Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på OL-uttaket:
- Så seg blinde på meritter

Team Ulsrud har slitt i starten, men har hentet seg inn igjen etter dagens to kamper.

Dårlig start: Etter en litt dårlig start for de norske curlinggutta har de levert bedre i de siste kampene. Er dette laget Norges beste? Foto: NTB Scanpix
Dårlig start: Etter en litt dårlig start for de norske curlinggutta har de levert bedre i de siste kampene. Er dette laget Norges beste? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for et meget godt år i 2017 ble ikke Minera Skifer tatt ut til å delta for Norge under OL i Pyeongchang.

Olympiatoppen og Curlingforbundet valgte Team Ulsrud framfor Team Minera da de skulle ta ut lag til OL.

Team Ulsrud har slitt innledningsvis Pyeongchang. Laget startet med én seier og tre tap på fire første kampene, men med to seiere i dagens konkurranser står det norske laget med tre seire og tre tap på seks kamper.

Det har gått åtte år siden laget tok et imponerende sølv i Vancouver. I Sotsji for fire år siden ble det en grei femteplass. Det norske laget må helst ha to seirer til for å være sikret kvalifisering til en semifinale.

Det har så langt vært tabber som har gitt dårlige resultater for det norske laget.

Norge ledet 4-2 over Sveits, men hadde en kommunikasjonsfeil som førte til at skippen gikk etter feil stein. Dermed ble Norge hentet inn, og til slutt tapte de kampen.

Riktig uttak?

REKORDDAGEN: OL-entusiast Jan Fredrik Karlsen jubler over nok en fantastisk norsk dag i Pyeongchang. Med Jørgen Gilbrant som Dagbladets OL-entusiast, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

Med den litt skuffende innsatsen i starten av OL kan man spørre seg om det var riktig lag som ble tatt ut. Team Minera ga Team Ulsrud kamp helt til uttakets siste slutt, og det kunne umulig ha vært noen lett oppgave å bestemme hvem som skulle få representere Norge.

Flere mente dermed at det var tid for at et annet lag enn Team Ulsrud skulle bli sendt til OL. Skip på laget, Steffen Walstad, er enig med dem som mener at uttaket var feil basert på prestasjoner.

Dagbladet var i kontakt med Walstad lørdag kveld norsk tid, før team Ulsrud spilte vant mot Danmark og USA.

Team Minera: Skip Steffen Walstad er enig i at uttaket til OL var basert på feil prestasjoner. Foto: Jonathan Hayward/The Canadian Press
Team Minera: Skip Steffen Walstad er enig i at uttaket til OL var basert på feil prestasjoner. Foto: Jonathan Hayward/The Canadian Press Vis mer

- Jeg er enig med at uttaket var feil. Jeg mener forbundsstyret så seg blinde på meritter - dermed klarte de ikke å se at et lag har vært på vei opp, mens det andre ikke har vært like gode som de en gang var.

Team Minera hadde et meget godt 2017. Minera slo Team Ulsrud i NM og sikret dermed NM-gullet for andre året på rad foran det laget som ble tatt ut til OL. I kvalifiseringen til VM ble det to seirer mot ett tap i en best-av-tre-kvalifisering mot nettopp Thomas Ulsrud og co. Dermed sikret laget fra Oppdal seg en verdifull VM-billett. i 2016 slo Oppdals-laget slo Ulsrud og hans lag i fem av sju kamper i 2016.

I den prestisjefylte Grand Slam turneringen i 2017 var Minera det store overraskelseslaget som kom seg til finalen. Team Ulsrud imponerte ikke stort i samme turnering. Allikevel var det Ulsrud og co. som gikk av med OL-billetten. I lys av OL-prestasjonene til Team Ulsrud kan man spørre seg om det riktige laget ble tatt ut.

Presidenten i Norges Curlingforbund, Morten Søgård, sier til Dagbladet at det ikke er noe med uttaket som tilsier at det var et feil uttak.

- Det er vanskelig å vite hvordan Team Minera ville ha gjort det dersom de var med i OL. Så langt har Team Ulsrud tapt mot noen av de beste lagene i turneringen. Vi gjorde en gjennomarbeidet vurdering og står for den.

Magnus Nedregotten i Minera Skifer sier til Dagbladet at han har forståelse for at det stilles spørsmål om laguttaket. Han mener at rutinen var en avgjørende faktor.

- Minera spilte tre turneringer før uttaket og ble blant de beste i verden. Vi er gjeng som trener godt sammen, og høydepunktet i fjor var finalen i Gram Slam.

Det var den beste norske plasseringen i en Gram Slam-turnering noensinne. De gode resultatene til oppdalslaget gjorde at mange fikk øynene opp for det unge laget.

Rutine viktig for uttaket

Walstad tror rutine var den avgjørende faktoren i uttaket.

- I uttaket i september tror jeg nok mesterskapsrutinen ble vurdert viktigere enn den edgen vi har hatt. Vi ble vel «for unge». Valget må jeg respektere, og jeg må tillegge at jeg selvsagt ønsker å se Norges lag med Ulsrud og co. i medaljekampen om ei uke, når det engang er de som er der.

Walstad legger til at han ikke tror at finalen i Gram Slam ikke hadde så mye å si for uttaket.

- Jeg tror nok uttaket allerede var gjort på det tidspunktet da Gram Slam pågikk, men at forbundet satt og krysset fingrene for at det var Ulsrud og ikke vi som skulle stå for prestasjonene i høst.

Samtidig har skippen ingen formening om hvordan hans lag hadde gjort det dersom de var med i OL nå.

- Det er et faktum at Norge nå i økende grad spiller mot helprofesjonelle lag. Vi har en rik curlingarv som gjør at vi i det hele tatt kan regnes med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!