Johan Kaggestad

Reagerer: - Synd

Flere mener Johan Kaggestad (79) burde blitt tildelt hedersprisen på Idrettsgallaen. - Det er rørende på fatterns vegne, skriver sønnen Mads i en SMS til Dagbladet.

SYND: Sykkelkommentator og trener Johan Kaggestad avbildet i 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SYND: Sykkelkommentator og trener Johan Kaggestad avbildet i 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Hedersprisen på Idrettsgallaen ble lørdag tildelt Marit Breivik. Suksesstrener for håndballjentene gjennom flere år, og i seinere år sommeridrettssjef på Olympiatoppen før hun nylig gikk av med pensjon.

I etterkant har det kommet mange reaksjoner. Ikke på at Breivik fortjent ble hedret, men at Johan Kaggestad hadde fortjent hedersprisen. Den tidligere friidrettstreneren og sykkelkommentatoren for TV 2 fortalte nylig i et intervju med Dagbladet Pluss at han ikke har lenge igjen å leve.

- Synd

79-åringen har det siste året vært lagt inn på sykehjemmet Modumheimen en time utenfor Oslo.

- Det var synd at man lot en slik sjanse gå fra seg for å gi prisen til en som hadde fortjent det, sier sportskommentator i Dagbladet Esten O. Sæter.

Lørdag ettermiddag, noen timer før Idrettsgallaen, publiserte VGs sportskommentator Leif Welhaven en kommentar hvor han tok til orde for at Kaggestad burde hedres med hedersprisen på Idrettsgallaen.

ILDSJEL: Eira Weseth fikk prisen for Årets ildsjel på Idrettsgallaen, og under takketalen fikk hun en helt spesiell overraskelse. Bilder fra NRK. Vis mer

Lørdag kveld følger han opp på Twitter.

- Marit Breivik er for all del en verdig vinner, men det er leit at juryen ikke benyttet anledningen til å hedre Johan Kaggestad, skriver Welhaven.

- Det hadde vært et fint tidspunkt for en som var helt sentral for langløp for kvinner, og som har betydd mye med måten han har formidlet syklingen på. Han åpnet for at sykkelsporten ble tilnærmet en folkeidrett, følger Esten O. Sæter opp.

- Burde fått den for flere år siden

Kaggestad hadde selv en karriere som langdistanseløper, men ble mer kjent som trener for langdistanseløperne Ingrid Kristiansen og Grete Waitz.

Med Kaggestad vant Kristiansen VM-gull på 10 000 meter i 1987, satte flere verdensrekorder og ble ansett som en av verdens aller fremste maratonløpere. Waitz tok VM-gull på maraton.

Dagbladet har spurt Kristiansen om hva hun mener om at Kaggestad ikke fikk hedersprisen lørdag.

- I dag i den tilstand Johan er i er jeg redd han ikke har hatt noen glede av den. Han skulle fått den for flere år siden, synes jeg, skriver Ingrid Kristiansen i en SMS til Dagbladet.

LØPEDRONNING: Ingrid Kristiansen avbildet på Bislett stadion sammen med Therese Johaug. Foto: Lise Åserud / NTB
LØPEDRONNING: Ingrid Kristiansen avbildet på Bislett stadion sammen med Therese Johaug. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Dagbladet har spurt Johan Kaggestads sønn, Mads, om han ønsker å kommentere støtten som har kommet til faren.

- Jeg ser nå at VG har skrevet en kommentar om det, og at det er mye engasjement. Det er rørende og gjør meg stolt på fatterns vegne. Men vi har ikke snakket eller tenkt på en slik mulighet før du sendte meg melding nå, skriver Kaggestad i en SMS til Dagbladet lørdag kveld.

RØRT: Mads Kaggestad avbildet i TV 2s studio ved Aker Brygge. Foto: NTB
RØRT: Mads Kaggestad avbildet i TV 2s studio ved Aker Brygge. Foto: NTB Vis mer

Sønnen, som er tidligere proffsyklist, har også tatt over farens jobb som ekspertkommentator på TV 2s Tour de France-sendinger etter at Johans helse ikke var god nok til å fortsette.

Kaggestad ble i høst hedret av det norske sportsjournalistforbundet, og fikk prisen overrakt av sin mangeårige TV 2-kollega Christian Paasche.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer