IKKE KLART: Slik ser det ut i OL-landsbyen i Pyeongchang drøyt fire måneder før lekene starter. Foto: Kalle Forssell / Expressen
IKKE KLART: Slik ser det ut i OL-landsbyen i Pyeongchang drøyt fire måneder før lekene starter. Foto: Kalle Forssell / ExpressenVis mer

OL i Pyeongchang:

Reagerer på OL-bilder: - Jeg håper det blir mer ferdig enn det der

Indre bilder fra OL-landsbyen i Pyeongchang.

GEILO/OSLO (Dagbladet): Det er drøyt fire måneder til vinter-OL i Pyeongchang og bygging av arenaer og boliger er for lengst i gang.

SNART KLART: Her er ett av rommene i OL-landsbyen: Foto: Kalle Forssell
SNART KLART: Her er ett av rommene i OL-landsbyen: Foto: Kalle Forssell Vis mer

Da utøvere og journalister ankom Sotsji-OL i Russland for snart fire år siden var det mye som ikke var klart ved OL-start, men nå håper arrangørene at alt skal være på stell.

Men ikke alt er helt klart før OL-ilden tennes 9. februar i Sør-Korea.

- Jeg er sikker på at det blir klart og at det blir veldig fint der borte, sier alpinist Henrik Kristoffersen til Dagbladet.

- Jeg er ikke bekymret, sier lagkamerat Leif Kristian Haugen til Dagbladet.

MYE GJENSTÅR: Slik ser det ut utenfor OL-landsbyen: Foto: Kalle Forssell
MYE GJENSTÅR: Slik ser det ut utenfor OL-landsbyen: Foto: Kalle Forssell Vis mer

Svensk besøk

Den svenske olympiske komité var på besøk i OL-byen denne uka der blant annet langrennsløpernes leilighetskompleks ble inspisert.

POSITIV: Alpinist Henrik Kristoffersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POSITIV: Alpinist Henrik Kristoffersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bilder som svenske Expressen har tatt, viser at det fortsatt er en god jobb som må gjøres for å komme i mål.

Men det er ingen panikk - ennå.

- Vi har fått en oppdatering på hvor store rommene er, men det er ikke så mye mer. Det kommer nok til å være bra når ting er ferdig, sier Rikard Grip, svensk landslagssjef i langrenn, til Expressen.

- De sier ting skal være ferdig i november, tror du på det? spør avisa.

- Det spiller ingen rolle når det er ferdig, bare det er står klart 5. februar, sier Grip.

Dagbladet viste bildene fra OL-byen til alpinistene Haugen og Kristoffersen under trening på Geilo i går.

- Jeg håper det blir mer ferdig enn det der. De var vel ikke helt ferdige da vi flytta inn i Sotsji heller, men det var jo greit. Men de er vel driftige, borti der. De får det helt sikkert ferdig. De er flinke på alle områder. Jeg er ikke bekymret for at de ikke får det ferdig, sier Haugen.

Kristoffersen legger til:

- Det ser jo fint ut! Flott og fint, flirer Kristoffersen.

- Det får vi ta når den tid kommer. Problemene blir sikkert løst, det går nok veldig fint, sier han.

OPTIMIST: Alpinist Leif Kristian Haugen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPTIMIST: Alpinist Leif Kristian Haugen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Stadion klar

Arenaen for åpnings- og avslutningsseremoniene under vinter-OL i Pyeongchang ble ferdigstilt lørdag. Det bekreftet organisasjonskomiteen i Pyeongchang, ifølge NTB. Stadionet har plass til 35.000 tilskuere.

Det har vært en del kontroverser rundt byggingen fordi hele anlegget skal rives etter at OL-ilden slukkes 25. februar neste år. Da skal det bygges et museum og gi plass for andre fritidssysler på tomten.

Sørkoreanerne har vurdert å ta i bruk eksisterende stadioner i andre byer for seremoniene for å redusere kostnadene, man gikk til slutt for å bygge et midlertidig anlegg etter at flere Pyeongchang-innbyggere har protestert kraftig mot å flytte seremoniene ut av byen.

Det har også vært bekymringer rundt utendørsstadionet, bygget oppe i fjellet hvor man er utsatt for kraftig vind, ville føre til at publikum under seremoniene ville bli utsatt for ekstrem kulde.

Det har også vært store kostnadsoverskridelser og bekymringer over anlegg som bare vil bli liggende uten å bli brukt etter OL. Da sørkoreanerne ble tildelt OL i 2011, var budsjettet på 7-8 milliarder dollar (56-64 milliarder kroner). Så langt ligger regningen på rundt 100 milliarder kroner.

ROMMENE: Slik ser det ut på rommene til utøverne i OL. Foto: Kalle Forssell
ROMMENE: Slik ser det ut på rommene til utøverne i OL. Foto: Kalle Forssell Vis mer

- Føles trygt

Tidligere i høst skrev Dagbladet om billettkrise før OL der det har vært liten etterspørsel. Bråket rundt nabolandet Nord-Korea må nok ta noe av skylden, men de norske alpinistene er ikke bekymret.

- Jeg er fullt klar over at det er nært Nord-Korea. Jeg tenker jo litt på det, vi ser nyheter vi som andre. Jeg tenker at OLT (Olympiatoppen) og lederne våre har kontroll og gjør de riktige avgjørelsene. Blir det OL og de sier at vi drar og det er trygt, gjør vi det. Vi forbereder oss som normalt, sier Haugen, som tror kona og sønnen blir hjemme.

SKAPER BEKYMRING?: Nord-Korea og leder Kim Jong-Un. Foto: NTB Scanpix
SKAPER BEKYMRING?: Nord-Korea og leder Kim Jong-Un. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke på grunn av situasjonen – men det er langt å reise dit med en gutt på 1,5 år. Bedre å se på tv. De får ikke sett meg noe særlig uansett, sier Haugen.

Henrik Kristoffersen forteller:

- Jeg skal ikke uttale meg om det. Det er ingen bekymring. Det blir som det blir. Blir det trøbbel og ikke OL, er det sånn ting er. Det får ikke jeg gjort noe med. Da får jeg rette meg etter det som blir gjort, da. Jeg kan forstå at noen er bekymret, folk har unger og sånt, og da tenker man litt mer over sånne ting, sier Kristoffersen.

Åpningsseremonien holdes 9. februar, mens lekene avsluttes 25. februar neste år.

FOR FIRE ÅR SIDEN: Dagbladets Sotsji-team rapporterer daglig fra OL-byen. Reporter Marius Evensen fikk en kald opplevelse da han testet ut dusjen på hotellet i Sotsji. Video: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer Vis mer