortsetter med kvalifisering på Lillehammer mandag (kl. 17.30 menn og 20.30 kvinner). Deretter går turen til Trondheim og Vikersund. Etter alle solemerker blir hopprennet i Granåsen torsdag det siste til Stjernen.

Hva vil være mer naturlig enn å slutte ringen på hjemmebane i Trondheim? Med en blomsterkvast og stående ovasjoner fra flere tusen trøndere?

På sidelinja vil han garantert få et respektfullt japansk hodenikk fra snart 47-årige Noriaki Kasai …

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer