Generalsekretær i Amnesty Johan Peder Egenæs

Reagerer på ny Qatar-avtale

Et av verdens største idrettsarrangement skal arrangeres i Qatar hvert år, de neste ti åra. - Vi ser på det som et ledd av sportsvaskingen i landet, sier generalsekretæren i Amnesty til Dagbladet.

FORMEL 1: Bilsportsirkuset skal til Qatar. Foto: Pa Photos
FORMEL 1: Bilsportsirkuset skal til Qatar. Foto: Pa Photos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For første gang i historien vil Qatar Grand Prix bli arrangert. Det bekreftet Formel 1 på sin hjemmeside for ca. en måned siden. Liberty Media - som eier Formula One Gruop - signert en avtale som innebærer at Formel 1-sirkuset blir å se på qatarsk jord en gang hvert år, de neste ti åra.

Det får generalsekretær i Amnesty Johan Peder Egenæs til å reagere.

- Dette er jo bare en videreføring av den overordna strategien som Qatar har, som helt bevisst legger opp til at de skal tiltrekke seg store oppsiktsvekkende globale idrettsarrangement. Det er som vi ser det et ledd av sportsvaskingen i landet, sier Egenæs til Dagbladet.

Sportsvasking skjer når stater arrangerer eller sponser store idrettsarrangementer, klubber eller organisasjoner for å avlede oppmerksomheten vekk fra menneskerettighetsbrudd som staten kritiseres for.

Qatar har som kjent høstet mye kritikk for behandlingen av immigranter de seineste åra. I tillegg har de opparbeidet seg et rykte for å ikke følge menneskerettighetene, i særlig stor grad.

- De har en hel del problemer med menneskerettigheter, konstaterer Egenæs, og sier at de nettopp ønsker å underkommunisere og overdøve problemene med store idrettsarrangementer og fantastisk arkitektur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer