Generalsekretær i Amnesty Johan Peder Egenæs

Reagerer på ny Qatar-avtale

Et av verdens største idrettsarrangement skal arrangeres i Qatar hvert år, de neste ti åra. - Vi ser på det som et ledd av sportsvaskingen i landet, sier generalsekretæren i Amnesty til Dagbladet.

FORMEL 1: Bilsportsirkuset skal til Qatar. Foto: Pa Photos
FORMEL 1: Bilsportsirkuset skal til Qatar. Foto: Pa Photos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For første gang i historien vil Qatar Grand Prix bli arrangert. Det bekreftet Formel 1 på sin hjemmeside for ca. en måned siden. Liberty Media - som eier Formula One Gruop - signert en avtale som innebærer at Formel 1-sirkuset blir å se på qatarsk jord en gang hvert år, de neste ti åra.

Det får generalsekretær i Amnesty Johan Peder Egenæs til å reagere.

- Dette er jo bare en videreføring av den overordna strategien som Qatar har, som helt bevisst legger opp til at de skal tiltrekke seg store oppsiktsvekkende globale idrettsarrangement. Det er som vi ser det et ledd av sportsvaskingen i landet, sier Egenæs til Dagbladet.

Sportsvasking skjer når stater arrangerer eller sponser store idrettsarrangementer, klubber eller organisasjoner for å avlede oppmerksomheten vekk fra menneskerettighetsbrudd som staten kritiseres for.

REAGERER: Johan Peder Egenæs reagerer på ny Qatar-avtale. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REAGERER: Johan Peder Egenæs reagerer på ny Qatar-avtale. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Qatar har som kjent høstet mye kritikk for behandlingen av immigranter de seineste åra. I tillegg har de opparbeidet seg et rykte for å ikke følge menneskerettighetene, i særlig stor grad.

- De har en hel del problemer med menneskerettigheter, konstaterer Egenæs, og sier at de nettopp ønsker å underkommunisere og overdøve problemene med store idrettsarrangementer og fantastisk arkitektur.

Vil sette søkelys

Dette er siste avtale Formel 1-sirkuset har gjort med regimer som har fått kritikk knyttet til menneskerettigheter og ytringsfrihet. Bahrain, Saudi-Arabia, Abu Dhabi, Tyrkia og Azerbaijsjan er alle nasjoner som har kommet på programmet de siste åra.

Formel 1-kommentator i Viaplay Atle Gulbrandsen, forklarer hvorfor motorsportsirkuset velger å dra til land med slike problemer.

- Formel 1 er en business, og jeg tror Formel 1 først og fremst drar til land som Qatar på grunn av penger. Men Formel 1 forsvarer det ved at det blir satt søkelys på menneskerettigheter når de besøker land som bryter dette, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

KOMMENTATOR: Atle Gulbrandsen kommenterer Formel 1. Foto: Heiko Junge / NTB
KOMMENTATOR: Atle Gulbrandsen kommenterer Formel 1. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Egenæs kjøper ikke hvordan motorsportsirkuset forsvarer avgjørelsen.

- Jeg har sett veldig lite fra Formel 1 som skulle tale for det. Det synes jeg virker som den «raske» uttalelsen som kommer fra sportsledd når den begynner å bli avslørt. Det blir søkelys, men lite skjer hvis ikke Formel 1 aktivt presser de qatarske myndighetene, sier Egenæs.

Løpet i Qatar finner sted helga 19-21 november.

Grunnet fotball-VM på qatarsk jord i 2022, vil Formel 1-avtalen tre i kraft fra 2023. Løpet førstkommende november erstatter Australia Grand Prix, som måtte avlyse grunnet corona-situasjonen i landet.

Mister livet

Etter at Qatar ble tildelt VM i 2010 ble det stilt en rekke spørsmål på hvordan landet skulle klare å arrangere et så stort sportsarrangement, uten å ha forholdene til det.

Migranter fra en rekke land har ble hentet inn for å bygge stadioner, T-baner, veier og annen infrastruktur. Problemet er at disse arbeiderne lever og arbeider under elendige forhold, jobber lange arbeidsdager og mottar samtidig svært dårlig lønn. I tillegg er gjennomsnittstemperaturen i Qatar på over 30 grader. Forholdene er så vanskelige, at det har ført til at flere migranter har mistet livet.

NYE STADIONER: Migranter jobber med å bygge opp stadioner til fotball-VM i Qatar. Foto: AFP
NYE STADIONER: Migranter jobber med å bygge opp stadioner til fotball-VM i Qatar. Foto: AFP Vis mer

I en rapport fra Amnesty - publisert i august - står det at 70 % av alle dødsfallene blant arbeidere har ingen troverdighet.

TV-profil boikotter

En av dem som har gått ut offentlig mot det omdiskuterte mesterskapet er komiker og TV-profil, Rasmus Wold. I september ga han ut den satiriske låten «Never Mind the Slavery», som på humoristisk vis setter et kritisk blikk på mesterskapet.

- Grunnen til at jeg er så kritisk er fordi det som skjer i fotballkulissene truer min kjærlighet til sporten. Jeg merker tydelig at jeg bryr meg mindre og er mindre engasjert nå enn før, når jeg etter hvert leser om alt det horrible som foregår i kulissene. Jeg klarer ikke å nyte et fotball-VM hvis jeg vet at 6500 fremmedarbeidere har dødd for å bygge stadionene, skriver Wold i en mail til Dagbladet.

Han skriver videre at han kommer til å boikotte mesterskapet.

- Jeg boikotter ja, og kommer ikke til å se på VM i Qatar. Jeg respekterer de som ikke boikotter, men for meg føles det riktig å gjøre det. Det er vanskelig å finne en linje å legge seg på i sånne saker, men her går den for min del.

- Fantastisk

Ståle Solbakken og hans menn har gjort det til en vane å markere for menneskerettigheter før en landskamp. Fotballgutta har vært tydelige i sin tale, og ønsker å sette lys på problematikken rundt at VM blir arrangert i Qatar.

MARKERTE: De norske gutta ikledd t-skjorter med teksten «Fair play for migrant workers». Dette fra treningskampen mot Hellas i juli. Foto: Shutterstock
MARKERTE: De norske gutta ikledd t-skjorter med teksten «Fair play for migrant workers». Dette fra treningskampen mot Hellas i juli. Foto: Shutterstock Vis mer

Det har gledet generalsekretær, Egenæs:

- Det er helt fantastisk det de gjør. De har på mange måter blitt pionerene i denne debatten. Det er viktig at spillere og sportssjefer sier ifra om dette, avslutter generalsekretæren til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer