Makedonia - Norge lørdag

- Real Madrid er fornøyde

Martin Ødegaard (18) er tilbake på A-landslaget, 588 dager siden han spilte der sist. - Det er dette du drømmer om, sier Ødegaard, som får gode tilbakemeldinger fra Real Madrid.

BACK IN BUSINESS: Martin Ødegaard har ni landskamper for Norge. Lørdag kan han få kamp nummer ti mot Makedonia. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BACK IN BUSINESS: Martin Ødegaard har ni landskamper for Norge. Lørdag kan han få kamp nummer ti mot Makedonia. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOPJE (Dagbladet): Trener Lars Lagerbäck (69) har tatt med seg spillerne til Skopje. Her venter privatlandskamp mot Makedonia førstkommende lørdag. Tre dager seinere står Slovakia for tur.

Alt dette mens åtte lag skal gjøre opp om de fire siste plassene i VM-sluttspillet, deriblant Danmark og Sverige.

Lagerbäck og Norge retter fokuset mot neste EM-kvalifisering. Der er Ødegaard en del av planene. For første gang er han med på en samling under Lagerbäck.

- Jeg trives på U21-landslaget. Men jeg har et ønske om å være her, sier Ødegaard til Dagbladet.

Norsk radarpar

Bakgrunnen for at han er tatt ut, er naturligvis en god sesong i Heerenveen. Laget ligger på 10. plass, 15 poeng bak serieleder PSV Eindhoven.

Også lagkamerat Morten Thorsby (21) er med på samlingen for første gang. Han og Ødegaard har til tider vært et offensivt radarpar i Nederland.

- Martin er en utrolig spiller, sier Thorsby.

DEBUTANT: Morten Thorsby er med på sin første samling for A-landslaget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DEBUTANT: Morten Thorsby er med på sin første samling for A-landslaget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han har en fortid i Stabæk og er lagets toppscorer med fire mål. Ødegaard har ennå ikke tegnet seg på scoringslista, men står for lekre detaljer helg etter helg.

Verden begynner å bli godt kjent med 18-åringen på banen. Men hvordan er han utenfor? Dette vet Thorsby bedre enn de fleste. De to bor fem minutter unna hverandre i Heerenveen og er mye sammen på fritida.

- Martin er en jordnær og flott type. Vi har det fint sammen. Jeg tror vi begge setter pris på hverandre, forteller Thorsby.

- Å være fotballspiller kan til tider være ensomt og litt usosialt. Nå har vi hverandre, det hjelper mye.

- Hva gjør dere på fritida?

- Vi lager middag på kveldene. Vi henger sammen, noe som gjør det lettere å spille i Heerenveen. Begge har skole. Martin tar fag på videregående. Jeg har begynt å studere, så vi har litt sånne ting også.

- Hvordan opplever du hysteriet rundt ham?

- Vi lever ganske beskyttet og skjermet. Vi ser begge at vi har ting å jobbe med på banen. Det er fokuset vårt.

Hyppig kontakt

Ødegaard er lånt ut fra Real Madrid til Heerenveen ut sesongen. Hva som skjer etterpå er usikkert. Til Dagbladet forteller 18-åringen at han har hyppig kontakt med Madrid.

- Real Madrid er veldig fornøyde med situasjonen. De synes jeg gjør det bra i Heerenveen, og det er bra.

- Hvor langt unna er du førstelaget til Real Madrid?

- Jeg er nok et lite stykke unna. Men det visste jeg da jeg kom, at dette kunne ta tid. Men jeg er i en fin klubb nå. Jeg føler at jeg utvikler meg.

Ødegaard ser som alle andre at Real Madrid sliter i Primera Division. Foreløpig ligger laget på tredjeplass, åtte poeng bak Barcelona.

- Real Madrid har hatt medgang i lang tid. Det er naturlig at det går litt imot der også. Men jeg tror ikke det er så voldsomt stress. Det snur fort i fotball. Du skal ikke se bort ifra at de vinner titler igjen.

Byks

Norge møter et Makedonia som ligger på 85. plass på FIFA-rankingen. Selv har Lagerbäck og hans menn gjort et byks opp til 58. plass.

Isolert sett betyr det som skal skje på Philip II Arena i Skopje lørdag ganske lite. Men Lagerbäcks troverdighet avhenger av at Norge har framganger i spillet. Ødegaard har betraktet det hele fra sidelinja.

- Jeg har sett noen av kampene på TV, men ikke alle. Det skyldes at U21-landslaget har spilt på samme tid. Det jeg har sett, synes jeg har vært bra. Spillet begynner å sette seg. Du ser et tydelig mønster.

Ved starten av treninga i går hadde han og Lagerbäck en god prat.

- Jeg fikk litt informasjon og begynner å skjønne mer og mer. Jeg håper jeg får enda mer informasjon utover i uka, forteller Ødegaard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer