Håndball-VM

Reagerer: - Uheldig

Norge kan få en stor ulempe om de tar seg til finalen i håndball-VM.

VM: Kaptein Christian O’Sullivan med pokalen som beviser at Norge vant oppkjøringsturneringen Gjenside Cup i Trondheim Spektrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VM: Kaptein Christian O’Sullivan med pokalen som beviser at Norge vant oppkjøringsturneringen Gjenside Cup i Trondheim Spektrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRAKOW (Dagbladet): Fredag starter Norge sin VM-turnering i Kraków mot Nord-Makedonia.

Mesterskapet er delt mellom Sverige og Polen. Norge spiller gruppekampene sine i Kraków, hovedrunden i Katowice og eventuell kvart- og semifinale i Gdansk.

Semifinalen i Gdansk spilles fredag kveld 27. januar, mens finalen spilles i Stockholm søndag to dager seinere.

Det betyr at laget på Norges side av turneringsoppsettet vil måtte bruke lørdagen til å reise fra Polen til Sverige, mens finalisten fra den andre siden vil kunne bruke lørdagen til å lade opp i Sverige.

- Sånn er det, jeg har ikke så mye meninger om det. Jeg er opptatt av ikke å bruke negativ energi på det, sier Norges trener Jonas Wille til Dagbladet.

RUSSEN SKAPTE TRØBBEL: Et lokalt håndballag måtte avlyse en hjemmekamp, etter at gulvet var for glatt til å spille på. Årsaken var noe litt utenom det vanlige. Video: Privat. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Uheldig

Trener for damelandslaget, Thorir Hergeirsson, mener derimot at det er et problem at lag får forskjellige forutsetninger i et mesterskap.

Under EM i november i fjor fikk Norge være hele mesterskapet i Ljubljana, mens andre lag måtte flytte på seg. Likevel forteller Hergeirsson at Norge sa fra om dette også etter EM-gullet i november.

- Det er uheldig. Vi har skrevet det veldig tydelig i vår evaluering. Selv om vi vant og var heldige. Vi har stått i det selv tidligere. Vi støtter lagene som sto i det i EM, forteller Hergeirsson.

RAPPORTERTE: Thorir Hergeirsson avbildet i Ljubljana under EM i november. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
RAPPORTERTE: Thorir Hergeirsson avbildet i Ljubljana under EM i november. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Islendingen påpeker at utfordringen med å gi lag lik hvile er kompleks med flere og flere mesterskap som deles mellom to arrangørland eller flere.

- Jeg forstår det ikke er enkelt for arrangør. Det er ikke mulig å få helt likt. Men det er likevel all grunn til å forsøke å grave dypere, mener han.

Hergeirsson påpeker også at TV og det kommersielle spiller en tyngre rolle enn tidligere, og at lagene selv har fått mindre og mindre å si om kamptidspunkter.

- Vi gir tilbakemeldinger når vi får skjemaene etter mesterskap, og tatt det opp hver gang. Men det skjer ikke så mye med det. Vi sier fra sammen med de andre, og det er ganske unisont, påpeker han.

NYTT OG EKSOTISK: 21 år gamle Ulrik Berge Eriksson er først og fremst håndballspiller, men noe litt annet og spesielt har opptatt tiden hans de siste månedene. Video: Tiktok/Dagbladet TV Vis mer

Tror på gutta

Det norske herrelaget er regnet som en av outsiderne til å ta seg til semifinale og kjempe om medaljer i VM. Hergeirsson forteller at han følger håndballgutta tett.

- Jeg er født og oppvokst med herrehåndball. Jeg inspireres av det de holder på med.

- Hvordan tror du de vil gjøre det i VM?

- Jeg har tro på de gutta. Om de får ha med sine beste spillere kan de kjempe om medalje, men det blir jevnt og tøft, svarer Hergeirsson.

58-åringen har 16 mesterskap som hovedtrener for håndballjentene, før det var han en del av Marit Breiviks trenerteam i flere år. På herresiden er det i år Jonas Wille som tar steget opp etter å ha vært assistent for Christian Berge i fjor.

- Jeg har veldig sansen for Jonas. Han er en dyktig trener og leder, og har med seg gode folk. Det har vært et godt team rundt laget lenge, og det fortsetter, avslutter Hergeirsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer