LEGGER OPP?: Skistjernene møtte pressen i forbindelse med åpningen av langrennssesongen. Der var blant annet en åpenhjertig Northug. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer Vis mer

Petter Norhug kan gi seg

Reaksjoner på Northugs sjokknyhet: - Bare piss

Flere av landslagsløperne er usikre på om Petter Northug tuller eller ikke, når han sier karrieren kan være over allerede før jul.

BEITOSTØLEN/OSLO (Dagbladet): Petter Northug (32) kom i dag med en nyhet som kom overraskende på mange. Langrennstjerna åpner nemlig for å gi seg som langrennsløper allerede før jul.

- Hvis jeg ikke tåler trening nå, så kan det være over allerede før jul. Da har jeg gått i den samme fella flere ganger, og da er det ikke noe vits å fortsette lenger, sa Northug til et samlet pressekorps på Beitostølen i dag.

Northug er kjent for å være en spøkefugl og som sier ting med glimt i øyet, men denne gangen var det et alvor over skistjernas utsagn.

- Jeg er seriøs. Formen er historisk dårlig, sa han med steinansikt til de frammøtte journalistene.

HYLLES: Petter Northug fortalte et samlet pressekorps på Beitostølen at langrennskarrieren kan være over allerede før jul om kroppen ikke blir bedre. Sjokkmeldingen får skimiljøet til å hente fram superlativene. Vis mer Vis mer

- Litt voldsomt

Og reaksjonene lot ikke vente på seg blant de øvrige langrennsløperne, som er samlet før sesongåpningen på Beitostølen.

- Det var litt voldsomt. Det tror jeg er mest piss, var Emil Iversens første reaksjon på Northugs beskjed til pressen.

- Hva gjør du om Petter legger opp før jul?

- Hvis Petter sier at han skal legge opp, er det bare å planlegge avslutningsfesten, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Du skal ikke prøve å overtale ham?

- Jo, det får jeg prøve på. Men jeg tror ikke det er aktuelt å legge opp før jul. Det er nytt for meg. Det har han ikke sagt til meg i hvert fall.

- Du tror ikke på det?

- Nei, det er bare piss.

Iversen er blant Northugs aller nærmeste på landslaget og innrømmer at han ikke liker å se kompisen i den formen han er i nå.

VOLDSOMT: Mener Emil Iversen om nyheten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VOLDSOMT: Mener Emil Iversen om nyheten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det har gått dårlig med han i høst, det er ikke noen hemmelighet, sier Iversen.

De to trønderne trener mye sammen, og 27-åringen er klar på at kameraten ikke er god nok for øyeblikket. Han mener likevel at det fortsatt er noe spesielt med Northug, som gjør at ingenting kan utelukkes før det sier endelig stopp.

- Han glimter til av og til, men han mangler kontinuiteten. Per nå er han ikke godt nok trent til å få til noen verdens ting, men han er Petter Northug. Han bryr seg ikke om Tour de Ski eller verdenscupseire uansett. Kanskje han er fornøyd med VM-medalje, og den muligheten er der, for det er fortsatt lenge til, sier Iversen.

VM i Seefeld starter for øvrig 19. februar neste år.

- Umulig å vite

Finn Hågen Krogh (28) er usikker på om Northug snakker sant.

- Tja .. Jeg vet ikke helt. Det er jo umulig å vite om han kødder eller ikke. Det er klart at han har hatt en dårlig sesong. Det er kjedelig å gå på smell etter smell, så jeg kan skjønne at det tar på motivasjonen etter hvert. Så fikk han en ny smell denne høsten i tillegg, så jeg skjønner det kan ta motivasjon fra ham. Men et par gode skirenn så tror jeg gleden kommer fort tilbake, så vi får håpe det skjer, sier Krogh til Dagbladet.

UMULIG Å VITE: Finn Hågen Krogh mener det er vanskelig å vite om Petter Northug snakker sant.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UMULIG Å VITE: Finn Hågen Krogh mener det er vanskelig å vite om Petter Northug snakker sant. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Har dere snakket mye om at han føler seg dårlig?

- Vi tuller jo alltid med at vi er i dårlig form hele gjengen, men vi får se. Jeg har alltid hatt troen på at han kan gjøre det bra på sprint denne sesongen her, så vi får håpe at han innfrir der iallfall. Helt ærlig, på distanse er det knalltøft nivå med Holund, Krüger og Sundby, så der tror jeg kanskje det kan bli tøft å hevde seg for Petter og meg selv, så kanskje vi må satse på sprint, svarer Krogh.

Krogh er klar på hvor mye Petter Northug har betydd for skisporten, og sier følgende om hvordan det vil være dersom 32-åringen gir seg:

- Det er jo klart at da er det en epoke i norsk skihistorie som er over, så det vil nok merkes, sikkert med tanke på medieinteresse og slike ting. Vi håper han holder på så lenge som mulig.

Settes på spissen

Niklas Dyrhaug (31) skjønner at Northug sliter med motivasjonen etter mye motgang.

Northug har slitt med sykdom, og treningen som tidligere sendte han til toppen av resultatlistene har ikke gitt samme effekt.

HÅPER NORTHUG FÅR SVAR: Niklas Dyrhaug.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HÅPER NORTHUG FÅR SVAR: Niklas Dyrhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tenker at han setter ting på spissen, han har lyst å gå fort og har slitt mye de siste åra, så jeg håper han får gode svar og kjenner at han er på gang igjen. Det er tøft å gå rundt og være syk og sliten hele tiden, det går ut over motivasjonen, så det skjønner jeg, sier Dyrhaug.

Dyrhaug mener vi fort finner ut i helga hvordan det går, og håper Northug får gode svar etter løpene.

På spørsmål om hva Northug har betydd for langrennssporten, er ikke Dyrhaug i tvil.

- I mine øyne er han en av de aller største. Om han ikke er den største, er han den som har betydd mest for langrennssporten i moderne tid, uten tvil, sier Dyrhaug.

- Vil være trist

Ragnhild Haga (27) håper ikke en epoke er over før jul.

- Det ville jo være trist, da, jeg håper virkelig han tar hele sesongen når han først har trent og stått på. Petter kjenner nok kroppen sin godt og jeg tror han tar de riktige valgene for seg selv, men jeg håper han blir med hele sesongen, ja, sier Haga.

På spørsmål om hva Petter Northug har betydd for langrennsjentene, svarer hun:

SYND DET ER TRIST: Ragnhild Haga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SYND DET ER TRIST: Ragnhild Haga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Petter er en morsom skrue som har gått veldig fort på ski, så han er et forbilde på mange måter. Jeg håper som sagt han tar hele sesongen og avslutter med noen gode resultater, det hadde vært det morsomste.

- Jeg tror ikke han forlater oss helt ennå, da hadde han ikke sittet her. Jeg håper han er i bedre form enn han sier, sier hun videre.

Kjenner sirkuset

Det er få som kjenner Petter Northug så godt som hans tidligere personlige trener Eirik Myhr Nossum (33).

Landslagstreneren forteller at framtida ikke har blitt snakket om like pessimistisk som Northug la det fram for norsk presse i dag.

- Nå var ikke jeg til stede på pressekonferansen, så jeg vet ikke hvordan han ordla seg, men han kjenner sirkuset ut og inn og vet hva som kreves for å hevde seg her. Han har nok ikke en veldig stor motivasjon til å være rundingsbøye i verdenscupen, da gjør han heller andre ting, sier Nossum.

- Men så tror jeg litt av den pessimismen han har i seg kommer av at han har hatt litt trøbbel i denne sesongoppkjøringen her og ikke helt har funnet flyten, den udefinerbare flyten i treningen, og samtidig har hatt mye avbrudd. Så håper jeg og tror at han kan finne tilbake til den flyten, og at han kan se lyset i tunnelen, at han kan gå fort på ski igjen. Han er ikke eldre enn at dersom han får orden på det, så har han ting som er uoppgjort i langrennssirkuset, sier Nossum, som er trener for herrelandslaget.

Petter Northug stiller til start i to av tre renn under sesongåpningen på Beitostølen (15 kilometer klassisk og sprinten) henholdsvis fredag og lørdag formiddag.