30. november sa Emil Iversen nei til to verdenscup-helger og Tour de Ski. Få dager seinere fulgte resten av den norske langrennseliten etter, noe som skapte store diskusjoner nasjonalt og internasjonalt.
FIS ga Norge inn, tyskerne mente Norge måtte stille opp før både russere og finner fulgte opp med kritikk.

Freser mot Norge
Uforståelig
Det finner ikke Emil Iversen seg i. Han sier rett ut at han syns kritikken overfor Norges valg har gått over stokk og stein:
- Jeg er ikke så sinnssykt negativ og dramatisk som andre. Nå tar vi noen helger fri, men så skal vi nok komme tilbake. Jeg har Ikke dårlig samvittighet og står veldig bra med valget, sier Iversen til Dagbladet.
- Er det noen spesielle du sikter til?
- Jeg skjønner ikke helt at folk er så furtete. Pellegrino var veldig negativ, noe jeg ikke forstår, sier Iversen.
Den italienske sprinteren fortalte i forrige uke at Norges valg om å bli hjemme viste mangel på respekt.

Iversen mener at de utenlandske rivalene bare bør grue seg.
- Han burde bare være fornøyd med å få en seier i sprint. Jeg skjønner ikke helt den. Jeg mener de som slipper å møte oss må nyte det. Så skal vi komme tilbake med brask og bram. Jeg skjønner at (Alexandr) Bolsjunov er skuffet, for han er jo bedre enn alle oss. Ellers så kan de andre bare nyte det, sier Iversen.
For ordens skyld. Intervjuet med Iversen ble gjort før Pellegrino vant helgas sprintrenn i Dresden, men står like fullt. Pellegrino vant også sprintrennet i Davos forrige helg.
- Russland mener at Norge har et ansvar overfor andre nasjoner - forstår du det?
- Ja. Vi har et ansvar når vi er den største nasjonen, men vi er med og bidrar. Er det noen som fortjener skryt så er det oss. Det må gå an å respektere at vi tar en måned av i en så spesiell tid, sier Iversen.
Johaug støtter
Emil Iversen er ikke alene om å mene at de utenlandske rivalene bør gå litt forsiktig i gangene framover.
- Hvis de ikke skjønner det ennå, så kommer de til å skjønne det. Vi skal trene godt, sier Martin Løwstrøm Nyenget.
Therese Johaug følger opp:
- Det er galt når vi er med - for da dominerer vi for mye - og det er galt når vi ikke er med. Jeg skjønner at de skulle ønske at vi var med, men akkurat nå er helsa det viktigste.
Mener FIS overreagere
Heller ikke Hans Christian Holund lar seg stresse av kritikken som blir sendt i norsk retning:
- Folk skal få mene hva de vil, men vi har sagt hvorfor vi ikke går. Det er ikke så mye mer å si om det. Hvis folk vil mene noe og lage konspirasjonsteorier om det, så får de gjøre det, sier Holund til Dagbladet.
Simen Hegstad Krüger er blandet til reaksjonene som kommer. Han mener at noen har hatt gode poenger, mens andre har tatt helt feil:
- Sånn vil det alltid være når du tar et valg som gir konsekvenser. Jeg tror, for langrennssporten sin del, at dette kommer til å gå veldig bra, og det er viktig at det blir arrangert renn. For vår del kunne det ha vært lettere å godta alt hvis ting ble avlyst, men FIS har vært innstilt på å arrangere. Da mener jeg at det må være respekt for de nasjonene som ikke ønsker å reise.
- Føler du ikke at det har blitt respektert?

- Jeg syns ofte det er litt krangling mellom Norge og FIS, men det er naturlig når vi har ulike interesser. Jeg sitter av og til med følelsen av at FIS gjerne prøver å motarbeide oss litt, men jeg tror dette er ganske udramatisk. Når argumentet er helsa til utøverne er det ikke rom for å kritisere avgjørelsen. Så satser vi på at vi har en norsk tropp som kan dra ut og konkurrere igjen.
Den første muligheten blir eventuelt verdenscuphelga i Lahti 23-24. januar. Før det skal det norske laget gå Norgescup på Lygna og NM i Granåsen.