Reagerer på rykter

- Det oppleves ikke som greit. Overhodet ikke, sier Ingvild Stensland (42), som blir med kvinnelandslaget i fotball videre.

ASSISTENT: Ingvild Stensland (t.v.) var assistent under Hege Riise. Nå er Riise ferdig, mens Stensland fortsetter. Foto: Lise Åserud / NTB
ASSISTENT: Ingvild Stensland (t.v.) var assistent under Hege Riise. Nå er Riise ferdig, mens Stensland fortsetter. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Kvinnelandslagets nye trener, Leif Gunnar Smerud (46), presenterte onsdag troppen til kampene mot Østerrike og Portugal.

Kampene spilles henholdsvis 22. september og 26. september, og er en del av Nations League.

Smerud går inn som midlertidig trener etter Hege Riise ut året. Samtidig fortsetter en del av det gamle støtteapparatet - deriblant Ingvild Stensland. Hun har 144 landskamper for Norge.

BLIR MED VIDERE: Ingvild Stensland. Foto: Lise Åserud / NTB
BLIR MED VIDERE: Ingvild Stensland. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Det er NFF (Norges Fotballforbund) som har styrt prosessen. Jeg skal ikke gå veldig inn på hvordan prosessen har vært. Men nå er den blitt landet, og jeg er glad for å kunne være med videre, sier Stensland til Dagbladet.

Under og etter fotball-VM i New Zealand og Australia har det vært skriverier om både Riise og folk i støtteapparatet. Norge ble slått ut av Japan i åttedelsfinalen. Spillere var angivelig misfornøyde med både trener Hege Riise og assistent Monica Knudsen.

Blant annet meldte TV 2 dette i slutten av august:

- Flere landslagsspillere er misfornøyde med assistenttrener Monica Knudsen. Spillere opplever at kommunikasjonen ikke fungerer og at treneren ikke har god nok kompetanse.

VM-SAMTALE: Assistenttrener Ingvild Stensland (t.v.) slår av en prat med fotballpresident Lise Klaveness i Auckland på New Zealand. Foto: Lise Åserud / NTB
VM-SAMTALE: Assistenttrener Ingvild Stensland (t.v.) slår av en prat med fotballpresident Lise Klaveness i Auckland på New Zealand. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Også Hege Riise ble beskyldt for svakt lederskap og dårlig på kommunikasjon. Dette meldte NRK i slutten av juli:

- Etter det NRK kjenner til har flere av de norske spillerne vært svært kritiske til landslagstrener Hege Riise og hennes team under det pågående VM-et i fotball.

Dette var angivelig blant ankepunktene: Manglende kampledelse, utydelige beskjeder, at det var for stille i garderoben og for få konkrete tiltak og tilbakemeldinger når plan A ikke fungerte.

FERDIG: Monica Knudsen (t.h.) er ikke lenger assistent på kvinnelandslaget. Hun vil nå gå tilbake til jobben som toppklubbutvikler. Til venstre: Sophie Romàn Haug. Foto: Lise Åserud / NTB
FERDIG: Monica Knudsen (t.h.) er ikke lenger assistent på kvinnelandslaget. Hun vil nå gå tilbake til jobben som toppklubbutvikler. Til venstre: Sophie Romàn Haug. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Både NRK og TV 2 brukte anonyme kilder - i det som framsto som to bomber av noen artikler. Dette bidro til å spre rykter om et giftig klima på kvinnelandslaget. Både Riise og Knudsen er nå ferdige.

På Dagbladets spørsmål til Stensland - om hvordan det har vært å oppleve disse skriveriene som en del av støtteapparatet - svarer hun:

- Det oppleves ikke som greit. Overhodet ikke. Jeg synes ikke det er greit i det hele tatt at du må lese om ting i media. I tillegg blir det litt vanskelig å forholde seg til det, fordi det står i media. Det er både vondt og vanskelig. Samtidig kan du ikke bruke altfor mye tid på det.

Dagbladets kommentator, Esten O. Sæther, er blant dem som reagerer på videreformidlingen av anonyme kilder.

- Sladder, NRK! erklærte Sæther i en artikkel 3. september.

På Dagbladets spørsmål - om bildet internt er totalt forskjellig fra det som har kommet ut i media - svarer Stensland:

- Det blir vanskelig for meg å kommentere. Men det er en del ting jeg ikke kjenner meg igjen i, ja.

MIDLERTIDIG TRENER: Leif Gunnar Smerud presenterte sin første tropp onsdag. Norge møter Østerrike og Portugal i slutten av september. Foto: Terje Bendiksby / NTB
MIDLERTIDIG TRENER: Leif Gunnar Smerud presenterte sin første tropp onsdag. Norge møter Østerrike og Portugal i slutten av september. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra spillerne?

- Jeg vil ikke gå inn på hvilke tilbakemeldinger vi har fått eller evalueringsarbeidet. Nå må vi se framover og tenke på det som kommer. Så vil Leif Gunnar Smerud stå for prosessen internt.

- Bidro skriveriene til energilekkasje under mesterskapet?

- Det blir vanskelig å kommentere det som står i avisene, uten å vite hvem som har sagt ting. Det synes jeg er en uting, og det er ikke greit. Dette er noe som er internt. Det som er internt, skal være internt.

- Hvordan har Monica Knudsen opplevd denne perioden?

- Det får hun svare for selv. Men jeg kan si at jeg har stor respekt for både Hege og Monica som fagpersoner og mennesker. Jeg trivdes veldig godt å jobbe sammen med dem. Det er leit at vi ikke fikk mer tid sammen. Men når det ble som det ble - og jeg fikk muligheten til å jobbe videre - så er jeg veldig glad i Norge. Dette er noe jeg har veldig lyst til å fortsette med.

Også disse personene er med i det sportslige apparatet til Smerud: Terje Skjeldestad, Bård Homstøl og Jon Knudsen.

På en pressekonferanse onsdag ga Smerud uttrykk for at laget har et større potensial.

Til dette svarer Stensland:

- Jeg synes resultatene ikke har vært så ille sportslig. Jeg synes vi har tatt en del steg, ikke minst på defensiv struktur. Vi har fått bedre resultater mot gode motstandere. Nå tenker jeg at det ligger et godt fundament å jobbe videre med. At det er et uforløst potensial vil man håpe og tro, slik at vi kan krympe forspranget. Vi er et stykke bak de aller beste.

STJERNER: Både Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen blir med videre på landslaget. Foto: Lise Åserud / NTB
STJERNER: Både Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen blir med videre på landslaget. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Foruten Østerrike og Portugal er Norge i gruppe med Frankrike i Nations League. Nasjoner kan kvalifisere seg til OL gjennom Nations League. Men nåløyet er trangt. Først må du vinne gruppa, og så er det ytterligere et par kamper.

- Laget har store profiler og gode spillere. Nå handler det om å finne samhandlingen, gnisten og «go-en» enda sterkere. Det er ingen enkel jobb. Men jeg tror mange er enige i at vi ikke helt har klart å forløse det, sier Smerud.

46-åringen trente Norge U23 fra 2014 til 2023.

- Mitt inntrykk er at spillergruppa er positiv til at det skjer noe nå, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp til Dagbladet.

- Det har vært en grundig evaluering og prosess for å finne ut hvordan norsk kvinnefotball skal gå videre. Selvsagt skal det være en evaluering. Og det har fått konsekvenser slik spillerne har ønsket seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer