Rettssaken mot Anders Besseberg

Reagerer på Trump-sammenlikning: - Sterkt avstand

Anders Besseberg (77) mislikte nye anklager i rettssalen.

REAGERTE: Anders Besseberg (77) svarte for seg i rettssalen. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERTE: Anders Besseberg (77) svarte for seg i rettssalen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag avsluttes den nest sist uka av rettssaken mot korrupsjonstiltalte Anders Besseberg (77). I dag fortsetter aktoratet å legge fram dokumentasjon i rettssalen.

I løpet av de siste ukene har 25 vitner fått forklare seg i Hokksund tingrett.

Neste uke gjenstår prosedyren til Økokrim og Bessebergs forsvarere.

Nye anklager

Aktor Marianne Djupesland begynte fredagens dokumentasjon med å lese opp et brev fra Jim Carrabre, som vitnet i rettssaken i forrige uke.

Carrabe, som er tidligere styremedlem og medisinsk sjef i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), ønsket i brevet å klargjøre flere ting etter sin vitneforklaring.

Der gikk han blant annet til angrep på Besseberg.

SAMMENLIKNING: Jim Carrabre sammenlikner tidligere IBU-president Anders Besseberg med den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump i et brev presentert i retten. Foto: MARIO TAMA / Getty Images via AFP / NTB
SAMMENLIKNING: Jim Carrabre sammenlikner tidligere IBU-president Anders Besseberg med den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump i et brev presentert i retten. Foto: MARIO TAMA / Getty Images via AFP / NTB Vis mer

- Det er ufattelig for meg at han hadde lite eller ingen selvbevissthet, eller rett og slett ikke brydde seg. Hans handlinger og atferd reflekterte dårlig på ham og sporten vår. Fra mitt medisinske syn er han narsissist og sosiopat. Muligens en psykopat. Se hvor vanskelig det har vært å håndtere Mr. Trump i USA, står det i brevet lest opp av Djupesland i retten.

Han rettet sterk kritikk mot nordmannen og hevdet den eneste måten å rydde opp etter han periode i styret var å fjerne presidenten.

Carrabre satte også spørsmål ved at dopinganklagene, der 77-åringen anklages for å ha skjult dopingsaker ikke var en del av tiltalen mot den korrupsjonstiltalte tidligere IBU-presidenten.

Ifølge NRK skal det være snakk om opp mot 65 dopingsaker.

Svarer

Besseberg fikk i retten muligheten til å svare på det som kom fram i brevet fra kanadieren.

- Jeg kan ikke akkurat si at det er noen ære å bli sammenliknet med Donald Trump. Men jeg må si at jeg tar sterkt avstand fra å bruke den typen sammenlikninger med Trump, når du er en liten gårdbruker fra Øvre Eiker, fortalte 77-åringen i rettssalen.

Han la til at Carrabre allerede i slutten av 2017, lenge før saken mot Besseberg kom opp i april 2018, var i avhør.

TILTALT: Anders Besseberg har fått mye av æren for at skiskyting er den sporten vi kjenner den som i dag. Foto: Pierre Teyssot / Splash News / NTB
TILTALT: Anders Besseberg har fått mye av æren for at skiskyting er den sporten vi kjenner den som i dag. Foto: Pierre Teyssot / Splash News / NTB Vis mer

- Så jeg tror retten skjønner at han her var en sterk motstander av meg. Det kan jeg i alle fall klart slå fast.

Besseberg fikk høre krasse karakteristikker om seg selv og forklarte at han kunne gått dypere inn på flere av punktene i brevet som ble opplest i retten. Men den tidligere IBU-presidenten så på det som helt unødvendig.

- Bare å bli sammenliknet med Trump synes jeg sier sitt, avslutter Besseberg i sin kommentar etter brevet.

Ble konfrontert

I sin vitneforklaring forklarte Carrabre at Besseberg var viktig for skiskyttersporten.

- Vi hadde et godt forhold. Han var president i mange år, og jeg syntes at hans arbeid var det beste for sporten. Han prøvde å gjøre alt han kunne for å utvikle sporten, fortalte Carrabre på videolink.

Et av tiltalepunktene i rettsaken dreier seg om prostituerte.

Besseberg skal ifølge Økokrim i 2013 og perioden 2015 til 2018 ha akseptert tilbud om prostituerte organisert av myndighetspersoner knyttet til russisk skiskyting, heter det i tiltalen. Besseberg selv nekter for anklagene.

I Carrabres forklaring tok han seg god tid når det gjaldt temaet om prostituerte.

BESSEBERG: Esten O. Sæther forklarer hva som har skjedd i Besseberg-saken. Video: NTB/CBS/IBU, Olsen/Vedlog, Dagbladet TV-sporten Vis mer

- Det var et veldig vanlig scenario at han var tilbudt prostituerte. For meg var det kvinner som virket som det. Jeg spurte ikke, men det liknet på prostituerte. Jeg utfordret han aldri på det, for jeg tenkte det var hans business. Enkelte ganger var de med på formelle arrangementer. Det mente jeg var upassende, fortalte det tidligere styremedlemmet i IBU torsdag i forrige uke.

Den tidligere medisinske sjefen ble stilt til veggs av Bessebergs forsvarere etter forklaringen i forrige uke. De konfronterte kanadieren med hvorfor tematikken ikke ble tatt opp i IBU-styret.

- Hva foreslår du at jeg skulle gjort? var svaret fra Carrabre over videolink.

- Å ta det opp. Er dette noe vi kan akseptere, kunne du spurt, om det virkelig var en bekymring på det tidspunktet? svarte Besseberg-advokat Christian B. Hjorth.

Det førte til flere sekunders stillhet i retten. Hjort fulgte opp med å spørre om stillheten kunne tolkes som at han ikke hadde noe godt svar.

- Det var ikke første gangen og jeg tenkte vel at prostituerte var Bessebergs problem, svarte Carrabre avslutningsvis.

Rettssaken mot den korrupsjonstiltalte tidligere presidenten i IBU avsluttes i neste uke.