Kunstløperen Kamila Valjeva fikk enorm oppmerksomhet under OL i Beijing. Rett før 16-åringen skulle konkurrere ble det kjent at hun hadde levert en positiv dopingtest på det forbudte stoffet trimetazidin i desember.
Hun fikk likevel lov til å delta på grunn av at hun bare var 15 år, og dermed ikke var gammel nok til å være underlagt IOC sine dopingregler.
Nå nylig har Russlands antidopingbyrå (Rusada) konkludert med at 16-åringen ikke kan klandres for den positive dopingprøven, skriver Nettavisen.

- Latterlig
Den konklusjonen reagerer WADA på. I en uttalelse fra Verdens antidopingbyrå heter det:
- Basert på elementene i saken som allerede er kjent, er vi bekymret over konklusjonen om at utøveren ikke har noe ansvar, og vi vil ikke nøle med å benytte vår rett til å anke til CAS dersom vi finner det passende.
Journalist og forfatter Hajo Seppelt har i en årrekke vært en av de mest anerkjente journalistene på feltet om doping. I likhet med WADA reagerer Seppelt kraftig på konklusjonen til det russiske antidopingbyrået.
- Latterlig. Dette skjer i ikke-demokratiske ugjennomsiktige idrettsstrukturer. Russisk idrett ser ut til å være ute av stand til å etablere troverdige uavhengige strukturer. Men IOC vil ha russiske idrettsutøvere i Paris …, skriver han på Twitter.
Paris arrangerer De olympiske leker i 2024.

Putin-hyllest
Etter OL i Beijing ble den russiske jenta invitert til en OL-seremoni hos Vladimir Putin.
Der ga han 16-åringen klar beskjed om at hun ikke hadde gjort noe som helst feil før, under eller etter OL:

Rømmer fra Putin!
- Du greide å blande alle de viktigste elementene i kunstløp: Det var vakkert og du viste både styrke og følsomhet. Du har løftet sporten til et nytt nivå. Du kan ikke oppnå et sånn nivå med doping eller manipulasjon, sa Putin ifølge Reuters.