DE TRE I HØYDEN: Marit Bjørgen, Krista Pärmäkoski og Charlotte Kalla har alle ladet opp i høyden. De vant medaljene i dag. Foto: Bjørn Langsem
DE TRE I HØYDEN: Marit Bjørgen, Krista Pärmäkoski og Charlotte Kalla har alle ladet opp i høyden. De vant medaljene i dag. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Ski-VM i Lahti 2017:

Reagerer skarpt på snakk om høydeskandale:
- Dere må jo tenke litt

- Bare psykisk, tror Weng.

LAHTI (Dagbladet): Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg er nummer en og to i den totale verdenscupen og har dominert tidligere i år.

I VM har de derimot ikke lykkes.

På sprinten torsdag forsvant Weng ut i semifinalen, mens Østberg ikke kom seg lenger enn til kvartfinalen.

I dag ble Weng nummer fem på femtenkilometeren, mens Østberg hadde en tøff dag og endte på nittendeplass.

Feil oppladning

De tre som vant medaljer i dag har alle hatt VM-oppladningen i høyden, mens Østberg, Weng og de andre norske damene har valgt å kjøre den på Sjusjøen.

Dagbladets sportskommentator, Esten Sæther, mener oppladningen er i ferd med å ligne en skandale.

- Det er åpenbart at oppkjøringen til VM også har vært feil, skriver Sæther.

Landslagstrener Roar Hjelmeset er ikke enig i det.

- Da må vi skru klokka tilbake til torsdagens løp, da ble jo Maiken Caspersen Falla verdensmester. Hun har heller ikke vært i høyden, sier Hjelmeset.

- Men kunne oppladningen vært bedre for de som ikke presterer her i dag?

- Alt gir grunn til å tenke, men vi må ta med oss alle løpene vi har, så får vi oppsummere når vi er ferdige. Ingen oppsummerte når vi gikk torsdagens løp. Da Maiken vant var jo alt veldig greit, og hun har jo heller ikke vært i høyden. Så går vi et løp til, da er det en annen som vinner, og da blir plutselig det pratet om. Dere må jo tenke litt, fortsetter han.

- Men verken Weng eller Østberg var helt maks på torsdag heller, og det har de vært i hele år?

- Ja. Det kan være. Det kan det jo. Men vi må jo bare fortsette, så får vi satse på at det er bra nok til å slå dere til ro med at vi har to gull av to mulige. Det syns jeg er bra.

Tror det er psykisk

Heidi Weng tror heller ikke at den manglende høydeoppladningen er avgjørende for det som kan se ut som en formsvikt.

- Du så på sprinten både på guttesida og damesida, at ingen av dem som fikk medalje har vært i høyden. Jeg tror ikke det har så mye å si, jeg tror det er psykisk, sier hun til Dagbladet.

Weng har ingen forklaring på hvorfor hun ikke er i toppform nå. Verdenscuplederen tror det kan snu når som helst.

- Jeg vet egentlig ikke helt. Jeg pleier å være i form på denne tida her, og nå føler jeg at det er et av de svakeste løpene jeg har gått i år. Det er litt kjedelig når det gjelder, men positivt at det gikk så bra på klassisken, og positivt at jeg klarte å bli nummer fem. Det er helt utrolig. Jeg hadde selvfølgelig håpet på å gjøre det litt bedre når jeg har gjort det så bra i hele år, men følelsen var ikke der, og jeg hadde ikke noe å gå med, oppsummerer hun, og legger til som et høydeapropos:

- Vi får se på gutta nå, om Martin eller Ustjugov vinner, for de var på Sjusjøen begge to.