Reagerer på Sveriges Johaug-fokus: - Kan vi ikke bare bli ferdig med dette

Langrennstrener og SVTs ekspert Johanna Ojala mener landsmennenes fokus og mistenkeliggjøring av Therese Johaug har gått for langt.

STØY: Therese Johaug må leve med mye støy i dette verdensmesterskapet. Johanna Ojala synes synd på det norske esset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STØY: Therese Johaug må leve med mye støy i dette verdensmesterskapet. Johanna Ojala synes synd på det norske esset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Therese Johaug ble trodd på av CAS i sin forklaring. Dømmende instans presiserte svært tydelig i sin konklusjon at Johaug ikke fikk i seg det forbudte stoffet clostebol med hensikt om å forbedre prestasjonene, men at det var et uhell.

Utøveransvaret som Johaug ikke oppfylte godt nok, resulterte i en straff som 30-åringen har sonet ferdig. Straffen var så hard at eksempelvis USADA-sjef Travis Tygart mente den var en skandale. Likevel fortsetter Johaug å bli bombardert med grunnløse påstander basert på faktafeil.

Det startet med friidrettsekspert Miro Zalars kontroversielle mening om at Johaug burde bli utestengt på livstid - uten at det kan begrunnes i lovverk og tidligere praksis. EPO-dømte Johannes Dürr fulgte i går opp i Expressen med å sammenlikne sin sak med Johaugs, selv om innholdet i sakene er svært ulike.

Hetsen og mistanken

Der Dürr ble dømt for bevisst dopingbruk for å bedre resultatene, noe han selv har innrømmet, var konklusjonen altså motsatt i Johaug-dommen, hvor CAS tydeliggjorde at de tror på forklaringen til den norske langrennsprofilen.

Da Johaug utklasset konkurrentene i VM-comebacket på skiathlon lørdag, startet debatten i Sverige på SVTs sendinger, hvor programleder André Pops stilte følgende spørsmål til SVTs langrennsekspert Johanna Ojala, som uttalte - betimelig nok - at hun ikke så noe problem med Johaugs comeback, siden hun aldri dopet seg med hensikt.

SYND: SVTs langrennsekspert Johanna Ojala synes synd på Therese Johaug og alle spørsmålene hun må svare på.
SYND: SVTs langrennsekspert Johanna Ojala synes synd på Therese Johaug og alle spørsmålene hun må svare på. Vis mer

- Men det må du forklare, Johanna, hva er det som gjør at du kan stå her og si så sikkert at det ikke var bevisst? For dem som sitter og ser på, og ser at hun er så overlegen, så må du forstå at folk kan lure? spurte Pops på direktesendinger, sendt ut til hele Sverige.

Sannheten bak Johaug-spørsmålene

I Norge lurer mange på om svensker flest virkelig tenker dette, selv etter CAS' konklusjon.

Til Dagbladet forteller Johanna Ojala at programleder Pops godt kjenner innholdet i Johaugs sak, men at han valgte i dette tilfellet å gjøre et journalistisk grep for å problematisere fokuset til den delen av sofaseerne som tenker at Johaug ikke har rent mel i posen.

Den andelen er nok færre enn det som kommer til uttrykk i svenske medier. Ojala utdyper hva som ligger bak SVTs dopingfokus mot Johaug - og tar nå et oppgjør med manglende kunnskap som mange svenske TV-seere viser i Johaug-saken.

- Kan vi ikke bare bli ferdig med det? spør Johanna Ojala til Dagbladet.

Se og hør Ojalas oppgjør med Johaug-kritikken her:

Afterski 6#: Den svenske eksperten Johanna Olaja mener det er på tide å avslutte diskusjonen rundt Johaug og den ferdig sonede dopingdommen. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer LøkåsVis mer Vis mer

I videointervjuet over forklarer hun også hvorfor SVT tok opp dopingspørsmålene og mistenkeliggjøringen av den norske langrennsstjerna enda en gang.

Suksesstrener

Johanna Ojala er for øvrig både tidligere langrennsløper og langrennstrener.

Hun slo Justyna Kowalczyk i sine beste stunder som junior, før hun valgte å gå trenerveien. Blant annet ble hun hyret inn som trener av Thomas Alsgaards private langløpslag og hadde stor trenersuksess der, ikke minst med britiske Andrew Musgrave som en av elevene.

Musgrave gikk blant annet til topps på NM-sprinten i 2014, foran Ola Vigen Hattestad som ble olympisk mester på sprinten i Sotsji noen uker seinere.

I dag gjester hun VM-magasinet «Afterski». Se programmet i sin helhet her, med en rekke godbiter, som VM-tilskuernes stikk til Therese Johaug, Jessica Diggins frykt for kroppskontakt og Markus Cramer latteranfall etter norsk treners rap:

Afterski #6: Utøverne har hviledag, men Dagbladet TVs ski-VM-program dundrer videre med den sjette utgaven. Se og nyt. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer