JOHAUG TATT I DOPING

Reagerer på ny Johaug-detalj: - Det er vanskelig å tro at hun ikke sjekket emballasjen

Eksperter om det som kan virke skjerpende for vurderingen av Johaug-saken.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressekonferansen hvor hun forklarte årsaken til sin positive dopingtest. Video: Scanpix Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Mellom 4. og 15. september skal Therese Johaug ha brukt Trofodermin i behandlingen av en solbrent, blødende leppe. Det italienske apoteket hvor lege Fredrik S. Bendiksen skal ha kjøpt kremen har bekreftet overfor Dagbladet at pakkene de selger er markert med et dopingvarsel.

Dagens nyhet om at Johaug ikke bare skal ha mottatt tuben, men også emballasjen, har vekket oppsikt. Advokat Randi Gustad reagerer slik på den nye detaljen:

- Det gjør at det er litt vanskeligere å forstå at hun ikke gjorde en egen undersøkelse når symbolet er så tydelig. Det er litt vanskelig å tro at hun ikke sjekket emballasjen, sier Gustad til Dagbladet.

Kan gi strengere straff

Gustad, som selv har en fortid som landslagsspiller i håndball, mener det ville vært naturlig for Johaug å undersøke innholdet i kremen. Spesielt siden langrennsstjerna skal ha brukt den over en periode på 12 dager.

- I utgangspunktet er disse toppidrettstøverne veldig drillet i dette - de skal være vant med å sjekke ting både én, to og tre ganger, som også Johaug tidligere har uttalt selv. Så i løpet av så mange dagers bruk, ville det vært normalt å sjekke det, sier Gustad og fortsetter:

- At hun ikke har undersøkt kremen nærmere, er på en viss måte skjerpende. Jeg vil samtidig understreke at i disse sakene er det et objektivt skyldkrav. Og graden av skyld er allerede der. Det er disse nyansene som har betydning for lengden på straffen.

Idrettsadvokat Gunnar-Martin Kjenner er på sin side klar på at dagens nyhet ikke gagner Johaug.

- Graden av uaktsomhet er retningsgivende for hvor lang uteblivelsen blir. Jo mer hun er å klandre - hva hun visste eller burde visst - jo lengre utelukkelse, skriver Kjenner i en SMS til Dagbladet.

Formildende omstendigheter

Som Dagbladet skrev mandag kveld, vil påtalenemnda i Antidoping Norge trolig ha innstillingen til domsutvalget klar i løpet av to til tre uker. Hvor stor uaktsomhet Johaug har vist vil få betydning for sakens utfall.

Gustad mener imidlertid at Johaugs potensielle overseelse av det som kan ha vært et dopingvarsel på emballasjen ikke automatisk vil være tungtveiende.

- Min første tanke er at hele emballasjegrepet er litt overdrevet. Det kan tenkes at et manglende googlesøk blir like viktig som en emballasje som gikk i søpla. Det vil være en bit av en helhetsvurdering som skal tas basert på mange ulike momenter. Mest formildende er legens råd og, etter min mening, en spesiell formulering i utøverkontraktene til Norges Skiforbund. Der står det at Johaug er forpliktet til å følge legens råd. Det kan lamme utøveren litt, og det vil tale til hennes fordel, sier Gustad.

Det synet deler også Kjenner.

- Hennes plikt til å følge legens råd kan være et formildende moment, er advokatens kommentar.

- Tillit til Antidoping Norge

Gustad har nå tiltro til at Antidoping Norge vil behandle saken på en god måte. Å skulle anslå hvilket utfall Johaugs positive dopingtest vil få, syns hun er vrient.

- Det er vanskelig å si for det handler om et helhetsbilde. Jeg har veldig tillit til Antidoping Norges etterforskning. De har sannsynligvis fått en mye grundigere forklaring fra Johaug enn det media fikk gjennom pressekonferansen. De vil blant annet ha tilgang til hvor store verdier av clostebol det var i urinen hennes, påpeker Gustad.

Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, sa sist torsdag dette om salven som ble brukt av Johaug:

- Prøven fra dopinglaboratoriet sier at det er lave nivåer, og det er forenlig med bruk av krem. Det er ikke noe som tyder på at dette skal ha prestasjonfremmende effekter, det kan vi si på bakgrunn av labratoriestester. Men det er en alvorlig sak å ha disse stoffene i kroppen sin, uttalte Johansen.