FÅR EN BRØKDEL AV GUTTA: EM-vinneren i Nederland får 242 millioner mindre enn i herrenes EM i fjor sommer. Her er det norske landslaget før kampen mot Belgia. Foto: Matt West/REX/Shutterstock
FÅR EN BRØKDEL AV GUTTA: EM-vinneren i Nederland får 242 millioner mindre enn i herrenes EM i fjor sommer. Her er det norske landslaget før kampen mot Belgia. Foto: Matt West/REX/ShutterstockVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

Reagerer på pengepremier i EM

EM-vinner herrer får 253 mill. EM-vinner kvinner får 11 mill.

DEVENTER (Dagbladet): Da Cristiano Ronaldo og Portugal jublet for gull i fotball-EM i fjor sommer, sikret de også Det portugisiske fotballforbundet 27 millioner euro - 253 mill. kroner etter dagens kurs.

Gullvinneren av det pågående fotball-EM i Nederland - for damer - får 1,2 millioner euro. Det tilsvarer 11,2 mill. kroner.

Forskjellene er altså enorme. Mer presist: 242 millioner kroner er forskjellen på et EM-gull for menn og kvinner.

I herrenes EM i fjor ga faktisk hver seier i gruppespillet 1 mill. euro i bonus. Det utgjør nesten like stor bonus som for EM-gull for kvinnene.

Det får noen av de norske spillerne til å riste på hodet.

- Det er for stor forskjell. Det er helt enormt, sier Ada Hegerberg til Dagbladet.

- Sånn er fotballen. Vi får dessverre altfor lite, sier Caroline Graham Hansen til Dagbladet.

- Det er sinnssykt stor forskjell, sier landslagskaptein Maren Mjelde til Dagbladet.

EM-PROFIL: Ada Hegerberg. Her med Ingrid Hjelmseth (t.h.). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
EM-PROFIL: Ada Hegerberg. Her med Ingrid Hjelmseth (t.h.). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Begge økte, men...

Det er Det europeiske fotballforbundet (UEFA) som deler ut bonuspengene, dette er basert på blant annet inntekter, tv- og sponsoravtaler.

Uansett: Det har vært en økning for fotballjentene fra 2013. De totale prispengene er økt med 20 millioner, til totalt 75 millioner kroner som fordeles på alle lagene.

En vekst på 20 millioner er dessverre lommepenger sammenliknet med økningen hos herrene.

I fotball-EM 2016 (herrer) delte UEFA ut 2,8 milliarder kroner til de kvalifiserte lagene. Det var rekordhøyt.

Tall fra EM 2012: 1,8 milliarder.

Tall fra EM 2008: 1,7 milliarder.

Bonusen i fotball-EM for kvinner fra 2013 til 2017 har altså økt 20 millioner kroner. For herrene mellom 2012 og 2016 har den økt med én milliard kroner.

253 MILL: Portugal og Cristiano Ronaldo spilte inn 253 millioner kroner til eget forbund med EM-seieren i fjor sommer. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
253 MILL: Portugal og Cristiano Ronaldo spilte inn 253 millioner kroner til eget forbund med EM-seieren i fjor sommer. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

- Positiv vekst

Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund, Nils Johan Semb, forteller:

- Det er markedsmekanismer som styrer dette basert på inntjening, og det er UEFA som sitter på tallene. Det er utrolig store forskjeller og jeg skulle gjerne sett at kvinnefotballen fikk mer, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Vi ser heldigvis en positiv framgang for kvinnefotballen og det er også økonomisk vekst. Du ser internasjonalt at store klubber vil sette kvinnefotball på kartet. Den utviklingen tror jeg vil øke betraktelig. Det er bedre tv-tall, bedre publikumstall og større interesse rundt mesterskap som EM. Men likevel, jeg ser også at det er en enorm forskjell i UEFAs bonus, sier Semb.

TOPPFOTBALLSJEF: Nils Johan Semb er i Nederland for å følge EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TOPPFOTBALLSJEF: Nils Johan Semb er i Nederland for å følge EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Er det riktig at forskjellene er så store?

- Det er sånn det er blitt. Utviklingen i herrefotball er så syk. Du ser det på lønninger og tv-inntekter i de store ligaene. Det er tall du ikke klarer å forholde deg til. Heldigvis er det vekst i kvinnefotballen også, der flere og flere nasjoner blir med og tar steget opp. For eksempel Spania har ikke vært en sterk nasjon på kvinnesiden, men nå er de et lag som kan være med og kjempe i toppen allerede i år. Der er det potensial. Du ser også at ligaen i Frankrike er blitt sterk, og Italia har en liga i vekst, sier Semb.

- Får for lite

De norske fotballspillerne selv er selvsagt også klare over de store forskjellene. Dagbladet møter Norges mest profilerte spillere før kveldens EM-kamp mot Danmark.

Maren Mjelde (Chelsea), Caroline Graham Hansen (Wolfsburg) og Ada Hegerberg (Lyon) spiller i noen av verdens beste klubber. De kan leve av fotballen - i motsetningen til de aller fleste lagvenninner som spiller i Toppserien hjemme i Norge.

KAPTEIN: Maren Nævdal Mjelde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KAPTEIN: Maren Nævdal Mjelde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Alle de tre utenlandsproffene kommer bare med et skuldertrekk når Dagbladet tar opp temaet rundt EM-bonusene. De orker ikke la seg provosere.

- Jeg håper selvsagt at gapet blir mindre og at vi kan få større økonomiske fordeler i framtida. Jeg kan ikke gå rundt og irritere meg. Jeg håper det går én vei for oss, sier Mjelde.

Ada Hegerberg forteller:

- Vi fotballspillere må ha ambisjoner om å øke nivået på spillet. Vi vil alltid bli bedre og det er noen andre som jobber for å få likere sum. Det vil aldri bli helt likt, men at det er så store forskjeller... Det skal ikke være nødvendig. Hvis de har ambisjoner om at EM skal bli større, så må det kanskje bli større summer hos oss også, sier Hegerberg til Dagbladet.

PROFIL: Caroline Graham Hansen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PROFIL: Caroline Graham Hansen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Caroline Graham Hansen sier:

- Vi får altfor lite og jeg tror det tar lang tid før vi får mye mer. Vi må ha fokus på fotballen og jobbe for likestilling. Jeg kan ikke gjør annet enn å kjempe for titler, sier Graham Hansen.

- Hva tenker du om forskjellene på 11 og 253 millioner til EM-vinneren?

- Det er ekstreme forskjeller. Men det «ruller» ute i Europa nå, så jeg er spent på om Norge og kvinnefotballen henger med, sier Graham Hansen.

I det pågående EM er det følgende satser til 16 deltakernasjonene:

Gruppespill: 2,8 mill. kroner

Kvartfinale: 4,7 mill.

Semifinale: 6,6 mill.

Finale: 9,4 mill.

Vinner: 11,2 mill.

Landslagssjef Martin Sjögren forteller:

- Jeg tror de fleste hører at det hadde vært bedre med en jevnere fordeling (mellom herrer og kvinner i EM). Heldigvis er det økende hos oss også. Det er en fantastisk utvikling i kvinnefotballen, og der gjør UEFA en god jobb også, sier Sjögren til Dagbladet.

Spillerne får 25 prosent

I mai sa fotballpresident Terje Svendsen at bonusen til fotballjentene er historisk høy med 25 prosent av det NFF får.

- Det blir betalt ut inntil to millioner kroner i bonus (til spillerne) avhengig av plassering. To millioner ved seier (gull), så nedskaleres summen ut fra plassering, sa Svendsen.

Det mest sannsynlig er at Norge ryker ut i gruppespillet. Det gir en totalbonus på 2,8 millioner kroner til NFF. 700 000 (25 prosent) av disse går trolig til spillerne. Det tilsvarer 30 000 kroner på hver av de 23 spillerne, dersom bonusen fordeles likt blant spillerne. Det ble også betalt ut én million kroner i bonus i forbindelse med at laget kvalifiserte seg for EM-sluttspillet.

PS: Norge–Danmark spilles i kveld kl. 20.45. Status i gruppa A akkurat nå er Nederland (6p), Danmark (3p), Belgia (3p) og Norge (0p). Norsk tremålsseier mot Danmark og Nederland-seier mot Belgia sender de norske jentene til kvartfinale.