Reagerer: - Sjokkert

Midt i den engelske EM-suksessen: Avisene fokuserer på tragedien til Ada Hegerberg (26) og Norge. - Jeg er fortsatt sjokkert over kapitulasjonen, sier tidligere landslagsspiller Anita Asante.

I DAG AVGJØRES DET: Ada Hegerberg og Norge må vinne mot Østerrike. Foto:Terje Pedersen / NTB
I DAG AVGJØRES DET: Ada Hegerberg og Norge må vinne mot Østerrike. Foto:Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Østerrike - Norge, kl. 21.00

BRIGHTON (Dagbladet): - England var fantastisk i Brighton mandag. Men jeg er fortsatt sjokkert over den norske kapitulasjonen, sier Anita Asante (37), som fikk 71 landskamper for England.

Nå skriver hun for den velrenommerte avisa The Guardian. På dagen der gruppa skal avgjøres - Norge må slå Østerrike for å gå til kvartfinalen - slår Asante fast:

- Det er sjelden at lag på dette nivået taper 8-0, men det er langt fra enestående. Og nei, resultatet har ikke ødelagt turneringen eller kredibiliteten, skriver eksspilleren i papiravisa - og viser til Tysklands 7-1-seier over Brasil i 2014-VM.

STOR NORGE-ARTIKKEL: Anita Asante skriver i The Guardian fredag at Norge manglet lederskap på og utenfor banen.
STOR NORGE-ARTIKKEL: Anita Asante skriver i The Guardian fredag at Norge manglet lederskap på og utenfor banen. Vis mer

Men hvorfor skjer det? Asante reagerer:

- Norge manglet lederskap på og utenfor banen. Treneren (Martin Sjögren) så litt fortapt ut. Og det var mangel på tillit mellom forsvaret og den internasjonalt uerfarne keeperen Guro Pettersen, påpeker hun.

- Når et lag mister kontrollen i kampen, kan de begrense ødeleggelsene ved å kjøpe seg tid. Kanskje trenger du 10 eller 15 minutter på å finne ut av hvordan du skal løse problemene. Blant taktikkene er at keeperen senker tempoet, mens en ny plan utarbeides. Men det er der du trenger lederskap.

BLYTUNGT: Keeper Guro Pettersen måtte hente åtte baller ut av nettet. Her tar hun tremålsscorer Beth Mead i hånda. Foto: NTB
BLYTUNGT: Keeper Guro Pettersen måtte hente åtte baller ut av nettet. Her tar hun tremålsscorer Beth Mead i hånda. Foto: NTB Vis mer

Norges trener Sjögren uttalte etter kampen at han trengte stopp i spillet før han ville foreta seg noe, altså i pausen. Guro Bergsvand kom inn for Karina Sævik, slik at Norge spilte med fem i forsvar. Det hjalp: I andre omgang slapp Norge inn to mål - mot seks før pause.

Asante påpeker at Norges verdensklassespillere - Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen - knapt kunne tro det som skjedde.

England-legenden Kelly Smith (43) sier hun «aldri har opplevd maken i sin tid». Hun spilte 117 landskamper.

- England var sultne, motiverte og på tå hev fra første minutt. Norge klarte ikke å svare, skriver hun i sin spalte i Sporting Life.

Hun erkjenner at publikum spilte en rolle da England fikk tildelt straffesparket som startet målfesten.

- Jeg er ikke så sikker på at straffesparket skulle vært gitt. Det hjalp England til å komme i gang. Men å vinne 8-0 mot et lag som før turneringen var spådd å gå hele veien, er noe annet.

BRUTALT: Ada Hegerberg kommenterer det flaue tapet for England i fotball-EM. Video: NTB Vis mer

England møter Nord-Irland i kveld og er allerede klar for kvartfinalen. Norge må vinne mot Østerrike, uavgjort er ikke nok. Klarere kan ikke premissene bli.

De norske spillerne innrømmer at det var en blytung opplevelse og gjør ingen forsøk på bortforklare horrorkvelden i Brighton.

- Vi må vise oss fra en helt annen side, sier Hegerberg før det vitale møtet mot Østerrike.

- Vi må være klare mentalt og fysisk - og stå opp. Kvartfinale er ikke noe vi tenker på i øyeblikket. Vi må spille som om dette er den siste kampen. Vi har et stort ansvar for å vise en helt annen holdning.

Avspark: Klokka 21.00.

EM-TABELL

England22009-06
Østerrike21012-13
Norge21014-93
Nord-Irland20021-60

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer