Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Ødegaard (20) gjør alt riktig

Real Madrid har ikke dårlig tid

Utenfor Real Madrid er det eufori som følger beskrivelsene av Martin Ødegaard. På innsida er det fotballfaglig nøkternhet som gjelder.

VELDIG MYE STØRRE: Martin Ødegaard returnerte til Santiago Bernabéu i Madrid og viste nok en gang at han kan bli en mann for hovedstadsklubbens framtid. Han har vokst på alle måter, se på beina hans. Og Real Madrid liker de ser, samtidig som de gir 20-åringen tid til å tilegne det man trenger for å bli en suksess på dette nivået - modenhet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VELDIG MYE STØRRE: Martin Ødegaard returnerte til Santiago Bernabéu i Madrid og viste nok en gang at han kan bli en mann for hovedstadsklubbens framtid. Han har vokst på alle måter, se på beina hans. Og Real Madrid liker de ser, samtidig som de gir 20-åringen tid til å tilegne det man trenger for å bli en suksess på dette nivået - modenhet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

MARTIN ØDEGAARD HAR vært tilbake på Santiago Bernabéu der han fikk sin første og eneste halvtime for Real Madrid tilbake i mai 2015. Det tok fire og et halvt år. Den gangen var han 16 år og 158 dager gammel, sist lørdag var han en snau måned unna 21. års dagen 17. desember.

Det tok den tiden det måtte ta.

Det tok den tiden Martin Ødegaard trengte.

FOR FIRE OG et halvt år siden handlet det mest om historie da Real Madrid byttet Cristiano Ronaldo med Martin Ødegaard, og gjorde guttungen fra Drammen til klubbens yngste spiller gjennom tidene. Det lå mye symbolikk i å runde av sesongen 2014/2015 med det byttet. Et halvt år i forveien hadde Martin Ødegaard vært ønsket av alle Real Madrids konkurrenter – fra Barcelona hjemme i Spania, til Bayern München, Manchester City, Liverpool og Manchester United på den internasjonale arenaen.

Da Martin Ødegaard kom inn i det 57. minutt mot Getafe (7-3), var han mest et trofé Real Madrid ville vise verden at de hadde vunnet.

Da Martin Ødegaard returnerte til Santiago Bernabéu sist lørdag var det 20-åringens tur til å vise fram varene.

TILBAKE I 2015, selv om mange fagfolk og eksperter i Norge mente han var klar allerede da, fantes det ingen garantier for at Martin Ødegaard en dag vil ende opp på Real Madrids A-lag. Fotballen virker ikke sånn. Når 21 år er satt som en alder for 90 prosent av en spillers fysiske utvikling, og den karrieremessige middagshøydene gjerne kommer en fire fem år etter det, er det ikke mulig å garantere noe som helst med en 16-åring.

I DAG, DERIMOT, er det mulig å si at sannsynligheten er stor for at Martin Ødegaard en dag spiller i hvitt. Den er faktisk meget stor. Kanskje allerede fra høsten 2020. Og det handler om løpet som ble lagt, stegene som stadig tas, og måten Martin Ødegaard selv har håndtert de fire siste åra under lupen til en forventningsfull verden, der lille Norge er et slags galskapens origo.

På utsida har det vært stress og ekstreme forventninger.

På innsida, i hvert fall tilsynelatende, ro og fullt fokus.

Martin Ødegaard har sånn sett gjort alt riktig.

Real Madrid, som aldri har prøvd å forsere noe som helst, har gjort alt riktig.

MARTIN ØDEGAARD HAR vært tålmodig nok til å gjøre det alle eksepsjonelle talenter må gjøre for å nå sitt potensial som spiller, han har brukt åra på å utvikle seg på den måten Martin Ødegaard trengte å utvikle seg på. Det viser mental styrke.

Det var ikke Martin Ødegaard som sa at han var god nok til å få ti innhopp for Real Madrid det første halve året han var der (2015).

Det var en ekspert.

Det var ikke Martin Ødegaard som sa at Per-Mathias Høgmo måtte bygge Norge rundt en 16-åring.

Det var en ekspert.

REAL MADRID HAR aldri snakket sånn. De har knapt sagt noe som helst. De vet en ting eller ti om unge fotballspillere, fordi de har sett en ting eller ti fra unge fotballspillere. Og derfor er det verd å merke seg forskjellen på ord og omtaler fra utsida og innsida etter lørdagens retur til Santiago Bernabéu.

Verden var som vanlig overstrømmende så lenge Martin Ødegaard viser tegn til det han en gang kan bli.

Real Madrid, gjennom Zinédine Zidane og klubbdirektør Emilio Butragueno, var nøkterne med bakgrunn i det han fortsatt mangler.

I DEN SAMMENHENG er det verd å merke seg Real Madrids krav til modenhet, uttalt av Emilio Butragueno. Det har ikke å gjøre med det alle ser når de ser Martin Ødegaard, tekniske ferdigheter. Det har å gjøre med erfaring. En lært tilpasning til det å spille uke ut og uke inn på det øverste nivået, å spille for et lag som Real Madrid.

Det tar tid.

Og mens verden maser sitter Real Madrid helt rolig.

De kan en ting eller ti, fordi de har erfart en ting eller ti.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media