Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Real Madrid ga seg selv, men det betyr ikke at Ødegaard velger riktig

Finnes det en 16-åring der ute som hadde takket nei til verdens største og beste fotballklubb? Nei, jeg tror ikke det.

UNIK: Martin Ødegaard et sjeldent talent, spesielt utviklet som fotballspiller og en av de fremste av alle verdens gutter født i 1998. Derfor har Real Madrid åpnet dørene og gjort alt de kan for å få hans signatur, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNIK: Martin Ødegaard et sjeldent talent, spesielt utviklet som fotballspiller og en av de fremste av alle verdens gutter født i 1998. Derfor har Real Madrid åpnet dørene og gjort alt de kan for å få hans signatur, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): DET ER IKKE overraskende at Martin Ødegaard velger verdens beste fotballklubb. Når du er i den unike posisjonen at du kan plukke arbeidsgiver på øverste hylle ville det nesten vært oppsiktsvekkende om valget ikke falt på Real Madrid. For en slik sjanse kommer ikke rekende - den er bare de færreste, helt spesielle og aller beste forunt.

En gang i livet.

MARTIN ØDEGAARD ER et sjeldent talent, spesielt utviklet som fotballspiller og en av de fremste av alle verdens gutter født i 1998. Derfor har Real Madrid åpnet dørene og gjort alt de kan for å få hans signatur. I den spanske hovedstaden gjenkjenner man ekstremt potensial når man ser det. Og av tilsvarende grunner synes det nå klart at Martin og pappa Hans Erik har valgt bort andre muligheter til fordel for det som per dato er størst, mektigst og best.

Det er ikke mulig å si det er feil.

DET ER SANT at gode fotballspillere tar nivåene de presenteres, og Martin Ødegaard har så langt vist at han er en av dem. Derfor har det, for han som for Mats Møller Dæhli, nærmest vært automatikk i selvfølgelig håndtering av nye utfordringer. Men fra Strømsgodset til Real Madrids A-lag, om det er det som kommer til å gjelde, flyttes lista så uendelig mye høyere enn fra Tippeligaen og til en ligalandslagskamp mot Emiratene.

Det kan ikke sammenliknes.

Og derfor er det meningsløst å gjøre det.

DA MATS MØLLER DÆHLI gikk til Manchester Uniteds akademi var han et halvt år yngre enn det Martin Ødegaard er nå. Den overgangen inneholdt ingen hysteriske forventninger ut over de forventningene gutten hadde til seg selv. Da Mats valgte å ta steget handlet (dessverre) det meste i den norske spillerutviklingsdebatten om at MMD (etter flere norske treneres oppfatning, deriblant landslagstrenere) ville hatt best av å bli værende i Norge. Men det er ikke tilfelle med Martin selv om jeg hører flere hevde at en halv eller hel sesong til i Tippeligaen (på lån) kanskje ville vært det smarteste valget.

Mens andre mener han er god nok til å spille sammen med Ronaldo, Luka Modric og Gareth Bale allerede om noen uker.

DEN STORE FORSKJELLEN på Mats Møller Dæhli og Martin Ødegaard er at førstnevnte, som var det norske landslagets klart beste spiller i 2014, ikke hadde voksenfotball-erfaring da han dro til Manchester United. Han dro for å spille juniorfotball og for å gå i en mye bedre lære enn den norske. Og gjennom å ta steg for steg lærte han veldig mye om hva profesjonell fotball på det øverste nivået handler om, både på og utenfor banen. Mens Martin Ødegaard, fortsatt bare et halvt år eldre - men med 23 tippeligakamper, en U21-kamp og tre A-kamper for Norge i skoa - drar for å være voksen og ta opp kampen med verdens beste spillere.

Det er et steg så stort og voldsomt at det ikke finnes referanser på det i norsk idrett.

Legg til de hysteriske forventningene og du er i fotballgalskapens origo.

OM IKKE NOE skjer er jeg ett hundre prosent sikker på at Martin Ødegaard blir en strålende fotballspiller på et godt fotballag i en god liga, at han kan leve av det, bygge seg et liv av det og med tida helt sikkert gjøre et tresifret antall landskamper for Norge. Det er, for å si det mildt, ikke en veldig risikabel påstand. Men å hevde med overbevisning at gutten har en framtid på noen av verdens beste fotballag, om ikke det beste, Real Madrid, nei, det tør jeg ikke mene noe om.

Fordi ingen kan vite det.

MAN KAN HÅPE, ja. Og tro så mye man vil på bakgrunn av briljante involveringer, tydelig spilleforståelse, et velutviklet blikk og lekende fotball. I Tippeligaen. Men man kan ikke vite. Det er jo først nå det virkelig begynner for Martin Ødegaard. På det øverste nivået, med alvoret, den interne konkurransen og alle kravene som følger. Alt han har bygd og gjort fram til første offisielle trening med Real Madrid har til sammenlikning vært en lek. Og først når muskler er bygd, erfaringer gjort og kravene møtt, kan vi med en viss sikkerhet begynne å si hvilken fotballspiller Martin Ødegaard vil bli.

Dit er det fort tre år fram i tid.

MANGE ER EUFORISKE og spinnville rundt denne sensasjonelle overgangen, andre bare oppstemte på vegne av norsk fotball, mens enkelte mener Martin Ødegaard burde valgt en noe roligere omvei til verdenstoppen. Det eneste som er sikkert er at fasiten vil bli skrevet gjennom guttens utvikling, prøving og feiling.

Pluss det faktum at Martin selv, og det er uansett det viktigste, føler seg klar.  

Hvis ikke hadde han valgt noe annet.