ALVORET STARTER: Lars Lagerbäck presenterte i går troppen til kampene mot Kypros og Bulgaria. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
ALVORET STARTER: Lars Lagerbäck presenterte i går troppen til kampene mot Kypros og Bulgaria. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Norge i Nations League

Reagerer på oppsett: - Ikke bra

Kamper kommer tett som hagl for Lagerbäcks spillere.

ULLEVAAL (Dagbladet): Landslagstrener Lars Lagerbäck (70) tok i går ut troppen til kampene mot Kypros og Bulgaria i september. Dette er de to første oppgjørene i nyskapningen Nations League, der Norge også er i gruppe med Slovenia.

Vinner Norge gruppa - som skal ferdigspilles i høst - gir det mulighet til playoff om EM-sluttspill i 2020. I tillegg kommer den ordinære EM-kvalifiseringen i 2019.

Men kampene mot Kypros og Bulgaria kan bli en sportslig nøtt. Oppgjøret mot Kypros spilles torsdag 6. september på Ullevaal stadion. Tre dager seinere - søndag 9. september - spiller Norge borte mot Bulgaria i Sofia.

Troppen på 23 spillere møtes i Oslo mandag før, altså 3. september. Da er det stor sjanse for at halvparten av troppen kommer rett fra kamp søndag. Fra søndag til søndag – eller på åtte dager – risikerer nøkkelspillere å måtte spille tre kamper.

- De kommer fra match søndag og har rehabilitering mandag. Tirsdag er det dag to for en del spillere, der de fortsatt har slitasje etter kampen. Så har vi onsdag som er dagen før match. Ut fra en sportslig synsvinkel er det ikke bra at vi har begynt å spille på torsdag, sier Lagerbäck.

Kjent sak

For lagene i Eliteserien som også deltar i Europa League-kvalifiseringen, er det en kjent sak at to kamper tett på hverandre kan bli i tøffeste laget. Blant annet byttet Sarpsborg-trener Geir Bakke ti spillere da laget tapte 1-2 for Kristiansund i helga. Han ville spare spillere til returoppgjøret mot Maccabi Tel Aviv torsdag.

Litt bedre utgangspunkt får Lagerbäck når Norge møter Slovenia og Bulgaria hjemme i oktober. De to kampene spilles henholdsvis lørdag 13. oktober og tirsdag 16. oktober. Kampene i november - mot Slovenia og Kypros borte - spilles henholdsvis på en fredag og mandag.

Dette er selvfølgelig likt for alle lagene i gruppa. Så kan selvfølgelig elementer som total belastning og skader spille inn.

Lagerbäck er likevel optimistisk med tanke på det som skal skje. Ikke minst fordi han og assistent Per Joar Hansen har klart å finne en stamme i laget. I år har laget vunnet fire av fire privatlandskamper.

- Når vi får så liten tid, tror jeg kontinuitet er viktig. Det vil ikke være lett å komme inn i troppen. Men i en tropp på 23 spillere vil det alltid være mulighet for plass. Men hvis noe ikke skjer har vi funnet en stamme i laget. En startellever er blitt mer klar jo mer vi har holdt på med dette, sier Lagerbäck.

Ingen walkover

Assistent Per Joar Hansen advarer alle som tror at kampene mot Kypros og Bulgaria blir «walkover».

- Det finnes ingen enkle og lette kamper lenger. Vi møter to bra lag, sier han.

- Kypros ligger på 87. plass på FIFA-rankingen. De har en israelsk trener som tok over i 2017. Det er et lag som spiller jevne kamper, uansett motstand.

- Bulgaria ligger på 47. plass på rankingen. De startet forrige kvalik dårlig borte mot Sverige. Etter hvert har de fått sving på sakene. Det blir også en tøff motstander. Vi må opp på maks prestasjon hvis vi skal slå Kypros og Bulgaria, understreker Hansen.