Liverpool og Manchester United:

Reagerer på Qatar-ryktene

Supporterklubbene til Liverpool og Manchester United liker ikke beilerne til klubbene deres.

REAGERER: Supportere fra Liverpool og Manchester United er i mot et mulig oppkjøp fra Qatar Sports Investments. Foto: NTB
REAGERER: Supportere fra Liverpool og Manchester United er i mot et mulig oppkjøp fra Qatar Sports Investments. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Ifølge flere medier skal Qatar Sports Investments (QSI) ønske å investere i en Premier League-klubb i løpet av 2023.

Bloomberg News meldte mandag at Manchester United, Liverpool og Tottenham er i søkelyset til det statlige investeringsfondet til Qatar.

Nasser al-Khelaifi, formann i QSI, skal forrige uke hatt et møte med Spurs-styreformann Daniel Levy, skrives det i en eksklusiv avsløring fra CBS Sport.

Nyhetsbyrået Reuters har forsøkt å få en kommentar fra både Manchester United, Liverpool, Tottenham og Qatar Sports Investments rundt opplysningene Bloomberg gikk ut med mandag, uten å lykkes.

- Ingen ønsker den type eierskap

Daglig leder i Liverpool FC Supporters Club Norway, Tore Hansen, sier at få vil sette pris på en mulig investering i klubben fra QSI.

- Ingen ønsker den type eierskap, og spesielt ikke hvis det er en stat som skal eie klubben, sier Hansen til Dagbladet.

Den daglige lederen tror at det vil påvirke mange supporternes syn på klubben, hvis Qatar skulle investert i Merseyside-klubben.

- Akkurat hvor investorer eller eierne kommer fra, er nok ikke utslagsgivende. Men hvis en stat som Qatar eller Saudi-Arabia skal eie klubben, blir det naturligvis misnøye blant supporterne, forklarer Hansen.

Hansen sier de har sett på ryktet, men supporterklubben mener det ikke virker så reelt. Han hevder de har samme oppfatning av ryktene som Martyn Ziegler, journalist fra The Times, og viser til et Twitter-innlegg.

- Vil ikke gå stille i gangene

Dag Langerød, ansvarlig redaktør i Manchester United Supporters Club Scandinavia, sier til Dagbladet at supporterklubben ikke har tatt noe offisielt standpunkt som supporterklubb i denne saken.

Langerød tror ikke et United-salg til denne grupperingen vil gå rolig for seg.

- Det vil ikke gå stille i gangene, flertallet syns mulig investering og oppkjøp fra Qatar er verre enn de eierne som er der nå, altså Glazers.

Han fortsetter:

- Men det er nok litt delt. Noen kan nok legge den moralske settingen til side, hvis det vil gi en sportslig og resultatmessig fordel, mener den ansvarlige redaktøren.

TYDELIG MENING: United-supportere vil helst at Glazer selger klubben. Foto: ANTHONY DEVLIN/AFP/NTB
TYDELIG MENING: United-supportere vil helst at Glazer selger klubben. Foto: ANTHONY DEVLIN/AFP/NTB Vis mer

Langerød viser til en spørreundersøkelse de hadde i supporterklubben, der 100 prosent hadde vært fornøyd med et salg av Manchester United.

- I samme undersøkelse svarte 82 prosent at de ikke ville at nye eiere skulle komme fra statlige selskaper med menneskerettighetsbrudd på CV-en. Bare to prosent svarte ja takk, og 16 prosent kan leve med et eventuelt oppkjøp fra for eksempel QSI, sier Langerød.

Han syns ikke det er vanskelig å tro at Glazers selger hvis QSI kommer med det høyeste budet.

Tottenhams supporterklubb, Tottenhams venner, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Styrker eget omdømme

Politisk rådgiver hos Amnesty International, Frank Conde Tangberg, skriver til Dagbladet at Amnesty International ikke er kjent med ryktene om QSI sine ønsker om å investere i en Premier League-klubb.

- Men dersom det stemmer så er dette nok et ledd i Qatars innsats for å investere i idretten for å styrke eget omdømme ved å avlede oppmerksomheten vekk fra menneskerettighetsbruddene i landet, melder Tangberg.

Han mener også at Amnesty har utfordret Premier League på sin eierskapstest.

- Testen skal vurdere om en eier er «skikket». Denne testen inneholder ikke noen menneskerettighetskriterier.

Tangberg fortsetter:

- Dette betyr at ingen overgrep mot folks menneskerettigheter er så grove at en vil bli ekskludert som potensiell eier av en Premier League-klubb.

Vil gjøre som City

Ifølge CBS skal noe av grunnen til et ønske fra QSI om å investere i en Premier League-klubb være for å lage en flerklubbmodell, slik som City Football Group har, de som blant annet eier Manchester City og flere andre klubber.

Qatar Sports Investment eier den franske fotballklubben Paris-Saint-Germain. Nasser al-Khelaifi er også president i klubben.

QSI eier allerede en eierandel på 23 prosent i portugisiske Braga, men ser nå etter en annen klubb i Europa å investere i.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer