- Reagerte med vantro

Håndteringen av situasjonen da Halvor Egner Granerud (25) ble coronasmittet under ski-VM, skal være en del av saksbildet mot Clas Brede Bråthen. - Jeg reagerte med vantro, sier Granerud til Dagbladet.

FIKK CORONA: Halvor Egner Granerud. Foto: Lise Åserud / NTB
FIKK CORONA: Halvor Egner Granerud. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen (52), er innkalt til drøftelsesmøte med Norges Skiforbund klokka 16.00 i dag.

Etter det Dagbladet forstår, skal drøftelsesmøtet være et ledd i prosessen med å si opp Bråthen.

- Det er ingen tvil om at det er en spesiell dag, sier sportssjefen til Dagbladet torsdag formiddag.

- Jeg har aldri hatt noe ønske om at jeg skulle havne i en sånn situasjon. Men det er enda lettere å ha et perspektiv på en sånn dag enn andre dager, sier han og sikter til tragedien i Kongsberg.

TIL DRØFTELSESMØTE: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TIL DRØFTELSESMØTE: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

På drøftelsesmøtet vil Bråthen og advokaten bli forelagt grunnlaget for en eventuell oppsigelse. Det overordnede skal være at han har hatt «en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd».

Konfliktnivået i saken eskalerte da Bråthen fikk en advarsel to dager før jul. Bakgrunnen var et intervju med Dagbladet 15. desember, der det gikk fram at han mente skiforbundet ikke gjorde nok for de kvinnelige hopperne.

Bråthen aksepterte aldri advarselen. Men skiforbundet ville heller aldri trekke den tilbake, angivelig fordi de mente Bråthen «ikke hadde skjerpet seg».

Som en del av dette bildet skal - etter det Dagbladet forstår - være to situasjoner knyttet til Daniel-André Tande og Halvor Egner Granerud.

TØFFE SITUASJONER: Clas Brede Bråthen blir angivelig kritisert for måten han håndterte situasjonene til Halvor Egner Granerud (t.v.) og Daniel-André Tande på. Foto: Geir Olsen / NTB
TØFFE SITUASJONER: Clas Brede Bråthen blir angivelig kritisert for måten han håndterte situasjonene til Halvor Egner Granerud (t.v.) og Daniel-André Tande på. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Det er tidligere kjent at Bråthen fikk kritikk internt for at han gikk ut på sin egen Facebook-side og fortalte at Tande hadde våknet fra koma etter fallet i Planica. Skiforbundet mener han burde brukt de offisielle kanalene til forbundet.

Men Bråthen og hopperne skal også ha fått kritikk for måten de håndterte situasjonen på da Granerud avla en positiv coronatest under ski-VM i Oberstdorf i vinter.

Dette bekrefter Bråthen selv overfor Dagbladet.

- Hva er du blitt kritisert for?

- Jeg har etterlyst det. Men jeg har ikke fått noen tilbakemelding på hva det dreier seg om, sier han.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Espen Graff. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KOMMUNIKASJONSSJEF: Espen Graff. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

På spørsmål til kommunikasjonssjef i skiforbundet, Espen Graff, om hva han og forbundet skal ha reagert på, svarer han:

- I dag er det som kjent drøftingsmøte og vi ønsker ikke å uttale oss til media før det er gjennomført.

Også Granerud bekrefter at det har vært et tema at Bråthen og hopperne er blitt kritisert for det som skjedde i forbindelse med den positive coronatesten.

- Det opplevdes veldig sårt at vi skulle få kritikk fra våre egne da jeg lå der og var ganske syk, sier han.

- Jeg reagerte med vantro på at noen som ikke var involvert i hva vi foretok oss, var kritisk til måten ting ble håndtert på. Den oppvartningen og behandlingen jeg fikk av Clas Brede Bråthen og Alexander Stöckl var rett og slett utrolig.

ISOLASJON: Etter at Halvor Egner Granerud testet positivt på coronaviruset, ble det kjent at også mediesjef Steinar Bjerkmann må i isolasjon. Video: NTB / Bjørge Dahle Johansen Vis mer

I en intern rapport fra hopplandslaget i mars nevner Stöckl coronasituasjonen med Granerud som et eget punkt. Han føler at han ikke fikk nok støtte fra forbundet, går det fram av rapporten Dagbladet sitter på.

Stöckl skriver:

«Halvor sin positive case ble dessverre misbrukt i stor grad under VM for å lage store overskrifter. Jeg har vært i dialog med media om dette og har uttalt meg om nåværende mediekultur i Norge. I denne sammenhengen hadde jeg håpet på mer direkte støtte fra sentralt ledd i forbundet under VM. Jeg personlig følte meg ganske alene med saken og jeg må innrømme at jeg er usikker på om jeg hadde opplevd det samme hvis jeg hadde vært en leder av en annen gren.»

Granerud mener at noen antydet at hopperne nærmest var uansvarlige som fikk corona inn i troppen:

- En av mytene du må leve med som skihopper, er at vi er noen useriøse alkoholikere hele gjengen. Jeg har fortsatt ikke kontroll på hvordan jeg ble smittet, slår han fast.

Verdens beste skihopper er ikke i tvil om at han vil ha med Bråthen videre, men understreker at han ikke er herre over begivenhetene.

PRAKTFULLT: Hoppanlegget Fageråsen i Mo i Rana står ferdig i all sin prakt. Foto: Alexander Stöckl / Hopplandslaget / NTB
PRAKTFULLT: Hoppanlegget Fageråsen i Mo i Rana står ferdig i all sin prakt. Foto: Alexander Stöckl / Hopplandslaget / NTB Vis mer

Bråthen var med å åpne et nytt hoppanlegg i Fageråsen i Mo i Rana i går. I dag kan han i ytterste konsekvens få oppsigelsen sin. Han legger ikke skjul på et døgn med kontraster:

- Sånne dager er spesielle, sier han om åpningen av anlegget i Fageråsen.

- De har jobbet for å få til et sånt anlegg siden jeg kom inn i hoppkomiteen i 2001. Det er lang tid. Men når anlegget er blitt så fint - og så masse folk var til stede på åpningen - ble det en fantastisk opplevelse. Det var en av de mer spesielle dagene mine som sportssjef.

Og:

- Jeg skal ikke legge skjul på at kontrastene er store, sier han om det som skjer torsdag ettermiddag.

SKIPRESIDENT: Erik Røste. Foto: Ali Zare / NTB
SKIPRESIDENT: Erik Røste. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

Til stede under åpningen av hoppanlegget var også skipresident Erik Røste. Han representerer arbeidsgiveren skiforbundet i konflikten.

- Jeg finner det helt naturlig at skipresidenten er til stede når et av verdens flotteste hoppanlegg åpner. Jeg så ingen grunn til at dette skulle legge en demper på arrangementet for min del, sier Bråthen.

Han forteller at de hilste, men ikke hadde noen nærmere samtale på tomannshånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer