Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Real Madrid blinder oss - og i blinde tror mange Martin Ødegaard snart er fast på laget

Morten P. kommenterer.

BLINDER: - Det er lett å forstå Real Madrid og verdens største fotballklubbers ønsker om Martin Ødegaards signatur. Men først om tre til fem år vet vi hvor god han kan bli, mener Morten Pedersen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BLINDER: - Det er lett å forstå Real Madrid og verdens største fotballklubbers ønsker om Martin Ødegaards signatur. Men først om tre til fem år vet vi hvor god han kan bli, mener Morten Pedersen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

EN TIDLIGERE LANDSLAGSPILLER jeg kjenner godt mener Martin Ødegaard fort kan få ti A-kamper for Real Madrid før sommeren, og det er mulig han har rett i det.

Inntil det motsatte er bevist er 16-åringen fra Drammen av den sjeldne typen som tar de nivåene han blir presentert.

Men hvor mye spilletid Norges største talent eventuelt får i verdens største fotballklubb gjennom de neste vintermånedene er det minst interessante ved de pågående forhandlingene i Madrid.

Det er hvor god han kan bli dette handler om.

OG DET VET ingen. Ikke med sikkehet. Og i hvert fall ikke nå. At Martin Ødegaard sansynligvis ender opp som en meget god fotballspiller på et ditto godt fotballag på det øverste nivået er nemlig ikke det samme som å vite.

Hvilket betyr at det ganske sikkert vil ta tre til fem år før vi med en viss sikkerhet kan si hvor god han kan bli.

Og til dere som er uenige; husk Per Ciljan Skjelbred.

MANGE KLUBBER ER eksepsjonelt gode til å utvikle unge talenter. Real Madrid er en av dem. Det er en av grunnene til at Martin Ødegaard nå er i den spanske hovedstaden. Og i motsetning til ikke alt for mange år siden, da jeg gjentatte ganger hørte flere norske topptrenere si det var bedre for unge spillere å utvikle seg i Norge, har vi heldigvis klart å innse at så ikke er tilfelle.

Det er nemlig ikke bare litt bedre forhold og utviklingsmuligheter for våre neste menn når sjansen byr seg i en klubb av en viss størrelse.

Om forholdene optimaliseres med familie og trygghet er forskjellen så stor at en faglig diskusjon rundt temaet egentlig er overflødig.

OG DET ER utviklingsmuligheter Martin Ødegaard først og fremst trenger nå. Kvalitetsmessig påfyll fra den øverste skuffen. Han trenger ikke ti kamper for Real Madrid herfra og til mai. Han trenger en hverdag som gir ham muligheten til å ta større skritt på vei mot nye nivåer. Samtidig som den fysiske utviklingen går sin gang i det tempoet som passer fysikken og muskulaturen hans.

I DAG ER Martin Ødegaard 16 år og tre uker gammel. I Real Madrid-sammenheng, og kvalitetsmessig bedre blir det ikke akkurat nå, det er det spanske mesterlaget som for tiden legger lista, er det ingenting.

Så i motsetning til min meget kompetente og kunnskapsrike landslagsvenn fra det glade 90-tallet tror jeg inntil videre den høyden er i drøyeste laget for unge Martin.

Han kan få spilletid, ja.

Men det er i hvert fall ikke vinteren 2015, og sansynligvis ikke sesongen 2015/2016, Real Madrid har som det overordnede kortsiktige målet for gutten.

SPILLERE SOM JAMES RODRIGUEZ (VMs toppscorer, Colombia), Luca Modric (Kroatias beste spiller, 83 landskamper), Toni Kroos (verdensmester, 57 kamper for Tyskland), Sami Khedira (verdensmester, 53 kamper for Tyskland), Isco (seks kamper for Spania) og Illarramendi (til Real Madrid sommeren 2013 for 32,2 millioner euro, den høyeste overgangssummen RM har betalt for en spansk spiller) blir Martin Ødegaards nye lagkamerater og konkurrenter om alt går som vi tror i Madrid.

Og igjen til dere som er uenige i den lille festbremsinga som her bedrives; hvem skal ut om Martin skal inn?

Fra Marienlyst til Santiago Bernabeu er det litt lenger enn som så.

MARTIN ØDEGAARD ER et lite fenomen med ballen i beina. Det er ferdighetene, orienteringsevnen og blikket for spillet og lagkameratene som gjør at alle vil ha ham. Det er det han og pappa Hans Erik har jobbet med i alle år. Men nå må han lære seg det Strømsgodset fritok ham for forrige sesong, jobbinga over distanser uten ball.

Heretter må Martin Ødegaard dekke sine rom og flytte beina av grunner han sjelden er blitt pålagt på en fotballbane.

BARE SÅ DET er sagt: Jeg ser ingen store farer på Martin Ødegaards vei. Han er sjelden, han er unik og han har mer enn de fleste 16-åringer noen gang har hatt. Også i et globalt perspektiv. Men igjen, vi kan ikke vite, ikke ennå.

Det er derfor jeg mener langsiktigheten og framtida trumfer de neste seks til 18 månedene.